Újra öt éves lesz az agrárképzés

Újra öt éves lesz az agrárképzés

- Kategória: Közélet

„Az elmúlt egy év alatt a Széchenyi István Egyetem szerves részévé vált a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar. Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy jó döntés volt a váltás.” – jelentette ki dr. Szalka Éva dékán, aki az elmúlt egy évben a karon történt változásokról és jövőbeli tervekről beszélt lapunknak.

Mint ismeretes, a mosonmagyaróvári kar hosszas előkészítés után a tavalyi évben csatlakozott a Széchenyi István Egyetemhez. Az elmúlt időszakban számos változás történt az intézményben, ezek közül az egyik legfontosabb a szervezeti átalakítás volt. Dr. Szalka Éva elmondta: ennek során a korábbi intézetek tanszékekké alakultak. Az addigi néhány fős intézeteket összevonták a különböző tudomány területek szerint, ennek eredményeként a kilenc egységből hat tanszék alakult. Így ideális létszámú egységek jöttek létre. Emellett az egyik legnagyobb feladat volt a tanterv átalakítása. Ennek oka egyrészt az volt, hogy az agrár felsőoktatás központilag átalakult, több korábbi szak megszűnt. A változás főként a felsőfokú szakképzéseket és az alapszakokat érintette. Így például megszüntették az állattenyésztési, illetve növénytermesztési alapszakokat, helyükbe a mezőgazdasági mérnöki képzés lépett. Így több mint tíz év után szeptembertől újra elindulhat a karon az osztatlan, öt éves agármérnök képzés. A korábbi hét felsőfokú szakképzés helyett kettő indul majd, emellett négy alap- és hét mesterszakra, valamint osztatlan képzésben két szakra jelentkezhetnek a hallgatók.

DSC_4091

A tanterv átalakításának másik fontos eleme, hogy a kialakult hagyományok miatt eddig a tantárgyakat minden szakon külön kóddal hirdették meg. Ez nagy leterheltséget okozott az oktatók számára, így lényegesen kevesebb idő jutott a tudományos munkára. Az új tantervben már nem szakokban, hanem tantárgyakban gondolkodnak. Ezzel optimális óraterhelést érnek el. Próbálják a szakirányú továbbképzéseket is a piaci igényekhez igazítani. Ennek eredményeként az ökológiai gazdálkodó szak indításához már megkapták az engedélyt. Jelenleg még három engedélyeztetési eljárás folyik az Oktatási Hivatalnál. Ebből kettő szak indítási kérelem a precíziós mezőgazdaság témakörében, egy pedig szak létesítésére irányul. Magyarországon ugyanis jelenleg nincs felsőfokú tejipari képzés. Ezt a hiányt orvosolná a tejipari szakmérnök képzés, amit szeretnének már szeptemberben elindítani.

Dr. Szalka Éva kiemelte: az elkövetkezendő időszak feladata lesz az ingatlanok kihasználtságának rendezése. Hangsúlyozta: nem gondolkodnak ingatlan értékesítésben, hanem a jelenleg kihasználatlan épületeiknek szeretnének bérlőt és funkciót találni. Az idei évben sor kerül a Wittmann-parkban lévő egyetemi sportcsarnok felújítására társasági adóból és az önkormányzat által biztosított önrészből. Várhatóan a következő évben elkezdődik a vár felújítása, hiszen a műemlék épület bekerült a nemzeti várprogramba. A tervek szerint a jövő év elején elindulhat a rekonstrukció, ami magában foglalja a vár idegenforgalmi célú hasznosítását is. Az alsó szint a turizmust szolgálja majd, míg a két emelet megmarad oktatási intézményként. Ezzel is szeretne az egyetem nyitni a város felé, mint ahogy az önkormányzattal a közelmúltban aláírt együttműködési megállapodás is részben ezt a célt szolgálja.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint