Rendet tartanak a vizeken

Rendet tartanak a vizeken

- Kategória: Közélet

A balesetek és szabálytalanságok megelőzése, valamint a vízi közlekedés, illetve a fürdőzés szabályainak betartatása érdekében az idei szezonban ismét járőröznek a környék folyóin a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai. A vízirendészeti feladatok ellátáshoz nagy segítséget jelentett, hogy a város önkormányzata a Mosonmagyaróvár Közrendvédelméért Közalapítványnak nyújtott anyagi támogatással hozzájárult egy nagyteljesítményű csónakmotor beszerzéséhez.

A biztonságos vízi közlekedés és fürdőzés miatt rendkívül fontos a rendszeres rendőri jelenlét a környék folyóin, hiszen nagyon népszerűek ezek a vízfelületet mind az itt lakók, mind pedig a ide érkező túrázók számára. – magyarázza Szücs Róbert alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának megbízott vezetője. Elmondta: a nyári szezonban a Mosoni-Duna mintegy hetven kilométeres szakaszán járőröznek folyamatosan a kishajóval a Szigetköz Rendőrőrs munkatársai. Az eddigi tapasztalatok szerint a vízen közlekedők döntő többsége ismeri és betartja az alapvető szabályokat, ám szükség van a rendszeres ellenőrzésekre. Míg a korábbi években gyakorta fordultak elő szabálytalanságok, konfliktusok a motorcsónakosok és vízitúrázók, fürdőzők között, addig mára sokat javult a helyzet. A többség betartja a közlekedési szabályokat, az ellenőrzések is csupán kisebb hiányosságokat tárnak fel. Leginkább az előírt kötelező tartozékok közül hiányzik valami a vízi járművekből. Kötelező felszerelés például a megfelelő számú mentőmellény is. Nem csupán a kishajókban, hanem a vízitúrázók számára is kötelező, hogy a 16 éven aluli gyerekeknek még akkor is mentőmellényt kell viselni, ha tudnak úszni. A tapasztalatok szerint gyakorta fordul elő, hogy a gyerekekre felnőtt méretű mellényt adnak, ez azonban rendkívül veszélyes lehet, ha a gyermek a vízbe esik. Ugyancsak fontos szabály és a rendőrök ezt is folyamatosan ellenőrzik, hogy akárcsak a közúton, úgy a vízen is tilos az alkoholfogyasztás a jármű vezetőjének.

Az alezredes hozzátette: sajnos gyakorta akad probléma a tilosban fürdőzőkkel. A szabad vizeken kizárólag az erre kijelölt helyeken lehet fürdőzni, máshol tilos és életveszélyes is. Főként gyerekek és fiatalok szegik meg ezt a szabályt, nem is sejtve, hogy mekkora veszélynek teszik ki magukat. Számos alkalommal kellett figyelmeztetni fiatalokat amiatt, hogy tiltott helyen, ismeretlen vízfelületen ugrottak fejest a fákról. Sajnos már egy tragédia történt az idei nyáron a tiltott helyen történő fürdőzés miatt Mecséren.

Szücs Róbert kiemelte: a vízi rendészeti járőrözést folytatják egészen a szezon végéig a környék folyóin. Elsődleges cél a balesetek megelőzése, ezért főként továbbra is figyelmeztetik majd a szabálytalankodókat, ám nagyobb fokú, vagy visszatérő szabályszegés esetén nem marad el az súlyosabb szankció sem.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint