Hamarosan autópálya lesz az M15

Hamarosan autópálya lesz az M15

- Kategória: Kistérség

A jelenleg kétszer egy sávosM15-ös autópálya hamarosan kétszer kétsávosra bővül és megvalósul a rajkai határátkelő akadálymentesítése is. A leendő autópálya alapkövét a minap tették le Rajkánál.

A hamarosan megvalósuló beruházás keretében összesen 14,5i kilométeres szakasz épül át a 2020 tavaszáig. A Mosonmagyaróvár-Rajka útszakasz a keleti mediterrán folyosón fekszik, amely része az Európai Unió kiemelt központi úthálózatának. Az M15 autóút D2 jelű autópályaként fut tovább Szlovákiában Pozsony irányába. A projekt során a hiányzó jobb pálya, valamint hét új műtárgy épül meg, többek között a MÁV Budapest – Hegyeshalom , illetve a GySEV Hegyeshalom Rajka vasútvonal felett, valamint a Lajta folyó fölé is új híd épül, 19 meglévő műtárgyat újítanak fel és két külön szintű csomópontot építenek át Hegyeshalom és Rajka térségében, valamint megtörténik a rajkai határátkelőhely akadálymentesítése.

A vállalkozó jelenleg a kiviteli tervek készítését és azok engedélyeztetését végzi. A nagytömegű töltésépítési munkálatok is megkezdődtek a szakaszon.

Az ünnepélyes alapkő letételen dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: „létkérdés a térségben élők számára ennek az autópályának a megépítése, a gazdaság növekedése szükségessé teszi ezt a bővítést. Olyan ez a régiónak, mint a hajózási és a vasútvonal fejlesztése volt. Az autópálya fejlesztés mindig gazdaság élénkítő, és öröm számunkra, hogy a kelet-nyugati irány mellett az észak-déli irány is fejlődik.”

Széles Sándor, megyei kormánymegbízott hozzátette: „Néhány héttel ezelőtt egy olyan átadón voltunk jelen, ami a megye versenyképességet szolgálta, a mai alapkőletétel pedig a közlekedők biztonsága miatt kiemelten fontos. A kormányhivatal most is mindet megtesz azért, hogy engedélyezési folyamatok itt is gördülékenyen történjenek.”

Kiss Vince, Rajka polgármestere hangsúlyozta: „Ünnep ez térségünknek, mert egy olyan építkezés kezdődik meg, ahol megvalósul Rajka és a Felső Szigetköz további fejlődését biztosító csatlakozási pont, amely lehetőséget ad a Németjárfalura vezető út kiépítésére, ezáltal teret adva ezen területekkel a gazdasági és társadalmi kapcsolatok tovább javítására.”

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója a megyét érintő beruházásokról elmondta: az elkövetkezendő időszakban további jelentős közútfejlesztési beruházások valósulnak meg a térségben. Az elmúlt évek fejlesztéseivel együtt összesen mintegy 201 kilométer hosszban valósul meg közútfejlesztés, a tervezett ráfordítás eléri a bruttó 612 milliárd forintot. Ennek a része az M15 M1 – Rajka országhatár közötti szakaszának fejlesztése is.”

A kivitelezési munkálatokat az S+S M15 Konzorcium (Strabag Építő Kft., Strabag AG) végzi mintegy nettó 19.5 milliárd forint értékben. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg.

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés