Antoni fűszerkereskedéstől a Kisalföld Áruházig – Egy kötetben Mosonmagyaróvár kereskedelme

Antoni fűszerkereskedéstől a Kisalföld Áruházig – Egy kötetben Mosonmagyaróvár kereskedelme

- Kategória: Közélet

Mosonmagyaróvár kereskedelmének elmúlt évszázados történelmét mutatja be Ferencz Tibor közelmúltban megjelent könyve. A szerzőnek ez már a hatodik helytörténeti kötete. Ahogy az előzőek, ez is nagy érdeklődésre tart számot, hiszen a hatszáz példányban kiadott kötet fele már az első hetekben elfogyott. A korábbiakhoz hasonlóan a most megjelent könyv is hiánypótló és több év gyűjtő, kutató munkájának az eredménye. Ez kötet a város vendéglátását és kereskedelmét bemutató trilógia befejező része.

A most megjelent könyv nem csupán fotókon, hanem részletes leírásokon, személyes visszaemlékezéseken keresztül kalauzolja végig az olvasót a város elmúlt több mint száz évének kereskedelmén. A kiadványban számos olyan helyben egykor legendásnak számító üzlet is felbukkan, amikről már csak az előző generációknak vannak emlékei. Így például az Antoni fűszerkereskedés, a Holzhammer fűszerkereskedés, a Jokl pékség, a Kisalföld Áruház, az Intertourist bolt, a Szép Otthon Áruház, vagy a Barkácsbolt.

„A város vendéglátásának története után úgy gondoltam, a kereskedelemről is írok, hiszen ez is nagy múltra tekint vissza Magyaróváron és Mosonban egyaránt.” – hangsúlyozta Ferencz Tibor. Elmondta: Mosonban elsősorban a Fő utcán, Magyaróváron pedig a Magyar utcán és a Fő utcán voltak üzletek, de a magyaróvári városrészben olyan kis utcákban is működtek boltok, mint a Templom, vagy a Városház utca. „A II. világháború előtt Mosonban és Magyaróváron nagyrészt zsidó kereskedőknek voltak üzletik. Emiatt a könyv városunk kereskedelmének egy részét mutatja csak be, nem az egészet. Hiszen a szomorú és tragikus holocaust miatt sok esetben nem volt, aki elmesélje üzletük, családjuk történetét. Emellett sajnos az 1950-es évektől a kereskedelemben dolgozók közül sokan már meghaltak, így nem mesélhettek ezekről az időkről és aki még él, közülük többen nem kívántak nyilatkozni” – tette hozzá a szerző, aki köszönetet mond mindazoknak, akik információkkal, fényképekkel segítségére voltak, valamint akik szponzorként támogatták a könyv megjelenését.

Ferencz Tibor elmondta: a szocializmus idején az ABC üzletek mellett több kisebb bolt is működött a városban. Ezek barátságosabbak voltak, az eladók és vásárlók név szerint ismerték egymást. Ilyen kisboltok voltak például az Ostermayer, a Lucsony, vagy a Kismartoni utcákban, illetve a Gyári úton. Az elmúlt évtizedekben a nagy üzletláncok ellehetetlenítették ezeket a kisboltokat, mert nem tudtak versenyezni az árakkal, ezért bezárni kényszerültek. Ezen egységek számára is emléket állít ez a könyv.

A kötet az alábbi helyeken vásárolható meg: HUSZÁR GÁL VÁROSI KÖNYVTÁR (Erkel Ferenc utca 16.), PERGAMEN PAPÍRBOLT (Kossuth Lajos utca 36.), VECSEY TAMÁS órásmester (Szent István király út 100.), PUCI ÉS GÁBOR PAPÍR-ÍRÓSZER ÜZLET (Ostermayer utca 4.), FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ (Szent István király út 140.)

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi