A versenyképesség megőrzése volt az egyik legfontosabb feladat – évet értékelt a polgármester

A versenyképesség megőrzése volt az egyik legfontosabb feladat – évet értékelt a polgármester

- Kategória: Közélet

„A versenyképességünk megőrzése volt az egyik legfontosabb feladat idén is. Ennek érdekében folytattuk az előző évben már megkezdett bérrendezést.” – emelte ki lapunk érdeklődésére dr. Árvay István polgármester. Évértékelésre kértük a városvezetőt, amiből az is kiderül, indul-e újra a jövő évi helyhatósági választásokon.

–  Számos fejlesztés valósult meg az idei évben Mosonmagyaróváron. Utak, járdák épültek, egyéb beruházások történtek. Azt is mondhatnák, hogy kegyelmi állapotban van az önkormányzat. Adósság nélkül, pályázati források segítségével arra költi a pénzét, amire a legnagyobb lakossági igény mutatkozik. Tényleg ilyen könnyű volt a helyzet az idei évben?- Gazdasági szempontból valóban jó helyzetben van a város, hiszen a helyi cégek folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre nőnek az adóbevételek is. Így idén is folytatódott például az útépítési program, városszerte számos utca és járdaszakasz újult meg. Ebben az évben is 100 millió forintos keretösszeget biztosítottunk az intézményeink felújításra, ebből jutott a bölcsődékbe, óvodákba és a múzeumra is, különféle korszerűsítésekre, energetikai fejlesztésekre. Folytattuk továbbá a városháza rekonstrukcióját is, újabb lakótelepi és közparkok újultak meg. Lényeges forrásokat – közel egy-milliárd forintot – fordítottunk továbbá városüzemeltetési és kulturális feladatokra.

– Mi okozott mégis nehézséget?

– A versenyképességünk megőrzése volt az egyik legfontosabb feladat idén is. Ennek érdekében folytattuk az előző évben már megkezdett bérrendezést, a köztisztviselők illetményalapjának növelését, illetve minden, az önkormányzathoz tartozó intézmény, cég esetében a tíz százalékos béremelést. Éves szinten ez több százmilliós többlet kiadást jelent, ám nyilvánvaló, hogy megfelelő szakemberek nélkül nem tudunk jó munkát végezni.

– Sikerült minden, ez év elején tervezett beruházást megvalósítani?

– Az év során sok feladatot adtak az uniós projektek. A költségvetés tervezésekor nehézséget jelentett, hogy az év elején még nem volt ismert a pályázatok nagy részének elbírálása. Fontosnak tartottuk azonban, hogy az év során a nyertes projektek eljussanak a kivitelezés megindulásáig. Ezek nagy részét az év végéig sikerült is megvalósítani. Ilyen volt például az Aranyossziget utcai bölcsőde bővítés, a Központi Konyha fejlesztése, kerékpárút építés, vagy a szociális ágazatban a Soproni utcai intézményben a konyha korszerűsítése, illetve a Családsegítő Központ felújítása. Ezzel együtt folyamatosan zajlott másik két nagy beruházás, a Mofém-kultúrház felújításának és a Kaiser-telephely rehabilitációjának előkészítése. Ezek megvalósítására 2019-ben kerül sor. Az elmúlt időszakban tizenkét nyertes pályázatot koordináltak a hivatal munkatársai, ezek összességében mintegy 2,5 milliárd forintos fejlesztést jelentenek.

– Sokszor, sok fórumon lehetett hallani az építőipar drasztikus drágulásáról az elmúlt időszakban. Ez nem befolyásolta az önkormányzati projektek megvalósulását?

– A pályázatok beadása óta eltelt három év alatt a tervezetthez képest csaknem duplájára emelkedtek a valós kivitelezési költségek. Ez egyrészt adódik az építőiparban tapasztalható drágulásból, másrészt pedig abból, hogy a pályázatok beadásakor még nem rendelkeztünk részletes kiviteli tervekkel. Az előzetes becslésekhez képest számos újabb költség jelentkezik a végleges tervekben. Például a Soproni utcai intézmény konyhájának felújításához 50 milliós többlet forrást kellett biztosítanunk. Szerencsére a korábbi években felhalmozott tartalékokból biztosítani tudjuk ezeket a kiadásokat, így a költségek növekedése nem gátolhatja a fejlesztések megvalósulását.

– Hasonló lendület várható a következő évre is?

– A 2019-ben több olyan nagyobb projektet is szeretnék megvalósítani, amelyek már évek óta váratnak magukra. Ilyen például a Kiserdő utcai Lajta híd második forgalmi sávjának megépítése, illetve a már említett Mofém-kultúrház rekonstrukciója és a mosoni Kaiser-telephely rehabilitációja. Ezekre feltétlenül kell önkormányzati saját forrást elkülöníteni a jövő évi költségvetésben. Emellett számos kisebb fejlesztést is tervezünk, folytatódik az útalap pályázat, az útépítések és az intézmények felújítása. Ez utóbbi esetében például foglalkozni kell a bölcsődék, óvodák kerítésének cseréjével, mert szinte egyik sem felel meg az előírásoknak, de az épületeken belül is akad még számos tennivaló.

– A következőév egyben a jelenlegi önkormányzati ciklus lezárása is lesz. Versenybe száll ismét a polgármesterségért?

– A frakciónk tagjaival tárgyaltunk már erről, megerősítettek abban, hogy induljak ismét a választáson. Úgy döntöttem, vállalok még egy ciklust, ám csak abban az esetben, ha ebben a munkában a jelenlegi csapat áll továbbra is mögöttem. Bízom benne, hogy a szükséges politikai támogatást is megkapjuk és a választók felhatalmaznak bennünket a folytatásra. Mindannyian bizakodva tekintünk a megmérettetés elé. Úgy érzem, megháláltuk a 2014-ben megkapott választói bizalmat.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit