Sokan kérik a kedvezményt

Sokan kérik a kedvezményt

- Kategória: Közélet

Az úgynevezett többgenerációs házban élők is nagyobb mennyiségű gázhoz juthatnak kedvezményes áron a szeptember elején megjelent kormányrendelet alapján. Ehhez azonban a település jegyzőjétől hatósági bizonyítványt kell beszerezniük.

Az új szabályozás szerint a legfeljebb négylakásos, de közös mérőórával rendelkező, nem társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóingatlanokban élők vehetik igénybe lakásonként külön-külön is az átlagfogyasztás mértékéig a csökkentett gázárat. – tudtuk meg Fehérné dr. Bodó Mariann címzetes főjegyzőtől. Elmondta: Az ilyen épületeknél a település jegyzőjéhez lehet fordulni, aki hatósági bizonyítványt állít ki az önálló lakóegységek számáról. Ezt az igazolást lehet benyújtani a gázszolgáltató felé és a következő hónaptól már az épületben található lakóegységenként lehetünk jogosultak a kedvezményes gázra. A hatósági bizonyítvány iránti kérelmet elektronikusan, postai úton vagy személyesen a polgármesteri hivatalba lehet benyújtani. A jegyző a hatósági bizonyítványt a kérelem beérkezésétől számított nyolc napon belül, helyszíni szemle alapján állítja ki, amennyiben a lakás kialakítása megfelel az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormány rendelet szerinti lakás meghatározásnak. Eszerint a lakás olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását, a főzést, mosogatást és az étkezést, a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot, az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése). A lakószoba a lakás minden közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 négyzetméter hasznos alapterületű helyisége. A 30 négyzetmétert meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája alapterületének legalább 16 négyzetméteresnek kell lennie.

Fehérné dr. Bodó Mariann hozzátette: nagy az érdeklődés a hatósági bizonyítvány kiállítása iránt. Az első két hétben mér több mint kétszáz ilyen kérelmet nyújtottak be Mosonmagyaróváron. A hivatal munkatársait nagyban leköti ez a feladat, jelenleg négy kolléga foglalkozik a kérelmek elbírálásával, a helyszíni szemlék lebonyolításával. Az eddigi tapasztalatok szerint több esetben kellett elutasítani a kérelmet, mivel az ingatlan nem felelt meg a szükség előírásoknak. Legtöbbször a lakrészek önálló megközelítésének hiánya okozott problémát. A hivatal munkatársai azonban próbálnak segítséget nyújtani a kérelmezőknek, tanácsokat adnak annak érdekében, miként tudják átalakítani az ingatlant annak érdekében, hogy megfeleljen az előírásoknak. Éppen ezért kérik, hogy a kérelem benyújtása előtt érdeklődjenek telefonon a hivatalban. Emellett a pontos részletekről tájékozódhatnak a város internetes oldalán is (www.mosonmagyarovar.hu.)

Amennyiben további információra van szüksége kérjük hívja az alábbi telefonos elérhetőségek valamelyikét:

0696/577-832

0696/577-841

0696/577-828

e-mail: igazgatas@mosonmagyarovar.hu

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti