Segítik a közlekedést az iskolakezdésnél, de a szülők odafigyelésére is szükség lenne

Segítik a közlekedést az iskolakezdésnél, de a szülők odafigyelésére is szükség lenne

- Kategória: Közélet

A gyermekek legnagyobb bánatára a nyári szünidő véget ért és újra becsengetnek a tanintézményekben. Reggelente ismét az iskolába igyekvő diákok népesítik be az utcákat.

Ebben az időszakban megnő a gyermek balesetek kockázata, hiszen a nyári pihenés után a vissza kell rázódni a korábbi életviteli ritmusba. Éppen ezért a balesetek megelőzése érdekében szeptemberben a reggeli iskolakezdés idején a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai – lehetőségeikhez mérten – több oktatási intézmény környékén is segítik a közlekedést.

„Ez azonban nem mentesíti a szülőket a felelősség alól. Fontos, hogy gyermekeikkel megbeszéljék az alapvető közlekedési szabályokat, áttekintsék, esetleg bejárják közösen azt az útvonalat, amelyen a kisgyermekek iskolába járnak. A nagyobbak esetében is fontos, hogy a szülő ismerje az útvonalat, amelyen gyermeke közlekedik.” – hangsúlyozza Zwickl Krisztián, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója. Hozzátette: a tapasztalatok szerint sajnos a reggeli, iskolakezdési időszakban gyakorta alakulnak ki kaotikus közlekedési helyzetek az iskolák körül. Ennek oka legtöbbször – a nagy forgalom mellett – a szülők felelőtlensége is, mivel sokan próbálnak meg minél közelebb megállni az iskola kapujához, figyelmen kívül hagyva a közlekedési szabályokat. Sokan azt gondolják, hogy az elakadásjelző bekapcsolása mentesíti őket a Kresz előírásai alól. Ezzel nem csupán torlódásokat okoznak, hanem rendkívül balesetveszélyes helyzeteket is előidéznek. Az ilyen szabálytalanságokra és a gyerekek biztonságos átkelésére is figyelnek a rendőrök az iskolakezdés idején.

Zwickl Krisztián hozzátette: szeptembertől újra indul az iskola rendőre program is, ami során igyekeznek felhívni a gyerekek figyelmét a biztonságos közlekedésre és a balesetek megelőzésére.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti