A vakáció veszélyei

A vakáció veszélyei

- Kategória: Közélet

Ha a gyerekek jól érzik magukat, hajlamosak felelőtlennél válni és megfeledkeznek a rájuk leselkedő veszélyekről. – hangsúlyozza Pápai Gyula, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója, akit a nyári vakáció idején rendszeresen hívnak különböző táborokba, hogy felhívja a gyerekek figyelmét a nyár veszélyeire.

Az őrnagy lapunknak elmondta: a gyerekek a szünidőt különféle módon töltik, otthon, nagyszülőknél, vagy akár valamilyen táborban. Fontos azonban felhívni a figyelmüket arra, hogy a kikapcsolódás öröme mellet számos veszély is leselkedik rájuk. Ezek elkerülése érdekében több dologra is oda kell figyelniük mind a gyerekeknek, mind pedig az őket felügyelő felnőtteknek.
A vakáció ideje a közlekedés szempontjából is veszélyes lehet. A gyermekek életkoruknál fogva meggondolatlanabbak, olykor kiszámíthatatlan a viselkedésük. A tapasztalatok azt mutatják, hogy túlságosan bíznak a közlekedés felnőtt résztvevőiben, a járművezetők tapasztalataiban. Sajnos minden évben történnek a környéken is olyan közlekedési balesetek, amikben gyerekek sérülnek meg. Fontos, hogy a gyermekek ismerjék és tartsák be az alapvető közlekedési szabályokat. A szülők a gyerekkel együtt tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat, vizsgálják át a gyermekeik kerékpárját és szükség esetén szereljék fel a kötelező tartozékokkal. A közlekedés mellett a háztartási balesetek is nagy veszélyt jelentenek a gyerekekre nézve. Sokan nem is gondolják, de egy pillanat alatt megvan a baj, ezért fontos, hogy lehetőség szerint ne hagyják felügyelet nélkül a kisebb gyerekeket a lakásban.
A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok környékének látogatása, amelyek különösen népszerűek a gyerekek körében. A felüdülés ezen formái azonban számos veszély forrásai is lehetnek. Minden gyereket meg kell tanítani a szabad vizek veszélyeire és arra, hogy ezek a veszélyek hogyan kerülhetők el. Rendkívül fontos, hogy csak arra kijelölt helyeken, strandokon fürödjenek, kisgyermekek pedig csak felnőtt kíséretében mártózzanak a vízbe.
Az őrnagy felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy a felhőtlen jókedv és játék közben könnyen bűncselekmény áldozataivá is válhatnak a gyerekek. Ám ezek kis odafigyeléssel megelőzhetők. A vakáció idején előkerülnek a görkorcsolyák, gördeszkák és kerékpárok. Ilyenkor több esetben történik lopás is. Fontos ezek biztonságára odafigyelni. Ugyanilyen figyelmet érdemelnek a strandra kivitt értéktárgyak is. Fel kell hívni továbbá a gyerekek figyelmét arra, hogy otthon kinek és milyen módon nyithatnak ajtót, mit kell tenniük, ha egyedül vannak és milyen információkat nyújthatnak az otthoni vezetékes telefonon ismeretlen hívása esetén.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti