Flesch Károly – Emlékszobát avattak a város híres szülötte tiszteletére

Flesch Károly – Emlékszobát avattak a város híres szülötte tiszteletére

- Kategória: Hírek, Közélet

Halálnak hetvenhetedik évfordulója alkalmából hoztak létre emlékszobát a város híres szülötte, Flesch Károly tiszteletére a róla elnevezett kulturális központban. Az emlékszoba átadására hétfő este került sor a Flesch Központban.

Flesch Károly emléke máig elevenen él Mosonmagyaróváron, köszönhetően az emlékét ápoló Fejes Józsefné Zenei Alapítványnak. Az alapítvány 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Flesch Zenei hét című programjára az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában. A projekt zárásaként tartották hétfő délután a Flesch Károly Emlékszoba átadó ünnepségét a Flesch Központban. A program során már megvalósult egy Flesch Zenei Hét sorozat is, ahol a különböző városrészekben, más-más zenei stílust képviselő koncerteket tartottak.

A Fejes Józsefné Zenei Alapítvány projektjének elsődleges célja volt a helyi identitást erősítő közösség építő tevékenység megvalósítása a zene eszközével. Emellett a tehetséggondozás megerősítését is elősegítették, mely a kulturális értékeken alapuló helyi gazdasági közösségek fejlődését is előmozdította. – emelte ki köszöntőjében Popielek Éva kuratóriumi elnök. Hozzátette: a Flesch Zenei Hét programsorozat változatos zenei kínálattal Mosonmagyaróvár különböző városrészein valósult meg, ezzel erősítve az egyes városrészek közösségépítő erejét.

„Bukarest, Amszterdam, Berlin, Baden Baden, London, Luzern városában is tarthatnánk ezt a megnyitó ünnepséget, mivel egy világjáró, nemzetközi hírű hegedűművésznek állítunk ma emléket.” – hangsúlyozta az emlékszoba megnyitóján Csiszár Péter, a Flesch Központ igazgatója. Hozzátette: ám itt és most a róla elnevezett kulturális központban, Flesch Károly halálának 77. évfordulója alkalmából, a szülőhelyén emlékezünk meg róla és avatjuk fel emlékszobáját.

„Ez az egyetlen település, mely – egy 1978-ban készült tanulmány megjelenése óta –a mai napig ápolja, őrzi és óvja Flesch Károly hírnevét.” – emelte ki. Az igazgató elmondta: 1978-ban kezdődött minden, amikor is egy lelkes zenebarát, egy zeneszerető és a művészetek iránt igen fogékony, a városért dolgozó és kutató újságíró nyilvánosság elé tárta a Flesch Károly munkásságát bemutató tanulmányát. Ezt követően, a Flesch iránti tiszteletből, egy kis csapat elkezdett azon munkálkodni, hogy e művészeti érték, e világraszóló munkásság ne merüljön feledésbe. A kezdeményezést tettek követték, aminek eredményeként mára egyebek mellett emléktábla, közterület és kulturális központ viseli a város híres szülöttének nevét. Csiszár Péter hozzátette: „az a bizonyos lelkes zenebarát és a városért dolgozó újságíró, aki a 70-es évek végén elindította Flesch Károly életművének megőrzését, az édesapám volt.”

 

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az