Új nyomvonalon, föld alatt megy majd a távhő

Új nyomvonalon, föld alatt megy majd a távhő

- Kategória: Közélet

Nagyszabású távhő rekonstrukciós munkába kezdett a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. Mosonmagyaróváron.  Ennek során közel hatszáz méter nyomvonalon cserélik ki és fektetik új nyomvonalra a Városközpontot ellátó gerincvezetéket.

Amint azt Bakler Csaba üzemviteli vezetőtől megtudtuk: a középtávú fejlesztési stratégiájuk a Városközpontot ellátó gerincvezeték teljes cseréjére koncentrálódik. Az 1970-ben épült fővezeték meghibásodásainak száma még nem jelentős, ám a csövek öregedése, állapotromlása mellett az esetleges meghibásodások száma tovább nőhet, ami akár az ellátás biztonságát is veszélyeztetheti. A most kezdődött munkálatok során a gerincvezeték Szent István király úttól a Vitéz utcáig tartó szakaszát cserélik ki. A rekonstrukció tervezése során felmerült, hogy új nyomvonalon építik ki az új vezetéket. Problémát jelent ugyanis, hogy ezen a nyomvonalon a gerincvezeték nagy részben magán területen, ezen belül is családi házas övezetben, az ingatlanok belső udvarán, magas vezetésben, vasbeton oszlopokon létesült. Az elmúlt több mint negyvenöt év alatt az érintett telkek már nagyobb arányban beépítettek, sűrű növényzettel, fákkal ültették be a nyomvonalat. A távhővezeték jelenlegi állapotában több helyen nehezen hozzáférhető, ami már a karbantartást is veszélyezteti. Mindezek miatt úgy döntöttek, hogy a meglévő légvezetékek helyett földbe fektetik a csöveket egy új nyomvonalon.

Ez az új nyomvonal a Szent István király úti társasház mögött húzódik majd a Mátyás király utcáig, onnan a Kossuth utcán keresztül a Hanság utcán folytatódik a Vitéz utcáig. A mintegy 182 millió forintos beruházás során közel hatszáz méteren fektetik a föld alá új nyomvonalon a távhő vezetéket. Bakler Csaba hozzátette: a tervezés során felmerült, hogy szűkebb keresztmetszetű csöveket fektessenek le, mivel a közeljövőben a távhővel ellátott területek jelentős növekedése nem várható, illetve a panelprogram keretében megvalósult korszerűsítések közel hatvan százalékra csökkentette a fogyasztók hőfelhasználását. Ám a rendszer esetleges bővítése érdekében az eddigivel megegyező kapacitású, korszerű, előre szigetelt csöveket építenek ki.

tavho002

A szakember kiemelte: a munkálatok útlezárásokkal is járnak majd. Ezért próbálták több szakaszra bontani a rekonstrukciót. Így ideiglenes forgalomkorlátozásra lehet számítani majd a Mátyás király, Hanság, Rákóczi Ferenc és Vitéz utcákban is. Az éppen aktuális útlezárásokról a Városüzemeltető folyamatos tájékoztatást ad internetes oldalán. A munkálatok a tervek szerint október végéig tartanak. Ám addig sem maradnak melegvíz és fűtés nélkül az érintett városközponti lakók, mivel a felújítást megelőzően ideiglenes vezetékeket építettek ki, amiken keresztül folyamatos lesz a szolgáltatás a rekonstrukció és az átállás idején is.

tavho001

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint