Keresik a legszebb konyhakerteket

Keresik a legszebb konyhakerteket

- Kategória: Hírek

Idén is meghirdeti a „legszebb konyhakertek” programot a mosonmagyaróvári önkormányzat, amire várják a helyi kertművelők jelentkezését.

Az országos kezdeményezéshez csatlakozva idén is meghirdeti Mosonmagyaróvár a versenyt. „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” nevében ugyan verseny, ám valójában nem vetélkedésre, hanem alkotásra buzdít. Elsősorban nem különleges látványkerteket várnak, hanem hagyományos veteményeseket. Éppen ezért könnyen teljesíthető kívánalmakat fogalmaztak meg a kiírásban. A programmal arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy saját, rokonai vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki és termesszen maga, családja számára minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt.

Nevezni ezúttal is több kategóriában lehet, így erkélyen kialakított kiskerttel, zöldséges, vagy gyümölcsös zártkerttel, mini kerttel (10 és 50 négyzetméter között), 50 négyzetméter fölötti kerttel, illetve közösségek, csoportok, óvodák, iskolák, szervezetek által megművelt kertekkel.

Az elvárások és egyben a bírálat szempontjai között szerepel egyebek mellett, hogy a kertben legalább öt (az erkélyen/balkonon öt edényben elhelyezett, három fajta ) különböző konyhakerti növény termesztése történjen. A növények megválasztása szabadon lehetséges, mindenki igényének megfelelően. Fontos, hogy a megművelt terület legyen ötletesen kialakított, szép, megfelelően gondozott, gyommentes és hasznos, valamint a megtermelt zöldségek, gyümölcsök minősége is megfelelő legyen. Vegyszerhasználat esetén kötelező a naprakészen, szabályosan vezetett permetezési napló. Előnyt élvez továbbá a komposztálás, öko-bio módszerek alkalmazása, öntözésnél az esővíz használata, madárbarát kert kialakítása, valamint ha a kertet több generáció műveli.

Az év témája ezúttal a termőföld, a talaj védelme a Riolittufa támogatásával.

Külön előnyt jelent, ha a kertművelők minél több talajkímélő művelési, védekezési vízgazdálkodási, illetve egyéb saját talajvédelmi módszert alkalmaznak, a tápanyag utánpótlás szerves, természetes talajjavító anyagokkal (például Riolittufával, komposzttal) valósul meg

A kerteket a zsűri a verseny során két alkalommal tekinti meg június elejétől augusztus közepéig. Kategóriánként az első három helyezettet díjazzák, indokolt esetben különdíjakat is odaítélnek. A „Magyarország legszebb konyhakertje” díjra történő jelölésre minden kategória első helyezettje lesz jogosult a helyi zsűri ajánlása alapján.

Jelentkezni június 15-ig lehet. Az ehhez szükséges jelentkezési lap beszerezhető a polgármesteri hivatalban, illetve az önkormányzat mosoni irodájában, valamint itt letölthető.

 

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az