Újabb kötetben a város múltja

Újabb kötetben a város múltja

- Kategória: Közélet

Régi fényképeken és képeslapokon mutatja be Mosonmagyaróvárt Ferencz Tibor, a napokban megjelent új kötetében. Ez a folytatása a tavaly megjelent „Mosonmagyaróvár régi fényképeken és képeslapokon” című kötetnek.

Ferencz Tibornak ez már az ötödik helytörténeti kiadványa, amik mindegyike nagy érdeklődésre tartott számot. Az előzőekhez hasonlóan a most megjelent kötet is hiánypótló és több évtized gyűjtő munkájának eredménye. Ferencz Tibor mint mondja: több ezer fotója van a városról az elmúlt évszázadból. A gyűjtemény alapját családi fotók szolgáltatták, majd barátoktól, ismerősöktől beszervezett képekkel gyarapodott a kollekció. A gyűjtés jelenleg is tart, ám Ferencz Tibor úgy gondolta, eddigi fotóinak legjobbnak vélt darabjait bemutatja a nagyközönségnek egy kötet formájában. „Mosonmagyaróvár régi fényképeken, képeslapokon I.” című könyve másfél éve jelent meg, ám a fogadtatása olyan jó volt, hogy a szerző a folytatás mellett döntött.

„Az első rész kedvező fogadtatása miatt döntöttem a folytatás mellett. Az új könyvet lapozgatva az egykori Moson, Magyaróvár és az 1939-től egyesített Mosonmagyaróvár utcái, terei, épületei láthatók korabeli képeslapokon és fényképeken. Egy-egy kép láttán mindenkiben felidéződik fiatalságának néhány emlékezetes pillanata.” – mondja Ferencz Tibor.

A könyv külön fejezetekben mutatja be Mosont, Magyaróvárt, majd az egyesített Mosonmagyaróvárt az 1900-as évek elejétől egészen a nyolcvanas évek végéig. Ferencz Tibor köszönetet mond mindazoknak, akik rendelkezésére bocsátották felvételeiket. Mint ahogy köszöni a támogatók segítségét is, akik nélkül nem jöhetett volna létre a kiadvány.

A 600 példányban megjelent könyv megvásárolható a Huszár Gál Városi Könyvtárban (Erkel Ferenc utca 16.), a Pergamen Papírboltban (Kossuth Lajos utca 36.), Vecsey Tamás órásmesternél (Szent István király út 100.), Puci és Gábor papír-írószer üzletben (Ostermayer utca  4.), a Fehér Ló Közösségi Házban (Szent István király út 140.). Ezeken a helyeken korlátozott számban kaphatók még a korábban megjelent kötetek is. A szerző első könyvét – ami Mosonmagyaróvár vendéglátásának történetét mutatja be – a nagy érdeklődésre tekintettel szeptemberben újra kiadják százötven példányban. Emellett előkészület alatt áll a Mosonmagyaróvár kereskedelmének történetét bemutató kiadvány, ami várhatóan jövő tavasszal jelenik meg.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti