Mosonmagyaróvár Retro: Kartonszámra vitték az osztrákok a pezsgőt és a tokaji borokat

Mosonmagyaróvár Retro: Kartonszámra vitték az osztrákok a pezsgőt és a tokaji borokat

- Kategória: Közélet

Retro rovatunkban ezúttal a városban egykor népszerű és a maga idejében helyben egyedülálló Magyar utcai italáru- és édesség boltot mutatjuk be. Ehhez segítségünkre volt Muráncsik Lászlóné, aki hosszú időn át dolgozott az üzletben és évekig vezette is azt. Múltidézésünkhöz most is közreműködött Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel és egyéb visszaemlékezésekkel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ebben a témában több könyvet is megjelentetett már, legutóbbi kötetében a Mofém-gyár történetét mutatja be.

A mai Magyar utca 4. szám alatt található épületben már az 1920-as évek óta működik kereskedelmi egység. Itt nyitotta meg fűszer-, csemege és gyarmatáru boltját ifj. Antoni Gusztáv 1927-ben. Az üzlet egészen 1950-ig üzemelt, majd az államosítást követően az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat kezelésébe került és továbbra is megtartotta élelmiszer bolt jellegét. Az 1970-es évek végétől húsboltként működött és pecsenyesütő is üzemelt, ahol reggelizni is lehetett. A ’80-as évek közepén költözött ide az édesség és italáru bolt.

Az édesség és italáruüzlet korábban a mai Ambrózia étterem helyén, a Magyar utca és a Jókai utca sarkán fogadta a vásárlókat, majd 1987-ben költöztették át a Magyar utcai épületbe. Itt az édesség és italáru bolt baloldalon volt, jobbra pedig egy húsbolt. Mindegyik üzlethez külön bejárat vezetett. Az édesség és italáru bolt vezetője két évig Kóta Antalné volt, majd utána 1991-ig Muráncsik Lászlóné. Munkatársak voltak: Horváth Józsefné, Smuk Árpádné, Futó Imréné és Menyhárt Mihályné. „A nyitás utáni hónapokban akkora volt az üzlet forgalma, hogy az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat kirendeltségéről is ide jöttek a dolgozók besegíteni.” – emlékszik vissza a kezdeti időre Muráncsik Lászlóné. Mint mondta: az üzlet hétköznap 7-től 18 óráig, szombaton 7-től 14 óráig tartott nyitva. A boltban szeszesitalok, üdítők, kávék, teák és édességek közül választhattak a vásárlók. Külön volt egy édesség pult, ahol kimérve lehetett venni különböző drazsékat, konyakos meggyet, mogyorókrémmel töltött csokoládét, zselés cukorkát, nápolyit, pilóta kekszet, vaníliás karikát és csoki parányt. A városban egyedülállónak számított a pezsgősarok, ahol többféle pezsgőt is kóstolhattak a vevők. Ezeket az italokat az Izsáki Állami Gazdaság szállította.

Kezdetben gyakorta előfordult, hogy egy-egy szombati napon öt rekesz, azaz nyolcvan üveg barackpálinkát adtak el. Az osztrákoknak egyik kedvenc üzlete volt. Kartonszámra vitték a pezsgőt, a különféle tokaji borokat, és előszeretettel pezsgőztek a pezsgőpultnál. A termálfürdőbe szervezetten érkező osztrák buszok utasai visszatérő vendégek voltak a boltban. A húsbolt az 1990-es évek elején megszűnt és átalakítás után többek között itt kapott helyet a raktár. Az italokat addig a mai Magyaros vendéglő helyén tárolták. A városban egyedül itt volt olyan szolgáltatás, hogy különböző ajándékcsomagokat és szőlőfürt formájú desszerteket készítettek például konyakos meggyből.

Az üzletet 1992-ben privatizálták, ezt követően még egészen a 2000-es évek elejéig üzemelt, majd végleg bezárt. Ma cipőbolt van a helyén.

(Rovatunk segítője, Ferencz Tibor helytörténeti könyvei az alábbi helyeken vásárolható meg: HUSZÁR GÁL VÁROSI KÖNYVTÁR, PERGAMEN PAPÍRBOLT, PUCI ÉS GÁBOR PAPÍR-ÍRÓSZER ÜZLET, FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ, TOURINFORM IRODA)

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti