„ A törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól!” – Dr. Keresztély Rita rovata

„ A törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól!” – Dr. Keresztély Rita rovata

- Kategória: Közélet

Mankó a jogi támasz

Cikksorozatomban a jogi szakzsargont igyekszem hétköznapi nyelvre lefordítani és elsősorban az olvasókat leginkább foglalkoztató kérdéskörökben – családjog, munkajog, kártérítés, adásvétel és más szerződések készítése, öröklés – szeretnék felvilágosítást nyújtani, s felmerülő kérdéseikre választ adni.

Kedves Olvasóim!

Egy kis szünet után, az olvasók kérésének eleget téve ismét próbálok segítséget nyújtani a jog rejtelmeiben való eligazodásban. Felhívom azok figyelmét akik cégalapításban gondolkodnak, hogy 2014. március 15. napjától már csak 3 000 000 Ft törzstőkével lehet kft alapítani. A cégeknek ezen törzstőke emelési kötelezettségüknek, ha más változást nem akarnak bejegyeztetni legkésőbb 2016. március 15-ig eleget kell tenniük, és fel kell a törzstőkét emelni hárommillió forintra.

Más téma: Az új Polgári törvénykönyv változásai közül alkalmanként megemlítek egyet-egyet:

Nem használjuk többet a gyermekelhelyezés kifejezését a házasság felbontása körében felmerülő járulékos kérdések rendezése során, helyébe lépett a gyermek feletti szülői felügyeleti jog gyakorlása, melyet eddig is ismertünk, de most magában hordozza azt az az értelmezést is, hogy a gyermeket ki neveli, ki gondozza a jövőben.

Azt tapasztaltam, hogy sokan meglepődnek, amikor tudomásukra hozom, hogy az öröklés során a gyermek a hiteltartozásokat is örökli. Tudni kell, hogy a hagyatéki eljárás során az örökösnek lehetősége van arra, hogy visszautasítsa a hagyatékot, de azt is tudni kell, hogy csak az egész hagyatékot lehet visszautasítani. Azaz a nagy értékű ingatlant nem tarthatja meg, csak a hiteltartozással együtt.

Kérdéseiket várom a szerkesztőségbe, illetve a következő telefonszámra, email címre: 06/30-6078709, dr.keresz­tely@ka­belnet.hu

Irodám a Régi Vámház tér 13. szám alatt található.

2015/4

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi