Szerdán lezárják a hidat

Szerdán lezárják a hidat

- Kategória: Közélet

 

Hetek óta gőzerővel zajlik a Kiserdő utcai Lajta-híd bővítése. Noha az arra közlekedők számára, az útról kevésbé látványos, ám számos munkát elvégeztek már a kivitelezők a híd alatt és mellett, illetve a mederben. A következő lényeges munkálatra a tervek szerint szerdán kerül sor, ekkor egész napra lezárják a hidat.

Amint azt Tóth Zitától, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és fenntartási osztályának illetékesétől megtudtuk: a már régebb óta meglévő új hídfél tartószerkeztét teljes egészében felújították az elmúlt időszakban. Ezt a helyszínre szállították, ahol az acélszerkezet további munkái is megvalósultak. Így a hat darab hídtest már csak a beemelésre vár. Mindét oldali kiegészítő kerékpáros konzolt is legyártották már, jelenleg gyári körülmények között várják a szerelési időszak kezdetét.

A tartószerkezetet befogadó vasbeton hídpillérek és hídfők szélesítése is megtörtént már. A mederkotrás és a rézsűburkolati munkák folyamatosan készülnek, aminek eredményeként megújul a Lajta és a híd környezete oly módon, hogy a híd keresztezése a folyónál a megnövelt folyási keresztmetszettel biztonságosan megoldott lesz. A befolyás felöli mederoldal védelemének kialakítására is sor kerül. A mederrendezést és a rézsűburkolatok készítését idén olyan mértékben elvégzik, amikkel januárban és februárban is biztosított lesz a nagy tömegű víz biztonságos levezetése.

A munkákat igyekeznek úgy szervezni, hogy az minél kevesebb kellemetlenséggel járjon a közlekedők számára. Ám rövidebb idejű forgalomkorlátozásra számítani kell az elkövetkezendő időszakban is. A felújított tartószerkezetet teljes útzár mellett várhatóan december elején emelik be a pillérekre és a hídfőkre, amik építése a tervek szerint januárban is folytatódik, a kiegészítő munkákkal, betonozásokkal, amennyiben az időjárás engedi.

Az útépítési munkák kezdetét márciusra tervezik, amelyet követően április végén terelnék át a forgalmat az új hídra. Ezután kezdődhet meg a jelenleg meglévő hídfél felújítása. Várhatóan május végétől augusztusig teljesen lezárják a hidat, ám ezt követően már két sávon haladhat majd itt a forgalom.

A következő lezárásra december 4-én, szerdán reggel 9 órától kerül sor. A tervek szerint ettől az időponttól egészen a következő napig nem lehet majd közlekedni a hídon.

A további időszakos lezárásokról a hivatal előzetesen folyamatosan értesíti a lakosságot. A www.mosonmagyarovar.hu honlapon, illetve egyéb fórumokon mindig megtalálható lesz az aktuális lezárás időpontja.

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi