Megjelent a Szél-járás legújabb száma

Megjelent a Szél-járás legújabb száma

- Kategória: Egyéb

Juhos Nándor, a Felvidékről gyermekként Szajkra kitelepített fotóművész gyűrött arcú székely juhásza néz ránk a szél-járás idei második számának címlapjáról. Görföl Jenő mutatja be Juhost, akinek beszélő arcai szívbemarkolóak, akár a huszadik századi magyar sors is kiolvasható belőlük.

Mint ahogyan a lap honismereti írásaiból is. Striber Lajos a háborúban eltűnt édesapára emlékezik, akinek néhány levelén, zsebnaptárán kívül nem sok tárgya maradt fenn, de az otthon maradtak emlékezetében még hét évtized múltával is él.

Fölöp László egy köpcsényi végrendelet (Balassa Borbála) nyomába ered, míg Vass Eszter a Bécsi Napló történetét dolgozza fel Hanák Tibor szerkesztése idején. Kimlei Péter a rajkai Forgách család száz évéről ír érdekes tanulmányt.

Verset jegyez a lapban Börön­di Lajos, Fellinger Ká­roly, Kerék Imre és Vitéz Vilmos. Mezey László Miklós novellával, Gál Sándor regényrészlettel jelentkezik.

A barangoló rovatban az éberhardi Apponyi emlékek nyomába eredhetünk, s a képzőművészetiben Borbély Károly festőművész a KOMP kiállítás apropójaként Dolán Györgyöt, Lebó Ferencet, Lipcsey Györgyöt és Varga Györgyöt mutatja be.

Könyvbemutatókról, zenei eseményekről, kulturális programokról tudósít a szélfúvás rovat, míg Tuba László és Vida István jegyez recenziót a lapban. Az előbbi Beregszászi Balázs  Hőnel Béla emlékkönyvét ajánlja az olvasóknak, míg Vida a Veritas Történetkutató Intézet kiadásában megjelent Iratok az Antall-kormány külpolitikájához és diplomáciájához című könyvsorozat első kötetét.

A folyóirathoz csak előfizetés útján lehet hozzájutni, illetve a városi könyvtárban megtalálható, kölcsönözhető.

A Lap a Mosonvármegye címén előfizethető!

Szénaszárítás Erdélyben
Szénaszárítás Erdélyben

 2015/12

Ez is érdekelhet...

Ne vásároljunk, vagy béreljünk meggondolatlanul élő nyulat húsvétra!

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, ezen belül különösen