Dr. Árvay István: „Mindkét oldal részéről kompromisszumkészségre van szükség a város további fejlődéséhez”

Dr. Árvay István: „Mindkét oldal részéről kompromisszumkészségre van szükség a város további fejlődéséhez”

- Kategória: Hírek, Közélet

Több mint huszonöt éve tagja a képviselő-testületnek, ebből egy cikluson keresztül alpolgármesterként, majd két cikluson át polgármesterként vett részt a város irányításában dr. Árvay István. Az önkormányzati választások eredményeként októbertől Szabó Miklós vezeti Mosonmagyaróvárt. A most leköszönt polgármestert összegzésre kértük az elmúlt időszak eredményeiről, a város helyzetéről és jövőjéről.

– Miként értékeli a jobboldali városvezetés alatt Mosonmagyaróvár fejlődését?

– Tizennyolc éven át volt jobb oldali vezetése a városnak, kezdetben koalíciós partnerekkel, majd Fidesz-KDNP többséggel. Annak idején egy eladósodott önkormányzatot vettünk át, ami nem volt egyszerű helyzet. Tizenkét év szocialista városvezetés után kellett újra építenünk a várost. Mérföldkő volt Mosonmagyaróvár életében 2014, amikor megszabadultunk az addigi adóságtól, valamint az állam átvette a kórház és az iskolák fenntartását. Ez tiszta helyzetet teremtett, mivel szinte egy gazdasági társaságként tekinthettünk az önkormányzatra. Ez egybe esett az uniós források megjelenésével is. Az elmúlt időszakban számos fejlesztést sikerült megvalósítanunk. Egyebek mellett megépült a városi sportcsarnok, a Kiserdő utcai Lajta-híd, felújítottuk az egykori Mofém-kultúrházat, NB1-es kézilabda csapta lett a városnak, megújult az MTE sporttelepe, több fontos forgalmi csomópontot korszerűsítettünk, hetvennél is több utcát aszfaltoztunk le és modernizáltunk számos önkormányzati intézményt. Sőt, lehetne tovább sorolni az eredményeket. Azt hiszem, hogy ezek a tények magukért beszélnek. Mosonmagyaróvár történetében ennyi idő alatt még nem került sor hasonló mértékű fejlesztésekre. Amit harminc éve mindenki csak ígért, azt tíz év alatt megcsináltuk. Az utóbbi öt évben számos nehézséggel kellett szembesülnünk. A COVID járvány, a háború okozta energiai árak növekedése sok kihívással járt, ám úgy érezem sikeresen kezeltük ezeket is. Ugyancsak nagy kihívás volt a munkaerő megtartása a hivatalban, intézményekben és önkormányzati cégeknél, hiszen nagyon jó szakemberek dolgoznak itt. Szerencsére a városnak volt elég anyagi ereje ahhoz, hogy folyamatos béremelésekkel meg tudtuk állítani az elvándorlást.

– Mire a legbüszkébb az elmúlt két ciklus alatt?

– A legbüszkébb a képviselő-testületre vagyok. Összetartó, baráti közösség alakult ki. Nem tagadom, hogy adódtak viták, ám ezek mind jobbító szándékúak voltak. Ezeket a javaslatokat megtárgyaltuk és az esetek többségében elfogadtuk. Kialakult egy olyan bizalmi viszony a képviselőkkel, aminek köszönhetően jól működhetett az önkormányzat. Úgy vélem, a következő időszak bizonyítja majd, hogy ez mekkora érték.

– Van azért hiányérzete? Mit nem sikerült megvalósítani?

– Vannak olyan fejlesztési elképzelések, amit a város költségvetése egymagában nem bír el. Úgy vélem, sok esetben túlságosan bíztunk Mosonmagyaróvár saját erejében. Talán erősebb lobbi tevékenységgel még több állami forrás érkezhetett volna a városba, hiszen sok olyan fejlesztésre van még szükség, amit Mosonmagyaróvár saját erőből nem tud megvalósítani. Mindezek ellenére nem vagyok elégedetlen.

– Miként látja a város jövőjét?

– Négy-milliárdos tartalékkal adjuk át a várost, ehhez jön még további mintegy 3 milliárd forintos pályázati támogatást. Úgy vélem ez kellő alapot nyújt az elkövetkezendő időszak fejlesztéseihez. A kezdeti nehézségeken kellene túllépnünk, hogy a felálló testület nem politikailag, hanem ügyek mentén hozza meg a döntéseket. Így továbbra is fejlődő pályán maradhat Mosonmagyaróvár. Ehhez azonban mindkét oldal részéről kompromisszumkészségre van szükség. Az új polgármesternek válságkezelőnek kell lennie, hiszen az elmúlt több mint harminc év során Mosonmagyaróváron még nem fordult elő, hogy ilyen politikai patthelyzet alakult volna ki az önkormányzatban. Az értelmes döntések mellé többséget kell biztosítani, ebben a Fidesz-KDNP képviselői partnerek lesznek. Fontos továbbá, hogy egyben kell tartani a hivatalt, nem szabad bizonytalanságot kelteni az itt dolgozók között.

– Októbertől megszűnt a polgármesteri tisztsége. Hogyan tovább?

Amíg a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás nem választ új elnököt, addig betöltöm ezt a tisztséget. Ezzel együtt októbertől folytatom az eddig szüneteltetett ügyvédi tevékenységemet.

Ez is érdekelhet...

Bírálták, mégis megszavazták

Szabó Miklós: „Hatékonyan csak akkor tudunk dolgozni, ha