Már konténerekbe is bedobhatjuk az elhasznált étolajat

Már konténerekbe is bedobhatjuk az elhasznált étolajat

- Kategória: Hírek

Új környezetvédelmi projektet indított régiónkban a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, a H-bio Kft.-vel közösen. A program lényege a háztartási használt sütőolaj-begyűjtés fontosságának megismertetése a lakossággal és egy begyűjtő hálózat kiépítése.

Korábban gyakran a lefolyókba került az elhasznált étolaj, dugulásokat, problémákat okozva ezzel a szennyvízhálózaton. Ennek visszaszorítása érdekében indította el évekkel ezelőtt az AQUA Kft. a házhoz menő begyűjtést, ami egyre eredményesebben működik. Ez rendszer egészült ki márciustól Mosonmagyaróváron tíz helyen, továbbá nyolc térségi településen (Darnózseli, Dunakiliti, Feketeerdő, Halászi, Hegyeshalom, Bezenye, Máriakálnok, Mosonudvar) a szelektív gyűjtőszigeten külön gyűjtőedényben történő elhelyezés lehetőségével.
A használt sütőolaj és zsiradék gyűjtésére erre a célra rendszeresített speciális zárt fém konténert helyeztek ki a társulással egyeztetett helyeken. A lakosság ezekbe a konténerekbe zárt pet palackban tudja bedobni a keletkezett használt sütőolajat.

Mire figyeljünk oda a gyűjtésnél?

Nem szükséges megszűrni az olajat, a morzsa nyugodtan belemehet. Más szennyező anyag, egyéb ételmaradék ne kerüljön a használt olajba/zsírba! A kihelyezett gyűjtőedénybe csak használt sütőolajat /zsírt öntsünk! Motorolajat és egyéb szintetikus olajakat semmiképpen se! Vigyázzunk a gyűjtőedény és környéke tisztaságára, gondosan helyezzük vissza mindig a tetejét!

Mosonmagyaróvári használtolaj gyűjtő helyszínek a következő szelektív szigetek mellett találhatók: (1) Duna lakópark (Attila-Götz u.), (2)  Lomb u., (3) Móra ltp. 1. körudvar, (4)  Manninger ltp., (5) Kormos ltp. 9., (6) Károly u. Reál mellett, (7) Erkel 27. Kínai bolt, (8) Széchenyi ltp. Tesco, (9) Mediterrán lakópark bekötőút, (10) Kühne pálya.

Térségi települések: Darnózseli, Dunakiliti, Feketeerdő, Halászi, Hegyeshalom, Bezenye, Máriakálnok, Mosonudvar.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az