Alig fogy az átszállójegy

Alig fogy az átszállójegy

- Kategória: Közélet

Közel ugyanannyian utaztak a mosonmagyaróvári helyi buszjáratokon az idei első félévben, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. Ez derül ki az ÉNYKK Zrt. jelentéséből, amit legutóbbi ülésén tárgyalt az önkormányzat képviselő-testülete.

Az idei éve első hat hónapjában összesen mintegy 640 ezer utast vittek ezek a buszok. Ez csaknem 3 ezerrel több, mint korábban. Az átlagos utazási távolság változatlanul 3,4 kilométer a helyi közlekedésben.

Menetjegyekből 5,5 százalékkal adtak el többet, mint tavaly, összesen 52.899 darab fogyott. A 2016. decemberben bevezetett átszállójegyből az első félévben mindössze 124 darabot  értékesítettek A havi összvonalas bérletek forgalma 4,5 százalékkal növekedett, 2.316-ot váltottak ebből. Az előző évekhez hasonlóan a tanuló és a nyugdíjas bérletekből ismét kevesebbet adtak el. A tanuló bérleteknél 4,5 százalék, a nyugdíjas bérletek esetében pedig 0,4 százalékkal volt a csökkenés.

A társaság menetrendszerű tevékenységből származó nettó árbevétele két százalékkal, mintegy 497 ezer forinttal növekedett az előző félévhez képest. Az utasok által fizetett bruttó menetdíjbevételben 3,7 százalékos a növekedés, ugyanakkor a szociálpolitikai menetdíj-támogatás 2,4 százalékkal, 216 ezer forinttal kevesebb a kedvezményes utazásban tapasztalható forgalomcsökkenés miatt.

A helyi buszközlekedésből összesen nettó 25,6 millió forint árbevétele realizálódott a társaságnak, ami 2,2 százalékkal meghaladja az előző évit. Ám így is a helyi menetrend szerinti közlekedés veszteséges, ezért az első félvére mintegy 8,6 millió forintot kell fizetnie az önkormányzatnak a veszteségkompenzációra.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti