A legnagyobb adózókat köszöntötték

A legnagyobb adózókat köszöntötték

- Kategória: Közélet

A város legnagyobb adófizetőit köszöntötte a mosonmagyaróvári önkormányzat a minap az UFM Arénában rendezett Virilista-bálon.

A bál a Kossuth Lajos Gimnázium 12.a osztályosainak nyitótáncával és Dr. Meleg Norbert, aranyfokozatú támogató köszöntőjével vette kezdetét, majd igazán nívós előadással lépett színpadra a Quartett Escualo együttes kíséretében Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő. A több mint háromszáz fős vendégsereg előtt mondta el hagyományos, gazdasági évértékelő beszédét Dr. Árvay István polgármester, amiben kiemelte: Mosonmagyaróvár adópolitikája egyszerű elveken alapul. Az adózás legyen kiszámítható, lehetőség szerint gyűjtse be a város a legtöbb forrást, ami aztán szolgálja a közösség gyarapodását, s a helyben leadott teljesítmény helyi döntések alapján Mosonmagyaróvár javára hasznosuljon. A városvezető hangsúlyozta: Mosonmagyaróváron az elmúlt évben 4.496 vállalkozás működött, melyből csupán egy számít nagyvállalatnak, a többi túlnyomórészt kis- és középvállalkozás, kisebb részben egyéni vállalkozások. Két évtized alatt számuk közel kétszeresére nőtt és iparűzési adóalapjuk 2018-ban 1,70 milliárd forintra emelkedett. A város négyféle helyi adóból – építményadó, helyi iparűzési adó, idegenforgalmi adó ás telekadó – származó bevételei az elmúlt 15 év alatt csaknem háromszorosára (2,8 milliárd forinttal növekedtek és nőtt a költségvetésben betöltött szerepük is.
Ezt követően került sor a virilista díjak átadására. A legnagyobb adófizető 2019-ben az SMR Automotive Mirror Hungary Bt. (új nevén a Motherson Bt.) volt. Ők fizették az összes iparűzési adó 7,2 százalékát, ami meghaladja az 1996-ban befolyt összes iparűzési adót. A vállalatot Frey Gergely gyárigazgató képviselte. Kiemelt helyi iparűzési adófizetőként hatan vehettek át a polgármestertől elismerésként egy-egy egyedi készítésű kisplasztikát, a Kelemen Benő Benjámin képzőművész alkotását: a Nolato Magyarország Kft. képviseletében Dr. Meleg Norbert alelnök; a VNT Metal Hungary Kft. vezetője, Josef Wiederkumm ügyvezető igazgató; a Rettig Hungary Kft. (ez évtől PG Hungary Kft.) ügyvezetője Hans-Peter Schrittwieser; a Wahl Hungária Kft. részéről Szaszák Krisztián ügyvezető és Dr. Luka János, a TEKA Magyarország Kft. vezérigazgatója is. Az adónemenként legtöbb adót fizetők a Waberer’s Hungária Nyrt.(gépjárműadó) és a Fanos Kft.(idegenforgalmi adó), valamint a Kühne Zrt. (kiemelt telekadó) számára díszoklevéllel mondott köszönetet a város vezetője. A polgármester hozzátette: a legtöbb építményadót fizető vállalkozás egyébként a teljes építményadó bevétel 7,1 százalékát teljesítette a költségvetés felé. A Fanos Kft. befizetése pedig csaknem megegyezik a 2003. évi teljes idegenforgalmi adóbevétellel.
Az átadást követően Gönczi Gábor és zenekara szórakoztatta hajnalig a bálozó közönséget.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti