Bemutatjuk a jelölteket

Bemutatjuk a jelölteket

- Kategória: Választás

A megye 5. számú választókerületében a megadott határidőig összesen tizennyolc jelölt gyűjtötte össze és adta le a választási bizottsághoz a szükséges számú érvényes ajánlást. Ez idáig egyikük visszalépett, így jelen állás szerint tizenhét jelölt közül választhatunk majd.

A szavazólapon a következő sorrendben szerepelnek majd a jelöltek: Bogyai Zsolt (MSZP- Párbeszéd), Deák János (Értünk Értetek), Tivadari Zsuzsanna  (Kell az Összefogás Párt), Pintér Zoltán (Összefogás Párt), Deschelak Károly Ferenc (Együtt), Joó András (Hajrá Magyarország), Nagy Ádám (Munkáspárt), Gősi Melinda (Szegény Emberek Magyarországért Párt), dr. Nagy István (Fidesz-KDNP), Márkus János (Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt), Jávor Miklós (Jobbik), Goda Bálint Zsolt (LMP), Pongrácz Szimonetta (Magyarországon Élő, Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja), Oláh Cintia Virginia (Magyar Demokratikus Unió), Kuzmits Ferenc (Családok Pártja), Puter Ferenc (A Mi Pártunk – IMA), Nagy Péter Krisztián (Magyar Kétfarkú Kutya Párt).

A Mosonvármegye minden jelölt számára azonos feltételekkel részletes bemutatkozási lehetőséget kínált. Többen éltek ezzel a lehetőséggel, akadtak viszont olyan jelöltek is, akik nem válaszoltak megkeresésünkre, vagy a pártvezetés tiltotta meg számukra, hogy nyilatkozzanak sőt, voltak néhányan, akiket többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült utolérnünk.

A jelöltektől a rövid bemutatkozáson kívül azt kérdeztük, miért vállalták a jelöltséget, szerintük mik a legégetőbb problémák a térségében, az országban, illetve milyen eredményre számítanak a választáson.

Bogyai Zsolt, az MSZP jelöltje

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) jelöltje Bogyai Zsolt, 44 éves, Mosonmagyaróváron született, érettségijét is itt szerezte, jelenleg Jánossomorján egy műanyagipari cégnél dolgozik három műszakban. Bogyai Zsolt családjával Jánossomorján él, párja és 21 éves fia mindenben támogatja. A politizálást korábban elkezdte, hiszen a 2014-es önkormányzati választásokon már indult az MSZP színeiben lakóhelyén.

„Azért vállaltam a jelöltséget, mert nap, mint nap szembesülök az itt élő emberek problémáival, hiszen közülük jövök. A környező településeket járva is sokan megállítottak gondjaikkal. Úgy gondolom, csak egy baloldali képviselő tudja megoldani ezeket a problémákat és valóban szolgálni az itt élőket.

Az egyik legégetőbb probléma a gyermekek éhezése, ez sajnos a térséget is sújtja. Megengedhetetlen, hogy 2018-ban még mindig vannak olyan települések Magyarországon – így ebben a választókerületben is -, ahol nélkülöznek a gyerekek, sokszor naponta egy alkalommal sem jutnak meleg ételhez. Pedig a fiatalok jelentik a jövőt Magyarország számára. Éppen ezért nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az oktatásukra is, több forrást biztosítani ennek az ágazatnak. Az MSZP egyik legfontosabb feladatának tartja az oktatás helyzetének rendezését, az iskolák önrendelkezésének visszaállítását. Újra az önkormányzatok kezébe kell adni az oktatási intézmények működtetését. Ugyancsak fontos feladat az egészségügy helyzetének a javítása. Rengeteg a tennivaló a kórházak, a házi orvosok és a mentők terén is. Valódi életpálya modell kialakításával és érdemi bérrendezéssel meg kell állítani a szakemberek elvándorlását. Ugyanígy fontosnak tartjuk az idősek helyzetének javítását, a nyugdíjak emelését. Tarthatatlan, hogy sok nyugdíjasnak azon kell gondolkodnia, hogy a gyógyszereit váltsa e ki, vagy tüzelőt vegyen, mivel mindkettőre nem elég a járandósága. Utoljára az MSZP kormányzás idején emelték nagyobb mértékben a nyugdíjakat, azóta csak romlott a reálértékük.

A térségünk a fejlettebb régiók közé tartozik, itt az egyik legnagyobb probléma a munkaerőhiány. Ez ugyan magasabb bérszinvonalt eredményezett, ami azonban a cégek számára okoz nehézséget. Az adórendszer átalakításával lehetne a vállalkozások terheit csökkenteni és a béreket tovább emelni. Szintén a térség problémája a Szigetköz helyzete, ami évtizedek óta megoldatlan. Eddig csak látvány beruházások történtek, ám valós megoldásra lenne szükség, ellenkező esetben ökológiai katasztrófa következik be ebben a térségben.

A jelöltek mindegyikét, így a kormánypárt jelöltjét is ellenfélnek és nem ellenségnek tekintem. Tisztességes és becsületese kampányt szeretnék folytatni. Ennek során arra ösztönzöm az itt élőket, hogy szavazzanak rám, hiszen én közülük jöttem, ismerem a problémáikat és valóban őket szolgálnám. Arra számítok, hogy az emberek felismerik, hogy ki képes őket valóban képviselni és a baloldalra szavaznak.”

Deák János, az „Értünk Értetek, a hiteles párt” jelöltje

Deák János, az „Értünk Értetek, a hiteles párt” jelöltje tősgyökeres Mosonmagyaróvári, jelenleg is a városban él. Korábban dolgozott a Mosonmagyaróvári Kötöttárugyárban és a dunakiliti erőmű építésén is. Az első magán taxisok egyike volt a városban, 1988-tól közel egy évtizeden át foglalkozott ezzel. 1996-tól az akkor megalakult Mosonmagyaróvári Városi Televízió (MMVTV, később LDR TV) tulajdonostársa, vezetője volt. „Még ma is sokan emlékeznek a műsorainkra, csak néhányat említek a legnézettebbek közül:  Magyar Ágnes „Várom egy Teára”, Böröndi Lajos”MOZAIK”, Vida László Sport kedd,  Bicsek Dallamok Emlékek, Zene-Szó,  Mityó TURMIX, Zappa: „CLIPS. A műsorokat magántőkéből készítettük, közpénzt soha nem használtunk fel.„ – mondta Deák János, aki jelenleg egy nemzetközi törzsvásárlói rendszer kiemelt kereskedője.

„Az Étünk Értetek párt vezetősége ismerte a korábbi televíziós tevékenységemet, erőfeszítéseimet annak érdekében, hogy az itt élő emberek tisztábban lássák, mi folyik ebben az országban. Később ez a munkám lett a saját és a televízió veszte is. Ezért kerestek meg és kérték, legyek a képviselőjelöltjük a választókerületben..

„Feltett szándékunk felgyorsítani a társadalmi, gazdasági megújuláshoz elengedhetetlenül szükséges szemléletváltást. Az a szemlélet és értékrend, amely alapján országunkat az elmúlt évtizedekben működtettük, oda vezetett, ahol most vagyunk: gyűlölködés, megosztottság, korrupció, együttműködés helyett egymást eltaposó versengés. Minden rajtunk, embereken múlik. Mi termeljük ki vezetőinket, akik meghozzák az együttélés szabályait. Legyünk egyre többen azok, akik már a reményteli jövőt építik, a magyarság határokon átívelő egységét.

Egyik legfontosabb feladat a devizahitelek azonnali eltörlése, hiszen mindegyik törvénytelen. Ehhez olyan hátteret építettünk, amelyben a devizahitelesekért tíz éve minden fronton küzdő ügyvédek, jogászok, érdekvédők adják a szakmai hátteret. Eddig egyetlen párt sem foglalkozott érdemben ezzel a problémával. Maszatolások történtek, a devizahitel forintosítása, amelyen a Magyar Nemzeti Bank több százmilliót kaszált. A hitelesek pedig megint csak rosszul jártak. A bankok ámokfutását meg kell állítani!

Programunk fontos eleme az emberek önellátásának megteremtése az energia ellátás terén. Nem néhány köbméter vizet, vagy gázt akarunk ajándékba adni a magyar embereknek, hanem azt elérni, hogy minél többen legyenek önellátóak. Éppen ezért nem értünk egyet a Paks II. beruházással sem, amelynek megvalósulása esetén minden még meg nem született gyermek, unoka is minimum 5 milliós adósságot kap a nyakába. Ehelyett arra kell törekedni, hogy egyre többen szereljenek fel otthonukban napelemeket, napkollektorokat, fúrjanak ivóvíz kutakat, amihez nagymértékű állami támogatást adnánk alanyi jogon minden magyar állampolgárnak. Úgy gondolom, az ivóvízért sem kellene pénzt kérni, hiszen itt vagyunk Közép-Európa legnagyobb édesvíz forrása felett, ami mindenkié. Legfeljebb annak a háztartásokba történő eljuttatásáért lehetne minimális díjat felszámolni. Közös folyóvizeinkben a horgászathoz ne kelljen drága pénzen megváltott engedély. Ha valaki saját szükségletére halat akar fogni, tehesse meg ingyen. A vadásztársaságokat kötelezni kell arra, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően legyen olyan biztosításuk, amely a közutakon vadelütés esetén az autós kárát megtéríti.

Az elmúlt évek óriási mértékű stadion építései is megmutatták, hogy rengeteg pénz van ebben az országban. Az ilyen felesleges beruházások helyett ez elegendő lenne a közszférában a bérek rendezésére, egészségügy, az oktatás, illetve egyéb problémák kezelésére.

„Biztos vagyok abban, ha az emberek megértik, hogy mit képviselünk és azok is elmennek szavazni, akik eddig otthon maradtak a voksolásokon, akkor ezúttal nem csupán változás, hanem valódi váltás is lesz az országban.„

Deschelák Károly Ferenc, az Együtt jelöltje

Deschelák Károly Ferenc, az Együtt jelöltje 1971-ben született Budapesten és azóta se hagyta el a várost. Ám mint mondja: nem teljesen igaz, hogy nincs köze a választókerülethez, mert közeli rokonai és barátai is élnek Mosonmagyaróváron, mindig jóérzéssel és szívesen tölti itt az idejét. „Feleségemmel  az ezüst évfordulónkra készülve élünk, túl  egy sikeresnek mondható gyerektenyésztési projekten: a fiunk immár 20 éves és azon kívül, hogy kiváló labdarugó, előbb-utóbb edző, sportmenedzser is lesz. A mai napig rajongok az autótechnikáért, ezért készültem közlekedésgépésznek, amit közben az élet átírt, s végül mint turisztikai menedzser fejeztem be a tanulmányaimat. A politikai pályafutásom kezdetét még az átkosnak mondott években induló tüntetések jelentették. Ekkor kezdtem el érezni, hogy igenis lehet befolyásolni a sorsunkat, csak akarni és tenni kell. A vállalkozásaim mellett mindig dolgoztam politikusoknak, többnyire kampány- és szervezeti háttérmunkákat végeztem; azt hiszem, az ebben eltöltött 25 év alatt kitanultam az ügyek megoldásának minden lehetséges módját. Jelenleg az Együtt pártigazgatója vagyok, valamint Újbuda gazdasági bizottságában képviselem a korrupciómentességet.”

„A térség problémái − néhány sajátosságot leszámítva − megegyeznek az országos bajokkal. A lopás megállítása és a bérek rendezése mellett azonnali megoldásokat kínálunk az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer területén. Néhány konkrétum: egyhetesre szorítjuk vissza a szakrendelőkben a várólistát; az első diplomáig tandíjmentes lesz az oktatás; bérlakásépítési programot indítunk; az állami befolyással szerzett vagyont kártalanítás nélkül visszavesszük. Dr. Nagy István helyben sok mindent, jó szándékkal elkezdett, de egy igazi lobbiképes politikus sokkal többet elérhetne. Több olyan program fut, amit jó lenne folytatni, de számos módszertani hiba akadályozza az igazi, érezhető, áttörő fejlődést. Ilyen például a rossz pályázatipénz-felhasználás. Attól nem lesz jobb a menza, ha egy friss bazsalikomlevelet dobunk a lisztes főzelék tetejére. Mint ahogyan egy programfüzettől sem fog javulni a családanyák munkaerőpiaci helyzete. Igenis ösztönző munkáltatói adókedvezmény kell a hat órás munkaidő eléréséhez. De ugyanígy igaz az is, hogy a víziturizmus fejlődése a Szigetközben messze nincs arányban a ráköltött pénzzel. Ha a közönyösnek tűnő emberek megértik,hogy a passzivitásuk miatt az adóforintjaikból új stadion és kisvasút lesz, nem pedig orvos, tanár és értékálló nyugdíj; ha a közönyösnek tűnő emberek elmennek szavazni, akkor itt is lehet tenni a változásért.

Pártom, az Együtt eddig messze a legtöbbet tette azért ,hogy egy körzetben csak egy, a legesélyesebb ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével. Önként, egyoldalúan mondtunk le több demokrata párt javára körzetekről és csak a szükséges számú helyen indulunk el azért, hogy legyen egy szociálisan érzékeny, de piacpárti liberális párt is a Parlamentben. Azért pedig nem bennünket terhel a felelősség, hogy a magukat nagynak tituláló demokratikus pártok másodvonalbeli megélhetési politikusai elégedettek a jelenlegi langyos pocsolyával, s így sem fejlődést, sem megegyezést nem akarnak. Arra kérem az itt élőket, hogy ha értelmes és változást hozó, demokrata képviselőt szeretnének, akkor a nevem mellé húzzák be a szavazatukat.”

Goda Bálint Zsolt, az LMP jelöltje

A Lehet Más a Politika (LMP) jelöltje, Goda Bálint Zsolt 28 éves, közgazdász, mosonmagyaróvári születésű. Jelenleg a budapesti Corvinus Egyetem doktorandusz hallgatója és egyetemi oktató. A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testületének tagja az LMP színeiben.

„Szeretnénk Magyarországot megújítani, egy korszakváltást elhozni. Fiatal értelmiségiként úgy gondolom, ebben részt kell vállalnom.

Az egyik legfontosabb megoldandó probléma ma Magyarországon a bérek rendezése. AZ LMP konkrét megoldást kínál erre, aminek eredményeként egymillió forintig mindenki többet vinne haza havonta. A minimálbért adómentessé tennénk, személyi jövedelemadó kulcsot pedig három százalékponttal csökkentenénk. Az LMP kormányra kerülése esetén a közszférában a béreket a ciklus végéig megduplázná. A térség nem munkahely hiánnyal küzd, hanem a magas hozzáadott értékű munkahelyek hiányával. Ennek megoldására olyan gazdaságpolitikára van szükség, hogy a magasabb végzettségű emberek itt helyben is megtalálják a boldogulásukat, ne kelljen elvándorolniuk. A térség útjai katasztrofális állapotúak. Fontos lenne ezek rendbetétele. A felújított utakon pedig minden településre kiterjedően ütemes menetrendet vezetnénk be a közösségi közlekedésben. Amennyiben az LMP kormányra kerül, ígérem, nem csupán a nyugati, hanem a keleti városi elkerülő út is megépül Mosonmagyaróváron.

AZ LMP számára kiemelten fontos az oktatás és az egészségügy. Kormányra kerülésünk esetén minden száz forintból húszat az oktatásra fordítanánk. Növelni kell a pedagógusok presztízsét és fejleszteni az oktatási módszereket. Cél, hogy a magyar oktatási rendszer legyen a világ egyik legjobbika. Az egészségügy területén visszaállítanánk a tényleges társadalombiztosítást, a bérek radikális emelésével pedig megállítanánk az orvosok, nővérek elvándorlását. Az egészségügy színvonalának emelése érdekében megdupláznánk az erre fordított forrást. Létrehoznánk egy minőségbiztosítási szervezetet, ami felügyelné, hogy mindenki megfelelő színvonalú ellátást kapjon.

Úgy gondolom, én vagyok az egyetlen esélyes kihívója a jelenlegi kormánypárti jelöltnek. Képes vagyok egyesíteni a szavazókat a jobb, illetve bal oldalról egyaránt és ha létrejön ez a szavazói összefogás, akkor elnyerhetem a választókerületben a képviselőséget.”

Jávor Miklós, a Jobbik jelöltje

Jávor Miklós, a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltje 30 éves, családja több generáció óta Mosonmagyaróváron él. Történész diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte, jelenleg a doktori fokozat megszerzésén dolgozik. 2014 óta vállal aktív közéleti szerepet, a Jobbik önkormányzati képviselője és tagja a társadalmi kapcsolatok bizottságának.

„Egyértelmű volt számomra, hogy vállalom a jelöltséget a jelenlegi Magyarország politikai palettáján a Jobbik az egyetlen kihívó, kormányváltásra esélyes erő. Fiatal értelmiségiként úgy gondolom, hogy felelős vagyok Magyarország jövőéért, harcba kell szállnom egy élhetőbb, szabadabb országért. Politikai múltamnak is köszönhetően az elmúlt években behatóan megismertem a térség problémáit. Nem csupán kampány időszakban jártam a vidéket, számos önkormányzat, civil szervezet, hagyományőrző kör rendezvényén vettem részt, legtöbb esetben előadóként.

A legfontosabb problémák közül kiemelném az egészségügy és az oktatás helyzetét, illetve a versenyképtelen bérviszonyokat, valamint a lakhatási nehézségeket. Térségünket hagyományosan az ország egyik legfejlettebb régiójaként tartják számon, ám látni kell azt is, hogy amennyivel magasabbak itt a bérek, annyival drágább is az élet. Ezért a jól képzett fiatalok tömegesen hagyják el a térséget, Ausztriában, Győrben, vagy a fővárosban vállalnak munkát. Többek között az ilyen problémák megoldására indította el a Jobbik a béruniós kezdeményezését. Óriási problémát jelentenek környékünkön az elszabadult ingatlan árak. Emiatt a fiatalok többségének a lakáshoz jutás csak álom marad. A kormánynak semmilyen stratégiája nincs a probléma kezelésére. A Jobbik egy széleskörű állami bérlakás programban látja a megoldást. Mosonmagyaróvár helyzete speciális. Egyszerre sújtja a jól képzett fiatalok elvándorlása és az olcsó, összeszerelésre épülő, javarészt kelet- magyarországi munkaerő beáramlása. A városban kirakhatjuk már a „megtelt” táblát. Az „építsünk még egy munkásszállót” politikának véget kell vetni, ellenkező esetben a város élhetetlenné válik. A béruniós kezdeményezésünk erre is megoldást kínálna, hiszen a Kelet-Magyarországon élők is saját lakhelyükön találhatnák meg boldogulásukat. Az oktatási és egészségügyi rendszer megújulása átfogó reformokra szorul. Alapvető célkitűzésem, hogy iskoláinkban a gyermekek korszerű, a kor kihívásaihoz igazodó tudást kapjanak. Az egészségügyben a Jobbik legfontosabb vállalása a diagnosztikai géppark bővítése, a várólisták rövidítése és a dolgozók bérrendezése. Zéró toleranciát hirdetünk a korrupcióval szemben. Kormányra kerülve eltöröljük a mentelmi jogot, vagyonelkobzással és dupla büntetéssel sújtjuk a korrupt politikusokat.

Aggasztónak tartjuk azt a színvonal süllyedést, amit a jelenlegi kormánypárt gerjeszt a közéletben. A Jobbik egy huszonegyedik századi program központú, európai színvonalú politikai vita kultúrát képvisel és ennek mentén építi fel kampányát. Jól látható, hogy a Fidesz egyetlen kihívója a Jobbik, ezért is próbálja  kormány propaganda minden eszközzel lejáratni.

A kormányváltás csakis a Jobbikkal lehetséges. Aki a kis pártokra szavaz, vagy otthon marad, a jelenlegi rendszer fennmaradását támogatja. Arra számítok, hogy amint azt a korábbi országos példák is mutatták, a Fideszből és az MSZP-ből kiábrándult, illetve a bizonytalan szavazók is fel fogják ismerni azt a kormányváltó erőt, amit a Jobbik képvisel.”

Márkus János, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt jelöltje

„Senki sem lehet saját hazájában próféta, ismert közmondás jut eszembe, amikor megkérdezik, hogy egy nem közvetlenül a választókörzetben élő, hogyan tudja képviselni és mi a kötődése a térséghez. 1996-ban végeztem az Akadémián Mosonmagyaróváron.  Az egyetemi éveim alatt ismertem és szerettem meg a várost és ezt a régiót. A mai napig gyakorlom az egyetemen tanultakat, hiszen családi gazda vagyok, földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozom. Három lánygyermekemmel és feleségemmel élek Nagyigmándon.” – mondja Márkus János, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKGP) képviselő-jelöltje.

„Úgy vélem, a mai magyar Parlamentben nincs ellenzék és nincs kormánypárt, hanem egy rendszer, aminek az összetartó ereje a pénz, a pártok mögött álló oligarchák érdekeinek és hasznának a képviselete. Az FKGP, mint az egyetlen történelmi, magyar, nemzeti konzervatív párt megtesz mindent annak érdekében, hogy végbemenjen az igaz rendszerváltás és a pénz helyett az ember kerüljön a politika központjába. Hiszek benne, hogy a most megszokott politikai manőverek, trükkök, negatív kampány helyett az Isten, Haza, Család értékrend követéséből eredő nyugodt, higgadt politizálásnak és a vidék képviseletének ismét van helye a magyar Parlamentben.

Mi nem segélyeket, 14-15. havi nyugdíjat ígérünk, hanem olyan munkalehetőséget, amely új érték teremtéssel tisztességes megélhetést biztosít. Háztáji, konyhakerti, családi gazdaságokra épülő beszerző, termelő, feldolgozó és értékesítő összefogásokat szervezünk. Fedett vásárcsarnokot szeretnénk kialakítani Mosonmagyaróváron és a térség nagyobb településein. A felvásárlási láncok a területen lévő közintézményeket, iskolákat, óvodákat, kórházakat látják majd el friss, helyben termelt élelmiszerrel. A felesleget pedig helyi, kistérségi élelmiszerüzemek dolgozzák fel. Mosonmagyaróvárnak ma is a magyar mezőgazdaság fellegvára kellene lennie. Először kívülről felújítjuk és visszaadjuk régi patináját a várnak és az egyetemi épületegyüttesnek. Ezzel egy időben bevezetjük a német és angol nyelvű költségtérítéses oktatást. A földrajzi helyzetet kihasználva, a közeli, szomszédos országok fiataljainak így lehetőséget adunk, hogy az egyetemen sajátítsák el a modern, korszerű agrártudományt. Nagy hiányossága és adóssága az agrármérnöki hivatásnak, hogy nincs olyan utódszervezete, amely összefogná a gazdászokat. Eltökélt célunk, hogy mosonmagyaróvári központtal létrehozzuk az agrármérnöki kamarát.

Bevezetjük a kiemelt hivatás fogalmát, például az egészségügyben. Ezen hivatásoknál jelentősen csökkentenénk a munkaadói és munkavállalói terheket. Egy optimista, lélekszámában bővülő nemzetet szeretnénk. Ezért támogatni fogjuk a gyermekeket vállaló családokat adókedvezménnyel, a gyerekneveléshez szükséges termékek áfájának csökkentésével.  A magyar gazdaság stabilitásának legfontosabb szereplői a hazai tulajdonban lévő kis- és középvállalkozások. Ausztria közelsége és az agyontámogatott multik ellehetetlenítik a működésüket. Adó- és járulékcsökkentéssel támogatni kívánjuk őket. Elsődleges feladatunk a rendszerváltáskor elkövetett ősbűnök által okozott károk helyreállítása. A valódi kárpótlás elmaradása kisemmizte az embereket. Akik ebben az időben mentek nyugdíjba, megalázóan kevés nyugdíjat kapnak. Közel másfél millió nyugdíjas él ma létminimum alatt. Őket felzárkóztatjuk, mert mindenkinek joga van a tisztességes, méltó emberi élethez.

A választással kapcsolatosan nincsenek illúzióim, de titkon bízok benne, hogy ebben a sárdobálós, negatív környezetben meg lehet vívni az Isten, Haza, Család értékrend forradalmát és összefogással győzedelmeskedni lehet.”

Nagy Ádám, a Munkáspárt jelöltje

Nagy Ádám, a Munkáspárt jelöltje 30 éves, Dunaremetén lakik és jelenleg egy autóipari beszállító cég csoportkoordinátora. Több éve bekapcsolódott már az aktív politizálásba, az előző országgyűlési választásokkor is párt képviselőjelöltje volt a választókerületben, 2015 óta pedig a Munkáspárt megyei elnöke.

„A Munkáspárt az egyetlen olyan párt Magyarországon, ami nem kap állami támogatást, így a tagok és szimpatizánsok finanszírozzák a működést. Éppen emiatt alacsony a taglétszámunk, ezért is vállaltam újra a jelöltséget. Emellett személyesen is szeretnék részt vállalni olyan politikai paletta létrehozásában, ami valóban a dolgozó emberek érdekeit képviseli.

A Munkáspárt egyik fő célkitűzése a Parlamentbe kerülése esetén a 200 ezer forintos adómentes minimálbér, illetve a 100 ezer forintos adómentes minimál nyugdíj megteremtése. Emellett biztos jelent, kiszámítható jövőt szeretnénk a fiataloknak. Az első munkahely lehetőségét az állam garantálja. Az uniós pénzek szigorúbb társadalmi ellenőrzését szeretnénk. Kiemelt célunk az egészségügy azonnali fejlesztése. A nemzeti hazai össztermék legalább tíz százalékát kell erre fordítani. Ezzel megvalósulhatna a megbízható, mindenki számára ingyenes, várólista nélküli ellátás. Egyszeri, negyvenöt százalékos vagyonadót vetnénk ki a milliárdosokra, szupergazdagokra. Ezáltal megvalósulhatna a progresszív adórendszer és a bérplafon azaz, hogy senkinek a jövedelme ne lehessen több a minimálbér tízszeresénél. Szeretnénk a jövedelemarányos családi pótlék bevezetését. A kis jövedelemmel rendelkező családokban több támogatásra van szükség. Mindenki számára alanyi jogon kell biztosítani a lakhatás lehetőségét. Ehhez legalább húszezer állami bérlakást kell építeni évente. Vizsgáljuk felül a szociális ellátásokat. Magyarországon ne legyen jövedelem nélküli ellátatlan állampolgár. A választókerületben az egyik legfontosabb megoldandó feladat a mosonmagyaróvári kórház és rendelőintézet teljes felújítása. Ugyancsak fő céljaink között szerepel a panelházak azonnali felújítása, korszerűsítése, valamint a szigetközi úthálózat rendbetétele.

Illúzióim nincsenek a választási eredményt illetően, annál is inkább, hogy az egy választókerület köztudottan a jelenlegi kormánypártnak kedvez. Fontos azonban minden a Munkáspártra leadott szavazat, hogy a magyar dolgozóknak valódi képviselete legyen a Parlamentben. Készek vagyunk együttműködni másokkal, de csak úgy, hogy a dolgozókért bárkivel, a dolgozók ellen senkivel. Ezért is elképzelhetetlen, hogy a mai, magukat baloldalinak valló pártokkal szövetséget kössünk, hiszen jelenleg Magyarországon a Munkáspárton kívül nincs baloldali párt.”

Dr. Nagy István, a Fidesz-KDNP jelöltje

„Az elmúlt közel nyolc év alatt a Mosonmagyaróváron és környékén élők jelentős fejlődést tapasztalhattak meg. A környező települések infrastruktúrája folyamatosan fejlődött, új nagyvállalatok jelentek meg a térségben, Mosonmagyaróvár gazdasági ereje pedig tovább nőtt. Közös eredményeink mögött az itt élők szorgalma és munkája, a helyi vállalkozások és az önkormányzatok sikeres működése áll. Azért is vállaltam újra a jelöltséget, mert azok a beruházások, projektek, amelyek elindultak nem négy évre szóltak, szólnak. S mert az átfogó fejlesztést szolgáló programok folyamatos gondozást igényelnek. Nem titkolom, azért is, mert szeretem ezt a régiót, szeretem az itt élőket. Ismerem gondjaikat, problémáikat és ezek megoldásáért a jövőben is szeretnék tenni.

Egy fejlett gazdaságú térségben nem csupán termelő vállalatokra van szükség, hanem élhető környezetre, magasan képzett és gyakorlott munkaerőre, erős szociális ellátórendszerre, valamint jelentős idegenforgalomra. Úgy vélem, az elmúlt időszakban elnyert és az előttünk álló időszakban megvalósuló projektek ezt szolgálják. A közel négy milliárd forintnyi fejlesztésből hadd említsek néhányat a teljesség igénye nélkül. 280 millió forintból tovább bővülhet Mosonmagyaróvár ipari parkja, 300 millió forintból indulhat el a régi Kaiser-üzem telephelyének teljes körű rehabilitációja. A helyi gazdaság további erősítését szolgálja az egykori szovjet laktanya területének rendbetétele szintén 300 milliós keretösszeggel. A rehabilitált területen nem csak ipari beruházások valósulhatnak majd meg, de kereskedelmi területeket és zöldfelületeket is ki lehet alakítani, így növelve az Ipartelep élhetőségét.

363 millió forint uniós támogatás áll rendelkezésre a gimnázium, a könyvtár és a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésére, 174 millió forint érkezik új bölcsőde létrehozására. De van forrás a szociális étkezést biztosító konyha fejlesztésére is, s új épületszárnnyal bővül a Család és Gyermekjóléti Központ. S hogy a térség turizmusáról is szóljak, 368 millió forintból javulhatnak a Kis-Duna mentén az infrastrukturális szolgáltatások. Térségünk fejlődése vitathatatlan, a megkezdett munkának azonban még nem értünk a végére. Az elnyert mintegy 4 milliárd forint lehetőség és esély a régió számára.

Bízok az emberek józan ítélőképességében. Választókörzetem minden településén megfordultam az elmúlt négy évben, közvetlen kapcsolatom van az itt élőkkel. Ha valami fáj nekik, az nekem is fáj, de örömeikben is osztoztam és osztozok. Szeretném folytatni és ehhez kérem felhatalmazásukat.”

Nagy Péter Krisztián, a Magyar Kétfarkú Kutya jelöltje

Nagy Péter Krisztián a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje jelenleg egy német autóipari vállalat üzemében dolgozik, amint mondja: azért, hogy részletesen megismerje azokat az autókat, melyet  képviselővé válása esetén aztán közpénzből fog megszerezni és fenntartani. „Egészen kis korom óta egyértelmű, hogy politikus alkat vagyok, hiszen két éves koromban már tudtam összefüggéstelenül beszélni, iskolás koromban pedig állami pénzen jártam úgynevezett tanulmányi kirándulásokra. Mosonmagyaróváron élek, ismerem a város problémáit, megoldásra váró feladatait, bármik is legyenek azok. Szabadidőmben olvasok, illetve skandináv országokba járok helikopteres jávorszarvas vadászatokra.”

„Azért vállaltam a jelöltséget, mert alapvetően azt gondolom, hogy nem él az országban olyan ember, aki ne  szeretne kevés munkával sok pénzhez jutni. Nekem is ez a célom és úgy látom, hogy ennek a célnak az eléréséhez a politikusi pálya kínálja a legjobb lehetőséget.  Sajnos mint kiderült a Magyar Kétfarkú Kutya Pártban nem kapok fizetést a munkámért, ahogy zsíros állami megrendeléseket sem, a kampánypénzt pedig közösségi célokra (szociális lakópark hajléktalanoknak, buszmegálló felújítás, mobil planetárium, ingyenes éjszakai busz Szombathelyen) fogjuk fordítani. Elmondható tehát, hogy megvezettek.

A pártban igyekszünk vicces, hasznos és szép dolgokat alkotni, elősegíteni és támogatni a cselekvő, aktívállampolgári tudat kialakítását. Sokan mondják, hogy viccpárt vagyunk, amelyben persze van igazság, de az ügyek, amikkel foglalkozunk igenis fontosak.  Például nem csak azért festünk járdát, mert azt gondoljuk, hogy szép. Azért is tesszük, hogy csökkenjen a balesetveszély – hiszen így sötétben is könnyebben észrevehető a hiba -, felhívjuk a figyelmet a problémára és ösztönözzük a fenntartót a gyorsabb cselekvésre. Ezek az elvek, amivel én is azonosulni tudok. Meg persze az, hogy megválasztásunk esetén testületileg elmegyünk valahova fél évre nyaralni.

Természetesen abszolút győzelemre számítok a választásokon. Nagyon örülök az ellenzéki pártok kezdeményezésének, mely szerint mindenhol vissza kell lépni a legesélyesebb jelölt javára a győzelem érdekében. Ezúton köszönöm, hogy a támogatásukat, hiszen egyértelmű, hogy ez a személy én vagyok.  Országos listát is sikerült állítanunk, így az egész országban lehet majd ránk szavazni pártlista formájában. Arra buzdítok mindenkit, hogy itt is válasszon minket, hiszen mi vagyunk az egyetlen értelmes választás, illetve ha nem lesz meg az egy százalékunk, akkor tartozunk 130 millió forinttal az államnak ami elég sok túlórát jelentene.”

Puter Ferenc, A Mi Pártunk – IMA jelöltje

Puter Ferenc, A Mi Pártunk – IMA jelöltje több generációs kereskedő családból származik, maga is hosszú ideje ezzel foglalkozott. Győrben született, majd másfél évtizeden át élt Mosonmagyaróváron, néhány éve pedig Mosonszolnokra költözött. Korábban tagja volt a mosonmagyaróvári roma kisebbségi önkormányzatnak, valamit hosszú ideje szerepet vállal Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (ÉKE) tevékenységében.

„Az ÉKE egyesületben végzett munkám kapcsán keresett meg a tavaly újonnan alakult A Mi Pártunk – IMA elnöksége, hogy kapcsolódjak be a szervezet tevékenységébe és vállaljam el a képviselő jelöltséget lakóhelyem körzetében. Örömmel tettem eleget ennek a felkérésnek, mivel úgy érzem, így még többet tudok tenni a hátrányos helyzetű emberek megsegítése érdekében.

Az ÉKE egyesület hosszú ideje saját erejéből és az emberek által felajánlott közösségi munkákból, állami támogatás nélkül működik. Azon munkálkodunk, hogy a hátrányos helyzetű, elesett embereken segítsünk, függetlenül attól, hogy valamilyen nemzetiséghez tartozik e vagy sem. Az egyesület országosan több száz tonna ruhát osztott szét, számos rászoruló család otthonát bútorozta be használt bútorokkal, több tonna élelmiszert adott a nélkülöző családoknak. Emellett pénzben kifejezhetetlen a jogi és  a lelki segélyszolgálat, amit nap mint nap nyújt a rászorulóknak. Ezt a feladatot vállalta a Mi Pártunk – IMA is, szorosan együttműködve az egyesülettel.

Noha a térségünk a fejlettebb régiók közé tartozik, sajnos itt is élnek segítségre szoruló emberek. Korábban a nemzetiségi önkormányzat képviselőjeként szinte naponta kerestek meg problémáikkal a rászorulók, így ismerem a gondjaikat és próbálok segíteni. Az ÉKE egyesület tagjaként pedig azóta is folyamatosan végzem ezt a munkát.

A választás eredményét illetően illúzióink nincsenek, ám bizakodóak vagyunk. Szeretnénk minél több szavazatot gyűjteni, ezáltal még szélesebb körben ismerté válik a tevékenységünk, így még hatékonyabban tudunk majd segítséget nyújtani.”

Ez is érdekelhet...

Ismét dr. Nagy István lett a képviselő

Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az április 3-i