Bicikliút épülhet Dunakilitiig

Bicikliút épülhet Dunakilitiig

- Kategória: Hírek, Kistérség

A Dunakiliti és Mosonmagyaróvár közötti leendő kerékpárút tervezési szerződését írta alá a minap a megyei közgyűlés elnöke és a tervező iroda képviselője a mosonmagyaróvári városházán.

Az eseményen Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy egy újabb szakasszal bővülhet a szigetközi kerékpárút-hálózat. Hozzátette: nagy terveik vannak a megyében a kerékpáros úthálózat bővítésére, a Szigetközben pedig, ami kiemelt turisztikai térség, nagyobb fejlesztések még hátra vannak. Ezzel együtt a nemzetközi kerékpáros turizmusba is bekapcsolódhat a régió, hiszen egy szlovák-magyar határon átnyúló projekt keretében találtak forrást a Dunakiliti és Doborgaz közti biciklis híd építéséhez.
Az elnök elmondta: a megyei önkormányzat több mint kétszázmillió forintot nyert különböző fejlesztések előkészítésére. Ebből az összegből finanszírozzák a Mosonmagyaróvár és Dunakiliti közötti kerékpárút terveinek elkészítését is, ez mintegy 62 millió forint. A megbízott Speciálterv Építőmérnöki Kft-nek öt hónapja van a tervek elkészítésére. A dokumentumok birtokában tudnak majd pályázni a kivitelezésre, amint erre lehetőség adódik.
Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere hangsúlyozta: nagyon fontos lenne ez a fejlesztés a település számára. A falut turisták százai keresik fel minden évben, sokan érkeznek a duzzasztóműhöz, illetve Boldog Batthyány-Strattmann László emléke miatt. Kerékpárral azonban jelenleg meglehetősen mostoha körülmények között lehet megközelíteni Dunakilitit, ráadásul a nagy gépjárműforgalom miatt balesetveszélyes is. Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere kiemelte: szerencsés helyzet, hogy a megyei önkormányzat talált forrást erre a tervezésre, mivel a hasonló beruházások költségeit nem lehet egy-egy település költségvetésébe beépíteni. Hozzátette: jelenleg három olyan kerékpárúthálózat-
fejlesztés is napirenden van, amik Mosonmagyaróvárt érintik. Amennyiben ezek megvalósulnak, a város egy biciklis központtá, találkozási ponttá válhat. Fontos azonban, hogy a belterületi kerékpáros szakaszok is szervesen kapcsolódhassanak a tervezett fejlesztésekhez.

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár