Két hónap alatt közel húsz vadbaleset a környék útjain

Két hónap alatt közel húsz vadbaleset a környék útjain

- Kategória: Hírek

A vadbalesetek szempontjából a nyár végi és az őszi hónapok számítanak a legveszélyesebb időszaknak. Ilyenkor van ugyanis az őzek násza, majd a szarvasbőgés, amikor az állatok még kiszámíthatatlanabbul viselkednek és nagyobb eséllyel bukkanhatnak fel a közutakon is. Ez jól látszik a rendőrség statisztikáján is, hiszen az elmúlt két hónapban közel húsz vadbaleset történt a Mosonmagyaróvár környéki utakon. Szerencsére egyik sem járt személyi sérüléssel.

Ebben az időszakban fel kell készülni a vadon élő állatok által okozott veszélyhelyzetekre az utakon, ami nagyobb odafigyelést vár el a járművezetőktől.  – mondja Zwickl Krisztián, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója. Hozzátette: a környék útjain az elmúlt két hónapban összesen közel húsz vadelütés történt. Szerencsére ezek egyike sem jár személyi sérüléssel. Ezzel szemben az év más időszakában havonta alig egy ilyen eset fordul elő.
Az elmúlt két hónapban a legtöbb ilyen baleset az 1-es számú főúton volt, de hasonló mértékben történt vadelütés a 86-os főúton is. Legutóbb a hétvégén következett be ilyen baleset az 1-es főút 148-as kilométer szelvényében, ahol kamion elé ugrott egy méretes szarvas a hajnali órákban.
Zwickl Krisztián arra figyelmeztet, hogy ez az időszak a szokásosnál is nagyobb odafigyelést követel a gépjárművezetőktől. Ezzel együtt a legóvatosabb vezetés mellett is megtörténhet a baj. Kiemelte: a vaddal történő ütközés sok esetben szinte elkerülhetetlen, hiszen az állat egyik pillanatról a másikra, hirtelen kerül az autó elé, mégis nagyobb óvatossággal akár megelőzhetők lennének ezek a balesetek. Ennek érdekében figyelni kell a vadveszélyt jelző táblákat és az ilyen útszakaszokon csökkenteni a sebességet. Ezeken a helyeken az autó vezetőjének érdemes folyamatosan szemmel tartania az út menti környezetet is. Előfordulhat, hogy sáros vadnyomok figyelmeztetnek az állatok jelenlétére. Érdemes behúzódni az út középvonala felé, mivel a szélén nehezebb időben észrevenni és elkerülni a felbukkanó állatokat. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nem lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és használni a jármű hangjelzését, de kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatot, ugyanis elütni a vadat még mindig jobb, mint frontálisan ütközni a szemből érkezővel, vagy egy útszéli fának csapódni.

   

Ez is érdekelhet...

Rendőrautóval ment óvodába Adrienn

Különleges ajándékot kapott hatodik születésnapjára a püski Tar