Óvatosan a kerti égetéssel!

Óvatosan a kerti égetéssel!

- Kategória: Közélet

Odafigyeléssel megelőzhetőek a szabadtéri tüzek. –erre figyelmeztet a katasztrófavédelem, ugyanis az elmúlt napokban több ilyen jellegű tűzeset is volt a környéken. Fontos betartani a kerti hulladékégetés szabályait is. Mosonmagyaróváron április 30-ig lehet az udvaron eltüzelni az ágakat, reggel 9 és este 6 óra között.

Több alkalommal is szabadtéren keletkezett tüzekhez riasztották a tűzoltókat az elmúlt napokban Mosonmagyaróvár környékén. Így például a minap a délelőtti órákban a lébényi és a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók a károlyházai vasútállomás közelébe vonultak, ahol a sínek mellett égett a bozótos. Ugyanazon a napon kora délután pedig Mosonmagyaróvár és Kimle közé riasztották a tűzoltók, ahol a vasúti töltésen égett a száraz fű mintegy háromszáz méteres szakaszon. Emellett a megyében számos hasonló tűzeset történt az elmúlt napokban.

A hasonló esetek megelőzése érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra figyelmeztet, hogy a szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Elég egy el nem oltott, felelőtlenül eldobott cigaretta, vagy gyufa, ahhoz, hogy tűz keletkezzen.

Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés. Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban a tűzgyújtás tilos. A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

Fontos, hogy tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül. Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék). Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla) is. Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet. Baj esetén pedig a 112-es segélyhívón kell a tűzoltók segítségét kérni.

Mosonmagyaróváron önkormányzati rendelet szabályozza a kerti égetés módját. A jogszabály szerint a lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a kerti zöldhulladékot (növényi eredetű száraz hulladék ) elsősorban komposztálni kell, égetéssel a nem komposztálható (nem lebomló)-, illetve a komposztálásra alkalmatlan kerti zöldhulladék ártalmatlanítható.

Az égetés február 15-től április 30-ig, valamint október 1-től november 30-ig terjedő időszakban reggel 9 és este 6 óra között végezhető. Zöldhulladékot égetni csak a tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett és nagykorú cselekvőképes személy felügyelete alatt lehet. A kerti zöldhulladék csak száraz állapotban lehet eltüzelni, nem keverhető egyéb hulladékokkal, nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (pl. műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak).

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti