Egymilliárd euróból épül kertészeti központ – ötezer munkahely létesül

Egymilliárd euróból épül kertészeti központ – ötezer munkahely létesül

- Kategória: Kistérség

Mintegy egymilliárd eurós beruházással valósít meg mezőgazdasági és infrastruktúra fejlesztést a németországi FAKT AG Hegyeshalom és Bezenye határában. Ezt közösen jelentette be kedden délután Mosonmagyaróváron dr. Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója, Magyarország esseni tiszteletbeli konzulja.

A beruházás Hegyeshalom és Bezenye határában valósul meg, ahová korábban Eurovegas néven élményközpontot terveztek. Amint azt dr. Nagy Istvántól megtudtuk: a területet már megvásárolták a befektetők, így gyakorlatilag már elkezdődött a beruházás. Amennyiben erre szükség lesz, a kormány anyagilag is támogatja a beruházást. – tette hozzá érdeklődésünkre az agrárminiszter.

Az eseményen elhangzott: a beruházás egész Közép-Európában egyedülálló, közel 330 hektár területen valósul meg. Központi eleme egy olyan kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központ, amely lehetővé teszi a legmagasabb szintű kereskedelmi igények kiszolgálását egész Európában. Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb, komplex magyarországi agrár- és élelmiszeripari beruházása lesz, ami nemcsak a térségnek, hanem az egész régiónak új lehetőségeket jelent a mezőgazdaság, különösen a zöldség-gyümölcs termelés számára.

Dr. Nagy István mérföldkőnek nevezte a hazai agráriumban ezt a beruházást. Elmondta: ezen belül is kiemelkedik az üvegház-fejlesztési projekt. Hazánk a jó minőségű termékeinek köszönhetően jelenleg is jelentős mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt exportál, elsősorban az Európai Unió országaiba. Ennek ellenére 2018-ben mintegy 160 milliárd forint értékben importáltunk zöldségeket és gyümölcsöket. Ez a fejlesztés hatalmas előrelépést hozhat Magyarország számára ezen a téren. A beruházás segít abban, hogy nagy mennyiségű és magas minőségű export árualapot hozzunk létre magyar munkaerővel, magyar hozzáadott értékkel, a legmodernebb üvegházakkal, alkalmazott technológiákkal és eljárásokkal. – tette hozzá a miniszter.

Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a vállalatuk a beruházás során 30 hektárnyi üvegházat épít fel, 50 hektárra tervez szabadföldi kertészetet, valamint hűtőházat és zöldség-gyümölcs feldolgozó üzemet is létesít. Emellett hal tenyészet kialakítását is tervezik, valamint lakásokat építenek a leendő munkatársaik számára. A tervek szerin mintegy 5 ezer embernek ad majd munkalehetőséget ez a beruházás, ami egyedülálló lesz Közép-Európában. Az elnök-vezérigazgató beszélt arról is, hogy a helyszín megtalálásában nagy szerepe volt dr. Nagy István agrárminiszternek, hiszen ő ajánlotta számukra ezt a területet.

 

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés