Part Rendezvényház lett a Mofém-kultúrházból

Part Rendezvényház lett a Mofém-kultúrházból

- Kategória: Közélet

Mint ismeretes, hosszú ideje állt kihasználatlanul az egykori Mofém Katona József Művelődési Ház. A létesítmény évtizedekkel ezelőtt szerves része volt a Mofém-telepiek – sőt, a város minden lakója – életének. Az épület azonban már több mint egy évtizede üresen állt és várt a jobb sorsra. Most mintegy félmilliárd forintos beruházás eredményeként a pincétől a padlásig megújult az egykor szebb napokat látott létesítmény. Az önkormányzat már korábban megvásárolta az épületet, majd közel félmilliárd forintos támogatást nyert, hogy felújítsa és új funkcióval töltse meg azt. Tavaly elkészültek a rekonstrukció tervek, majd ezt követően az idei év elején megkezdődött a kivitelezés. Az épület meglehetősen rossz állapotban volt, hiszen hosszú ideje állt üresen és azt megelőzően sem végeztek rajta nagyobb rekonstrukciót. Az elvégzett statikai vizsgálat eredménye alapján még az elmúlt évben elbontották az udvari részen állt toldalék épületet, ugyanis a szakemberek szerint ezt nem lehetett volna gazdaságosan felújítani. A főépületet azonban eredeti állapotába állították vissza. A beruházás során egyebek mellett kicserélték az épület elöregedett elektromos hálózatát, a gépészetet, megtörtént a tető teljes felújítása, valamint a díszterem padozatának cseréje is. Az emeleti részen kisebb belső átalakítások során üvegfalakkal elválasztható kisebb helyiségeket hoztak létre. A szakemberek jelenleg az utolsó simításokat végzik a felújításon és a tervek szerint az év végére elkészülnek a munkálatokkal.

A közelmúltban arról is döntés született, hogy a jövő évtől önálló költségvetési szervként, Futura Élményközpont és Rendezvényház néven működik a mosonmagyaróvári interaktív természettudományi élményközpont. A Futura keretein belül üzemeltetik majd a felújított egykori Mofém-kultúrház is, Part Rendezvényház néven.

Horváthné Pákozdi Emese portálunknak elmondta: a létesítmény alkalmas lesz számos rendezvény megtartására, így például báloknak, konferenciáknak, vagy kiállításoknak is helyet tudnak majd biztosítani. Lehetőség lesz egy-egy helyiség, vagy akár az egész épület bérlésére is. „Végre lesz Mosonmagyaróvárnak egy valóban impozáns rendezvényháza, ahol nagyobb létszámú közönséget is fogadni tudnak.” – hangsúlyozta az intézményvezető. Hozzátette: az eddigi visszajelzések alapján a helyi vendéglátósok is látnak lehetőséget a létesítményben különféle rendezvények megszervezésére. Hosszú távú cél továbbá, hogy az ország más részeiről ide csábítsanak szakmai konferenciákat, növelve ezzel a város idegenforgalmát.

A tervek szerint a Part Rendezvényház január 9-én egy esküvői témájú rendezvénnyel nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A fő cél azonban, hogy bemutassák a megújult létesítményt a mosonmagyaróváriaknak.

 

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi