Óriási az érdeklődés Munkácsy képei iránt – Hamarosan újabb alkotással bővül a kiállítás

Óriási az érdeklődés Munkácsy képei iránt – Hamarosan újabb alkotással bővül a kiállítás

- Kategória: Közélet

Az előzetes várokozásokat is felmúlta az érdeklődés a Munkácsy-kiállítás iránt Mosonmagyaróváron. Az első néhány hétben több ezren látogatták meg a tárlatot, ám további meglepetésekkel készülnek a szerezők az elkövetkezendő hetekre is.

Az évtized kiállítása nyílt meg az elmúlt év decemberében Mosonmagyaróváron. A legnagyobb magyar festő, Munkácsy Mihály remekművei érkeztek a Cselley-ház megújult kiállítótereibe. A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum egészen 2020. március 8-ig a Cselley-ház kiállítótermeiben ad helyet Pákh Imre műgyűjtő Munkácsy-kollekciójának. A kiállítás átfogó képet nyújt Munkácsy Mihály festészetéről, hisz a korai képektől kezdve a drámai erejű alkotásokon, a barbizoni ihletésű tájképeken és a szalonképeken át a nevezetes Krisztus-trilógiához készült előtanulmányokig a mester minden művészi korszaka képviselteti magát az anyagban. A tárlaton bemutatott alkotások ezen túl műfaji változatosságukkal is reprezentálják Munkácsy festői világának sokszínűségét. Az anyagban olyan emblematikus művek is helyet kaptak, mint az Ásító inas egészalakos változata, vagy a Krisztus Pilátus előtt vázlata.

Amint azt Székely Zoltántól, a Hansági Múzeum igazgatójától megtudtuk: rendkívüli az érdeklődés a kiállítás iránt. Az első hetekben több ezren jöttek el megtekinteni a tárlatot, nem csupán Mosonmagyaróvárról és a környező településekről, hanem távolabbi helyekről, így például Győr környékéről, a Rábaközből, vagy a határon túlról Szlovákiából és Ausztriából is. Az igazgató hozzátette: igyekeznek minden korosztályt megszólítani, ezért például a kiállításhoz kapcsolódóan rajzpályázatot is hirdettek a gyermekek számára.

Az igazgató hozzátette: az elkövetkezendő időszakban további meglepetésekkel szolgálnak a Munkácsy-rajongóknak. Így például egy különleges tárlatvezetést is tartanak. Az eddigi tárlatvezetések művészettörténeti oldalról mutatták be a kiállítás képeit, Tolnai Imre képzőművész vezetésével viszont művészeti szempontból történik ez.

A tárlaton látható egy Liszt Ferenc portré is, ez adta az ötletet a múzeumnak, hogy a festészetet összekapcsolják a zenével. Ennek keretében két alkalommal szerveznek majd olyan programot, ahol a korabeli párizsi szalonok zenei világát idézik meg. Bemutatják továbbá Munkácsy és Liszt kapcsolatát. Ugyancsak különlegesség lesz az a gasztronómiai program, ahol egy 1881-es menüsort kóstolhatnak meg a résztvevők. A menüt annak idején egy Munkácsy tiszteletére tartott fogadáson szolgálták fel, aminek menükártyája alapján készítik el a vacsorát.

Székely Zoltán kiemelte: a közeljövőben még egy érdekességgel is szolgálnak a Munkácsy-rajongók számára, egy alkotással bővül a kiállítás. A közelmúltban ugyanis Pákh Imre vásárolt egy újabb Munkácsy-képet, amit elsőként Mosonmagyaróváron láthat majd a nagyközönség.

A kiállításról és az ahhoz kapcsolódó programokról a múzeum honlapján (www.hansagimuzeum.hu) és facebook oldalán (https://www.facebook.com/muzeum.hansagi/) tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit