Visszanéző – Erről írtunk 2014-ben

Visszanéző – Erről írtunk 2014-ben

- Kategória: Közélet

Január

Nagyszabású restaurálási program vette kezdetét a múzeumban – írtuk tavalyi első számunkban, s ugyancsak januárban adtuk hírül, hogy eltörölték Mosonmagyaróvár adósságát. Nagy István polgármester bejelentése szerint a város kikerült az adósságcsapdából, s szabadon használhatja fel forrásait. Az energetikai beruházásoknak köszönhetően elsőként az MTE sportpálya épületére szereltek napelemes rendszert.

Február

2014-ben is köszöntötte az önkormányzat a város legnagyobb adófizetőit. 2013-ban az SMR Hungary Bt. fizette a legtöbb adót, s második a Nolato Magyarország Kft. lett.

Váratlanul elhunyt Kopetti Tamás, a Jobbik mosonmagyaróvári elnöke, akit Győrben temettek február végén.

Az előző év teljesítménye alapján a mosonmagyaróvári tűzoltóság lett az év tűzoltó parancsnoksága. Ebből az alkalomból egész oldalas beszámolót közöltünk a tűzoltók munkájáról.

Folytatódik a panelfelújítási program. Ezt sajtótájékoztatón jelentette be dr. Árvay István alpolgármester, aki elmondta, hogy mintegy 150 millió forintos összeggel folytatódik az energetikai korszerűsítés.

Március

Dr. Deák Ernő történész mondott ünnepi beszédet március 15-én a Hansági Múzeum kertjében. Arra figyelmeztetett, hogy 1848 hősei többre becsülték a közösség, a haza javát, mint sajátjukat, s ezernyolcszáznegyvennyolc kimeríthetetlen forrás.

Április

Dr. Nagy István fölényesen győzött a parlamenti választásokon (50,44 %), utcahosszal megelőzve Lehóczki Attilát, aki a baloldal közös képviselőjeként 22 százalékkal lett a második. A képviselői mandátumért egyébként 13-an szálltak ringbe.

Ebben a hónapban ünnepelte 65. évfordulóját a Mofém Fúvószenekar, s megemlékeztünk arról is, hogy 120 éve hunyt el Kossuth Lajos. Kiállítás nyílt a mosoni zsidóság történetéből a Fehér Ló Közösségi Házban. A teltházas megnyitón jelen volt Radnóti Zoltán rabbi, valamint dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere.

Május

Ünnepélyes körülmények között vette át megbízólevelét dr. Nagy István országgyűlési képviselő április végén.

Közöltük azt a névsort az első világháború magyaróvári áldozatairól, amelyet Enzsöl Imre gyűjtött össze, kérve a magyaróváriakat, hogy egészítsék ki azt.

Munkásszállót avattak a Barátság úton. Megnövekedett azok száma, akik az ország keleti feléből munkavállalás céljából Mosonmagyaróvárra érkeznek, sokszor azonban méltatlan körülmények között élnek. Ezen a helyzeten segít a májusban átadott 118 férőhelyes munkásszálló.

Lechner Ödön emlékkiállítás nyílt a kulturális központban. A Pozsony-Óváros Önkormányzata által tájolt tárlatot dr. Peter Osusky parlamenti képviselő és dr. Árvay István alpolgármester nyitotta meg.

Június

Júniusi első számunkban számoltunk be a Holocaust 70. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezésről. Emlékművet és emlékparkot is avatott a város. Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke mondott beszédet a Trianon keresztnél június elsején. – Trianon bennünk van – mondta. – Meggyőződésem, hogy amíg bennünk van, addig magunkban hordozzuk a megoldás lehetőségét is – tette hozzá.

Dr. Nagy István június 12-én vette át államtitkári kinevezését Áder János köztársasági elnöktől.

94 éves korában elhunyt Hárs Ernő, Magyaróvár szülöttje, József Attila-díjas költő, a portugál nagykereszt kitüntetettje, aki magyarra ültette a portugál nemzeti eposzt.

400 millió forintos fejlesztésről számolt be dr. Bertalan István, a Karolina Kórház-Rendelőintézet igazgatója.

Július

A június végi testületi ülésen dr. Nagy István megszüntette a polgármesteri és a képviselői összeférhetetlenséget, lemondott a polgármesteri tisztségéről. A testület a polgármesteri feladatokkal az őszi választásokig dr. Árvay István alpolgármestert bízta meg.

Ünnepi műsorral tisztelgett a város Moson és Magyaróvár 75 évvel ezelőtti egyesülése előtt. Ebből az alkalomból a Kisalföld napilap mosonmagyaróvári címlappal jelent meg.

Első osztályú kézilabdacsapattal gazdagodott a város sportélete, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club SE és a Győri Audi ETO KC öt évre szóló együttműködési megállapodást kötött.

Augusztus

Kiss Miklós evangélikus lelkész kapta 2014-ben a Pro Urbe díjat, amelyet a Szent István napi ünnepségen adtak át.

Ismét megrendezte a kulturális központ a hagyományos Szent István Napokat, s a két napos rendezvényen számtalan sztárvendég lépett fel.

Szeptember

Fabrikett üzemet avattak a Barátság úton. Érsekújvár és Mosonmagyaróvár közösen pályázott, s nyert a megvalósításra 250 millió forintot. A brikettgyártással újabb munkahelyek jöttek létre, a brikett jelentős részét a szociálisan rászorulók kapják.

75 éve érkeztek lengyel menekültek Püskire, ebből az alkalomból emléknapot szerveztek a településen.

A károlyházi tehenészeti telepen nagy médiafelhajtás keretében körforgó rendszerű fejőházat adtak át szeptember 18-án. A 6,1 milliárdos beruházás során öt fejőház, istállók és sertéstelep épült a Mezort csoport telepkorszerűsítési programjának keretében.

Október

Átadták a szennyvíztisztító telepet, véget ért a gigaberuházás, amely közel hárommilliárd forintba került. A telepet dr. Árvay István vette át, mint a gesztorönkormányzat vezetője.

Az önkormányzati választásokon Mosonmagyaróvár választópolgárai dr. Árvay Istvánnak szavaztak bizalmat. Az új városvezető biztos jobboldali többségre támaszkodhat, mind a tíz körzetben a Fidesz-KDNP jelöltje nyert.

Méltóságteljesen emlékezett Mosonmagyaróvár halottaira október 26-án. A gyászbeszédet. dr. Nagy István államtitkár mondta. Szomorúan emlékeztetett arra, hogy az igazságtevés elmaradt, de szerinte az isteni igazságtétel nem maradhat el.

Egy év vette át a Piarista-iskola vezetését Vereb Zsolt atya, ebből az alkalomból közöl vele interjút a Mosonvármegye.

November

Somorja és Mosonmagyaróvár vezetői közösen koszorúzták meg Tallós Prohászka István magyaróvári sírját. A festőművész a csallóközi városban született, s a második világháborút követően élt Mosonmagyaróváron.

Kibontották a múzeumkertet az elburjánzott növényzetből, felújították az udvart, s szemet gyönyörködtető parkot varázsoltak az épület elé.

Ismét megrendezték a szakképző iskolák vers-és prózamondó versenyét, Mosonmagyaróvár immár kilencedik alkalommal adott otthont a rangos, országos megmérettetésnek.

Giesswein-éremmel tüntették ki dr. Bodnár Mária onkológust. A kitüntetést szentmise keretében adták át a magyaróvári plébániatemplomban.

December

Dr. Árvay István polgármesterrel közöl interjút lapunk decemberi utolsó száma. Ebben a város polgármestere a kiszámítható, lassú fejlődés mellett érvelt. Szerinte a megfontolva haladás a legnagyobb erénye a városnak.

Sattler Jánosra emlékeztek halálának 70. évfordulóján. Dr. Árvay Sattler Alapítvány létrehozását kezdeményezte, amely őrzi majd az egyesített város első polgármesterének emlékét.

2015/1

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár