Vakítóan fehér fogak: reklámfogás vagy valóság? A fogfehérítésről

Vakítóan fehér fogak: reklámfogás vagy valóság? A fogfehérítésről

- Kategória: Közélet

 

Fogazatunk alapvetően a genetikánktól függ, de mi magunk is sokat tehetünk fogaink szépségéért. Az otthoni alapos ápolás és a megfelelő szájhigiénia fenntartása alapvető feltétele a szép mosolynak, ám ha még szebb fogsort szeretnénk, érdemes fogorvoshoz fordulni – javasolja Dr. Sárosi Ákos fogszakorvos, dento-alveoláris sebész.

 

Fogfehérítés: otthon vagy fogászaton?

A fogfehérítő fogkrémek használatával magunk is javíthatunk fogazatunk színén, viszont érdemes tudni, hogy a fogkrémekben sokkal kisebb koncentrációban található meg az az aktív hatóanyag, amit a professzionális fogfehérítés során a fogorvos is használ. Így az otthoni fogfehérítés soha nem lehet olyan hatékony, mint a szakember által végzett vagy javasolt beavatkozás.

Hogyan zajlik a professzionális fogfehérítés?

Az orvos által végzett fehérítés során a szakember először pontosan megállapítja az elszíneződés jellegét és okát. A sérült, beteg fogat fehérítés előtt mindig kezelni kell, csak utána lehet hatékony a beavatkozás. Elengedhetetlen feltétel az egészséges fogíny és az ép fogazat, azaz hibátlan tömések és fogpótlás.

A fogfehérítésnek két alapvető típusa van: a fogászati rendelőben és az otthon (de a fogorvostól kapott anyaggal!) végzett fogfehérítés. A fogorvosnál zajló kezelés neve gyorsfehérítés, amely során az orvos egy speciális fehérítő gélt helyez a fogakra, amit fénnyel aktivál. A kezelés időtartam két óra.

Az otthoni fogfehérítés során az orvostól kapott fehérítő gélt egy speciális sínbe kell tölteni, és felhelyezni a fogsorra, fél órán át viselni, és ezt néhány napon keresztül megismételni. (Az ár az utóbbi esetben pénztárcakímélőbb, mint a gyorsfehérítésnél.) Mindkét kezelés után fluoridos fogzománc-erősítő kezelést is kell alkalmazni a fogakon.

Hogyan vigyázzunk fogainkra a fogfehérítés után?

A dohányfüst, a kávé és a tea, de valamennyi intenzív színű étel (pl. pirospaprika) és ital (leginkább a vörösbor) is elszínezi a fogakat, így érdemes ezeket kerülni, de legalábbis minimális mértékben fogyasztani, hogy fogsorunk színét minél tovább fenn tudjuk tartani.

Még több információ: https://europe-dental.eu/

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár