Favágások kényszerűségből – Többszörösét ültetik a kivágott fák helyett

Favágások kényszerűségből – Többszörösét ültetik a kivágott fák helyett

- Kategória: Hírek

Bizonyára sokan tapasztalták az elmúlt napokban, hogy városszerte több helyen történtek favágások Mosonmagyaróváron. Utánajártunk, mi okból vágták ki ezeket a fákat.

A városházról kapott tájékoztatás szerint a fák, fasorok fenntartásához tartozik szükség esetén a botolás, visszavágás (például vezetékbe nőtt, háztetőre-falhoz ér, közlekedést akadályozza a fa) és legrosszabb esetben a kivágás. A közmű- és útépítések során is sok fa gyökere sérül meg, melyet megsínylenek, illetve a változó környezeti tényezők miatt is egyre több fa pusztul el.

A jogszabály szerint ki kell vágni a fát, ha az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyezteti és e veszély másként nem hárítható el. Az emberi életet, egészséget veszélyeztető növények részeinek eltávolításáról is gondoskodni kell. A közterületi, utcai fák esetén az önkormányzat gondoskodik a fák fenntartásáról, kivágásáról. A mosonmagyaróvári önkormányzat szakértő bevonásával folyamatosan végzi a problémásnak ítélt fák vizsgálatát és a szakértői vélemény alapján látja el kezelésüket. Fentiek alapján a vegetációs időszakon kívül, azaz a tél folyamán elkezdték a korábban kijelölt, rossz állapotú, balesetveszélyes, építményt-utat veszélyeztető, illetve egyéb gondot okozó fák, közöttük a nőivarú nyárfák kivágását is. Minden év májusában sok lakossági panaszt okozó virágzó nyárfák gyérítését már évekkel ezelőtt megkezdték. A folytatást egyeztették a város- és környezetvédő civil szervezetekkel. Jelentősebb érintett helyszínek: Halászi út-Zöldike utca közti fás terület, a Károly utca 52-66. mögötti terület, az Ipartelep, a Báger-tó környéke, a Fertősor, valamint a Városközpont, a Mosoni-Duna part és a Strand utca.

A munkálatokat a Városüzemeltető- és Fenntartó Kft. végzi. A kivágott fák szakszerű pótlásáról természetesen gondoskodnak, melyet minden évben az őszi fásítási programban végeznek el. Az elmúlt év őszén a még nagyobb arányú faültetés miatt indította az  önkormányzat az „Érted ültetjük!” programot, ami folytatódik az idén is. A kiemelt helyszíneken (például Halászi út-Zöldike utca közötti terület, a Károly utca 52-66. mögötti terület)  kertészeti terv alapján teljes zöldterület felújításra, parkosításra is sor kerül.

Ez is érdekelhet...

Átadták a déli tehermentesítő utat

  Átadták pénteken a déli tehermentesítő utat Mosonmagyaróváron,