Megépült az út Rajka és Németjárfalu között

Megépült az út Rajka és Németjárfalu között

- Kategória: Kistérség

A NIF Zrt. beruházásában megvalósult projekt keretében Rajka és az osztrák oldalon fekvő Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) közötti földút 1,9 kilométer hosszúságban épült át aszfaltburkolatú úttá. Az útszakaszt pénteken adták át hivatalosan.

Az M15 autópálya rajkai lehajtóján megépült új körforgalmú csomóponttól az út első 200 méteres szakaszát új nyomvonalon alakították ki, majd a régi, 5 méter széles, az osztrák határig (Deutsch Jahrndorf) vezető földutat építették át további 1,7 kilométer hosszban.

Az átépített útpálya az osztrák oldalon is egy felújított úthoz csatlakozik. A 2020 márciusára elkészült M15 autópálya megvalósítása során a rajkai csomópontban egy körforgalmat alakítottak ki, amelyen keresztül az összekötőút közvetlen kapcsolatba került a gyorsforgalmi úthálózattal. A környező osztrák és magyar települések egymás közötti elérhetősége így jelentősen javult.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője az átadáson elmondta, hogy az új összekötő út enyhíti a múlt sebeit, és segít a jövő építésében. A térségnek együttműködésre és barátságok kialakítására van szüksége, amelyhez az út megvalósulása jelentősen hozzájárul.

Kiss Vince, Rajka polgármestere hozzátette: az út megépülése enyhíti a terület elcsatolásának fájdalmát és összeköti térség lakosságát, a családokat, barátokat. Kiemelte, hogy a kivitelezés során szoros volt az együttműködés a települések önkormányzatai és a hatóságok között.

Gerhard Bachmann, Deutsch-Jahrndorf polgármestere felidézte, hogy 1998-ban váltak testvérvárossá Rajkával. Ekkor született döntés egy a két települést összekötő út megépítéséről. A fejlesztés uniós támogatás és az Interreg forrás nélkül nem jöhetett volna létre. A település vezetője kiemelte:büszke, hiszen régóta várt fejlesztésre kerülhetett pont.

Az ünnepségen Christian Illedits, Burgenland tartomány tanácsosa hangsúlyozta: az út megszünteti a határokat, így lehetőséget teremt a terület gazdasági fejlődésére is. A munkaerő szabad áramlása új lendületet ad a vállalkozások számára, segíti a szomszédos települések gazdasági együttműködését.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: néhány héttel ezelőtt zárultak le az M15 autóút befejező munkálatai és most ismét egy új utat adnak át. Ez is mutatja, hogy a terület fejlesztése kiemelt figyelmet kap. Bár műszaki tartalmát tekintve ez egy kisebb projektnek számít, a két ország kapcsolatában, mégis hatalmat lépést jelent.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg. A kivitelezést a Glázer-Transz Kft. végezte mintegy nettó 650 millió forint értékben. A projekt európai uniós forrásból az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósult meg.

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés