Új rendszerben működik az állatorvosi ügyelet

Új rendszerben működik az állatorvosi ügyelet

- Kategória: Közélet

Több szempontból is változott az idei évtől az állatorvosi ügyelet Mosonmagyaróváron és a környező településeken. Új orvosokat vontak be az ügyeleti rendszerbe, illetve kényszerűségből bevezették az ügyeleti díjat.

Az elmúlt évek során lényegesen megváltoztak a körülmények, igények az állatorvosi ügyelet terén a térségben. Míg korábban elsősorban haszonállatokhoz hívták az ügyelete4s orvost hétvégéken, addig ma már az a tapasztalat, hogy esetek több mint kilencven százalékában házi kedvencek – kutyák, macskák – akut, vagy sok esetben régóta fennálló panaszai miatt hívják az ügyeletes orvost. Emiatt vált szükségessé az ügyeleti rendszer átalakítása. – magyarázza dr. Novák Péter, az ügyeletben részvevő doktorok egyike.

Elmondta: a megváltozott körülmények miatt szükséges volt bevonni újabb állatorvosokat is az ügyeletbe. Fontos volt ugyanis, hogy mindenki rendelőt is biztosítani tudjon az ellátáshoz. Ennek megfelelően az idei évtől összesen nyolc mosonmagyaróvári állatorvos látja el a térségben az ügyeletet. Hozzátette: az ügyeltben való részvétel továbbra is önkéntes alapon történik. A megállapodás szerint a haszonállatokat minden esetben az adott terület saját állatorvosa látja el ügyeleti időben is.

Ugyancsak változás, hogy több más városhoz hasonlóan Mosonmagyaróváron és környékén is bevezették az úgynevezett ügyeleti díjat. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá vált, hogy indokolatlan esetben, sokszor több hete fennálló panaszokkal hívták ki hétvégén az ügyeletes állatorvost. Ennek visszaszorítását várják az ügyeleti díjtól, ami napközben – reggel 8-tól este 8-ig – 10 ezer forint, éjszaka pedig 25 ezer forint.

Fontos továbbá, hogy az állatorvosi ügyelet kizárólag hétvégéken, péntek este 8 órától hétfő reggel 8-ig működik. Az ügyeletben résztvevő állatorvosok egy honlap létrehozását is tervezik a közeljövőben, ahol minden fontos és aktuális információt megtalálhatnak majd az érdeklődők.

Ez is érdekelhet...

Az Év Állatvédő Középiskolája a Kossuth Lajos Gimnázium

Az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága és az Állatorvostudományi Egyetem