Mentő- és gyermekmentő helikopter Pérről?

Mentő- és gyermekmentő helikopter Pérről?

- Kategória: Közélet

Tudta, hogy ma Északnyugat-Magyarországon, így Mosonmagyaróváron és környékén 800 ezer ember nem jut 15 percen belül mentőhelikopterhez? Tudta, hogy Ön vagy családtagja is érintett lehet? Tudja, hogy az emberi élet másodperceken múlhat, ha baj van? Hallott már arról, hogy a térségben lakók és az itt működő cégek összefogásával, támogatásával egy Magyarországon egyedülálló projekt valósulhat meg?

A TrustAir Aviation Kft. egyedi módon oldaná meg az északnyugat-magyarországi régió égető problémáját, mentő- és gyermekmentő helikoptert indítana a régióban élők biztonsága érdekében. Lapunk Dr. Túri Pétert, a TrustAir Aviation Kft. ügyvezetőjét, a SkyCU egyesület elnökét, alapítóját kérdezte a projektről.

Dr Túri Péter – TrustAir Ügyvezető Igazgató

 

Miért éppen ebben a régióban indítanák el a mentőhelikoptert?

Az északnyugat-magyarországi régióban 800 ezer ember él. Ők azok, akik ma az esélyegyenlőség jegyében nem jutnak mentőhelikopteres szolgáltatáshoz 15 percen belül. Az autópályákon naponta 50-60 ezer gépjármű halad át a régióban, emellett Magyarország egész területén számos alkalommal indokolatlan szállítási traumának vannak kitéve gyermekek, akiket földi úton szállítanak vidékről magasabb kompetenciájú egészségügyi intézménybe. – sorolja az új szolgáltatás mellett szóló érveket a szakember, aki korábban a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. igazgatójaként a koncepciót készített a el hazai légimentés modernizálására.  – Az elmúlt 11 évben nem nagyon sikerül bármit is valóra váltani a régióra vonatkozó fejlesztési tervekből, ezért választottam most másik utat a működési költségek előteremtésére – teszi hozzá a szakember.

Mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy ez a mentőhelikopter munkába állhasson?

Támogatással és tagsági alapon üzemeltetnénk a légimentést. A rendszer stabil, hónapról hónapra történő fenntartásához mindössze havi 80–100 ezer euró szükséges. Ahhoz, hogy részt tudjunk venni az életmentésben, legalább 25–30 Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás támogatásával számolunk. Ha az érintett 800 ezer lakos közül 10 ezren bizalmat szavaznak az elképzelésünknek, útjára indíthatjuk az esélyegyenlőség szempontjából is hiánypótló megoldást. A regionális mentés mellett a TrustAir országos lefedettséget biztosítana az intenzív ellátásra szoruló gyerekeknek is.

Hogyan és milyen konstrukcióban gyűlhet össze ez az összeg?

A légimentés Luxemburgban, Svájcban, Angliában már közösségi finanszírozással működik, azt remélem, hogy a magyar lakosság is megértette már és felismerte azt, hogy maga is képes egy ilyen cél érdekében tenni és nem kell feltétlenül mindenben tétlenül az állami gondoskodásra várni. A mi projektünk finanszírozása is ezen elv mentén, részben közösségi finanszírozással, támogatással és tagsági rendszer alapon működik majd, amelyet a légimentés mellett elkötelezett magánszemélyek által alapított nonprofit SkyCU Légimentő és Légi Betegszállító Egyesület-tel (www.legimentes.hu ) közösen valósítunk meg. Alapító tagjaink között van Gundel Takács Gábor műsorvezető, Domokos András vitorlázó világbajnok és Bagyó Sándor, a Vízimentők elnöke is.

Hogyan működik az egyesületi tagság?

Az egyesületnek bárki tagja lehet különböző, éves tagsági csomagok (egyéni, családi vagy akár vállalati tagság) választásával. A havi tagdíj esetében pedig szó nincs magas összegről, hiszen kevesebb mint havi 3000 forinttal már bárki támogathatja a helikopter működtetését. Amennyiben az emberek hajlandók erre a célra havonta egy pizza árát rászánni, úgy a jövő évben felszállhat az első közösségi finanszírozású mentőhelikopter.

Hány tagra van szükség a projekt elindításához sikeres finanszírozásához?

Ahogy említettem már 10 ezer támogató elég lehet ahhoz, hogy helikopterünk jövő tavasszal elindulhasson a bajbajutottakért. Lássuk be, ez a szám – ahhoz képest, hogy a probléma 800 ezer embert érint csak az Önök régiójában – nem túl merész elképzelés. Aki támogat, az részese lehet egy olyan ügynek, amellyel 800 ezer ember baleseti mentése válik biztonságosabbá. E jó érzés mellett a tagok a mentőhelikopter fenntartásának támogatásán felül cserébe kapják annak lehetőségét, hogy ha egyébként külföldről betegszállításra lenne szüksége, mert mondjuk a nyaralás alatt leesik egy tevéről, elesik egy motorral, elcsúszik a medence partján, akkor minimum 12 százalékos kedvezménnyel hazahozzuk. Amennyiben pedig prémium tagságot választ, akkor térítésmentesen nyújtjuk a szolgáltatásainkat. Vagyis átvállaljuk a biztosítója helyett a hazaszállítás költségét. Bízom abban, hogy a régióban élők megértik a projekt fontosságát és támogatják ezt a fontos közös ügyet.

Arra a kérdésre, hogy hol lenne a helikopter bázisa, elhangzott, hogy számos racionális és költséghatékonysági érv szól a péri repülőtér mellett. A terv hírére a térségből, több Győr környéki településvezető, polgármester érdeklődik a projekt iránt. A TrustAir vezetősége nyitott a megbeszélésekre, de a helyszín kiválasztásakor szakmai és gazdaságossági szempontok döntenek majd.

További részletek az egyesület honlapján: www.babycopter.hu

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint