Új fizető parkolók és rendszám a parkolójegyen

Új fizető parkolók és rendszám a parkolójegyen

- Kategória: Közélet

A rendszám is szerepel majd a parkolójegyen, fizetős lesz a Kígyó és a Lucsony utcákban a várakozás, illetve változik a parkolási tarifa a mosoni piac és kórház környékén is.

Több újítás is életbe lép a jövő évtől a mosonmagyaróvári fizető parkolásban. Ezeket vettük sorra Tóth Lászlóval, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. parkolási csoportjának vezetőjével. Elmondta: az egyik változás, hogy olyan újfajta parkolójegy kiadó automatákat szereznek be, amiken fel kell tüntetni a gépjármű rendszámát a jegy váltásakor. Ezzel elkerülhető, hogy az autósok egymásnak átadják a parkolójegyet. Először három ilyen automatát állítanak fel a legforgalmasabb helyeken, majd folyamatosan cserélik le a jegykiadókat ilyen típusúra.

A másik újítás a kórház körüli parkolást érinti. Mivel az egészségügyi intézmény a belvárosban van, sokan használják az itt lévő parkolókat, amik emiatt folyamatosan zsúfoltak. A Városüzemeltető az elmúlt években több módszert is kipróbált már, hogy legyen elég parkolóhely a betegek részére, ám ezek nem vezettek eredményre. A kórház környékén lévő várakozóhelyek az 1. díjzónába tartoznak, ahol óránként 240 forint a tarifa. Ennek azonban nincs visszatartó ereje és gyakran csak azok veszik igénybe a parkolót, akik nem a kórházba mennek, így elfoglalják azt a betegek elöl. Ezért a jövő évtől kiemelt díjzónába sorolják át a kórházi parkolókat, ahol óránként 360 forint a várakozás. A változtatás három területet érint, A Csaba utca Szent István király út és Kórház utca közti szakaszát, a Régi Vámháztéren a kórház előtti parkolókat, illetve a Vízpart utcában a rehabilitáció előtti várakozóhelyeket. A kórházba érkezők továbbra is díjmentesen parkolhatnak ezeken a helyeken négy óra hosszat. Az ehhez szükséges jegyet a kartonozóban kell kérni.

Ugyancsak kiemelt zónába sorolják át a mosoni piac környékén lévő parkolókat is, valamint keddenként is fizetős lesz itt a várakozás. A piaci napokon ugyanis ezek parkolóhelyek is túlzsúfoltak. Az óránként 360 forintos tarifa várhatóan növeli majd a forgási sebességet a parkolókban. Ezzel együtt továbbra is biztosított a mintegy négyszáz autó befogadására alkalmas ingyenes parkolási lehetőség a piac szomszédságában, az Iskola utcai telektömbben.

DSC_8743

Szintén fontos változás, hogy a magyaróvári városrészben új területeket vonnak be a fizető parkolásba. A termál fürdő bejáratának áthelyezése túlzsúfolttá tette a Kígyó utcában lévő – jelenleg díjmentesen használható – negyvenkét parkolóhelyet. A zsúfoltság megszüntetése érdekében a jövő évtől 2. díjzónába tartoznak majd ezek a várakozóhelyek, így itt 120 forint lesz óránként a parkolás. Ugyancsak fizetőssé teszik a Lucsony utcai, jelenleg díjmentes parkolókat. Mivel a környező utcákban lévő parkolók szinte mindegyike fizetős, ezért a Lucsony utca túlzsúfolttá vált. A kialakult kaotikus helyzet miatt szükséges a forgalomszabályozás. Az itt lévő tizenöt férőhelyet az 1. díjzónába sorolják, azaz 240 forint lesz óránként a tarifa.

A csoportvezető felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy idén már december elsejétől megválthatók a jövő évi parkoló bérletek, illetve a magyaróvári belvárosba érvényes behajtási engedélyek, oszlopnyitó kártyák. A korábbi évek tapasztalatai miatt döntöttek úgy, hogy korábban megkezdik ezek árusítását, ugyanis gyakorta alakult ki tumultus és várakozási idő az év első heteiben. Emellett a tapasztalatok szerint sokan vesznek parkoló bérletet ajándéka ismerőseiknek, családtagjaiknak, így akár karácsonyi meglepetésként is megvásárolhatják azt.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti