Szabó Miklós: „Minden jó szándékú javaslatot befogadunk”

Szabó Miklós: „Minden jó szándékú javaslatot befogadunk”

- Kategória: Hírek, Közélet

A párbeszéd és az együttműködés hívei maradtak

Élhető várost, gazdasági fejlődést, együttműködést és további fejlesztéseket szeretne Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár régi-új polgármestere, aki októbertől vette át a Lajta-parti város irányítását. A városvezetőt Mosonmagyaróvár jelenlegi helyzetéről, a következő évek terveiről és a várospolitikáról is kérdeztük.

– Tizennégy éve adta át Mosonmagyaróvárt az Önt követő városvezetésnek. Az akkori állapotokhoz képest most milyen helyzetben vette át ismét Mosonmagyaróvár irányítását?

– Mi akkor folyamatosan csökkenő mértékben, de adóssággal adtuk át  az önkormányzatot 2010-ben. A 2006-tól 2010-ig tartó ciklus során számos olyan fejlesztés történt, ami nagyban hozzájárult Mosonmagyaróvár későbbi fejlődéséhez. Ilyen volt például a Mowinpark megvalósítása, ami megalapozta a város gazdasági erejének növekedését. Ezért már a következő években sőt, azóta is folyamatosan nőttek-nőnek az iparűzési adó bevételek. A korábbi 1,6 milliárd forintos szinthez képeset ma már közel 5 milliárd folyik be évente a város kasszájába. Alapelvünk akkor is az volt, hogy azt lehet elkölteni, amit megtermelünk. Nem szabad mindent hitelből finanszírozni. Több, mint 10 milliárd forint fejlesztési támogatást nyertünk el első polgármesteri ciklusom idején. Ebből a pénzből valósulhatott meg később például a mosoni belváros rehabilitációja, a Futura, vagy a szennyvíztisztító. Emellett nagy hangsúlyt fektettünk a zöldfelületek védelmére, gátat szabtunk a túlzott mértékű beépítéseknek. Jelenleg pénzügyi szempontból kedvezőbb a költségvetés helyzete. Most pozitív mérleggel vettük át a várost. A lekötött pénzeket a már elindult beruházások befejezésére és a város élhetőségét javító fejlesztésekre, jó gazda módjára fogjuk felhasználni.

– Az elkövetkezendő időszakban sem áll le a város fejlődése?

– Amennyiben a gazdaság működésében nem áll be jelentős teljesítmény csökkenés és az elvonások sem növekednek, akkor sok fontos fejlesztést tudunk önerőből is megvalósítani az a következő években. Utak, zöldfelületek, intézmények ölthetnek új arculatot. Amit a programunkból kevés pénzből, sok jóindulattal meg lehet oldani, azt hamar valóra is váltjuk.

– Az előző városvezetés által megkezdett, vagy tervezett fejlesztések megvalósulhatnak a következő ciklusban?

– A már megkezdett, vagy tervezés alatt álló beruházásokat természetesen tovább visszük. Fontos azonban, hogy új lakóterületek kialakításával nem kívánjuk tovább növelni az város alapterületét, hiszen az ilyen lakónegyedek működtetése, város általi fenntartása hatalmas többletköltségekkel jár. Szeretnénk visszaszorítani a túlzott mértékű beépítéseket is. Ezek közül nem egy már ma is szinte élhetetlenné tesz egyes városrészeket és egyre nagyobb problémát okoz a parkolásban.

– Szerdán tartja alakuló ülését a képviselő-testület. Miként látja, a választások során kialakult politikai patthelyzet ellenére hatékonyan működhet az önkormányzat?

– Nyitottak vagyunk minden képviselő irányába. Ahogy eddig, úgy ezután is a párbeszéd és az  együttműködés hívei vagyunk. Nem véletlenül volt választási jelszavunk, hogy „ szót értünk egymással.” Minden jó szándékú javaslatot befogadunk. Nehezíti ugyan a helyzetünket, hogy az előző testület az utolsó ülésén a szervezeti és működési szabályzat módosításával jelentősen szűkítette a polgármester és a bizottságok hatásköreit. Jelenleg is folynak  egyeztetések a két oldal között azért, hogy minél hamarabb kialakuljon az egyezség az önkormányzat normális működése érdekében.

Ez is érdekelhet...

Bírálták, mégis megszavazták

Szabó Miklós: „Hatékonyan csak akkor tudunk dolgozni, ha