Száz kórházba jutnak el a hangyamesék

Száz kórházba jutnak el a hangyamesék

- Kategória: Egyéb

„A két hangya kalandja” címmel a napokban jelent meg a mosonmagyaróvári Vizsy Ferenc mesekönyve. Az írónak a korábbi három novellás kötete után ez a negyedik kiadványa. A történetek Fekete Levélről és Barna Kéregről, a két kicsi fekete fahangyáról szólnak, akik a Tölgyerdőben élnek.

A könyv bemutatójára pénteken került sor a Cselley-házban. Az eseményen Staár Katalin méltatta az író eddigi munkásságát és a most megjelent mesekönyvet. Az eseményen dr. Iváncsics János alpolgármester arról beszélt, miért fontos az önkormányzat számára, hogy támogassa az ilyen értékeket. Mint mondta: a város szívesen áll az ilyen érték teremtő kezdeményezések mellé, példaként említve a kulturális intézmények, civil szervezetek, művészeti események, kiállítások és helyi alkotók támogatását.

Vizsy Ferenc a könyv több éven át tartó születésének folyamatából kiemelte a „mese tesztet”, amit a az óvodások, alsó tagozatos iskolások körében végeztek, hogy minél inkább megfeleljenek a hangya történetek a gyerekek elvárásainak. A teszt részletiről Németh Erzsébet, a Bolyai-iskola pedagógusa beszélt részletesen. Elmondta: harmadik osztályos gyerekeket vontak be ebbe a feladatba. A program nagyon hasznosak bizonyult, hiszen a kisdiákok saját életük és a hangyák történetei közt párhuzamot vontak. Több ponton tettek észrevételeket, amik alapján aztán a szerző változtatott a cselekményen.

Az illusztrációkat Bodrogi Éva készítette, aki számára fontos volt, hogy a szereplők jelleme megjelenjen a rajzokon, ugyanakkor a gyerekek számára szerethetők legyenek a hangyák.

A könyv megjelenését számos vállalkozás támogatta. Közülük a legkiemelkedőbb a Greiner Bio-One Hungary Kft, ami egészen különleges módját választotta a támogatásnak. A cég vállalta, hogy az első száz kötetet megvásárolja és eljuttatja azokat a kórházak gyermek osztályaira. Amint azt Balogh László ügyvezető elmondta: azét választották a támogatás ezen alternatív formáját, hogy ne csupán a kiadást, hanem a mesekönyv terjesztését is segítsék. Az ügyvezető hozzátette: hisz a mese gyógyító erejében, ami segíti a gyerekeket a betegségek leküzdésben.

A könyv kiadója a Hansági Múzeum. Székely Zoltán igazgató az eseményen arról beszélt, hogy az intézmény gyűjteményét már irodalmi anyagok is gazdagítják, hiszen Gyurkovics Tibor hagyatékát is a Hansági Múzeum mutatja be. Az elmúlt években nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy bekapcsolódjanak az irodalmi életbe, aminek egyik része a mese. Számos, a népmesékhez kapcsolódó programot szerveztek az elmúlt időszakban. Most pedig lehetőség nyílik arra is, hogy saját kiadványukra építve szervezzenek hasonló eseményeket.

DSC_6019 DSC_6020 DSC_6033 DSC_6036

Ez is érdekelhet...

Pálma Bútorszalon és Matrac Centrum: Yatas prémium török matracok és ágyak már Mosonmagyaróváron is

A Városközpontban harminchárom éve működő Pálma Bútorszalon Mosonmagyaróvár