Megújítanák az állandó kiállításokat

Megújítanák az állandó kiállításokat

- Kategória: Közélet

Meglehetősen sokrétű volt a Hansági Múzeum tevékenysége az elmúlt évben is. Számos kiállítást, programot szerveztek, emellett pedig a tudományos munka sem maradt el. A múzeum elkészítette középtávú fejlesztési stratégiáját is.

A nyitott múzeum jegyében tavaly is szélesre tárták az intézmény kapuit. – hangsúlyozta Székely Zoltán igazgató. Elmondta: a múzeum klasszikus feladatának számító kiállítások terén is nagyon sokszínű volt a felhozatal 2017-ben. Több képzőművészeti tárlatot rendeztek, nem csupán a múzeumban, hanem azon kívül is. Így például Mosonmagyaróvár lengyel testvérvárosában, Piotrkow Tribunalskiban szerveztek egy tárlatot a Lajta-parti város alkotóinak munkáiból. A kiállítást a lengyel és a magyar köztársasági elnökök feleségei nyitották meg. A múzeum tavalyi nagy kiállítása a régészeti gyűjteményből merített és azt mutatta be, miként használták a vizet a különböző korokban. „A nagy háború gyomornézetből” című vándorkiállítás látogatói pedig megtudhatták, mire használták a gulyáságyút az étkezésen kívül, mire volt még jó a rohamsisak, ha éppen nem hordta azt a katona, vagy éppen hogyan zajlott az étkeztetés az első világháborúban. A tárlat még jelenleg is látogatható a Mosonvármegyei Múzeumban. A kínálatot színesítették a múzeum gyűjteményéből összeállított vándorkiállítással, amit több környező településen is bemutattak.

Az igazgató hozzátette: a középkori Moson megyéről szervezett tudományos konferenciát az intézmény, a történettudományi központ neves munkatársainak részvételével. Folytatódott a hagyományos ismeretterjesztő programsorozat is, ahol a résztvevők színes és érdekes előadásokat hallhattak például a szent korona történetéről, a térségben élő horvátokról, de azt is megtudhatták, miről mesélnek egy középkori temető csontjai. Újraindították a Moson Megyei Műhely című történeti, kulturális folyóiratot, ami a mosonmagyaróvári, illetve Moson megyei helytörténeti kutatások fóruma. Az év végére is jutott a tudományos munkából, pályázati támogatásból restauráltatták a Moson megyei Sőtér család két tagját ábrázoló biedermeier portrét. A közelmúltban, a Mosonvár utcában végzett régészeti feltárás során előkerültek az Árpád-kori mosoni ispáni vár maradványai.

DSC_9269

A nyitott múzeum jegyében sokszínű rendezvényeket tartottak, amik részben kapcsolódtak a különböző emléknapokhoz. Mind a múzeum épületei, mind pedig a kertek, udvarok idén is remek lehetőséget teremtettek koncertek, zenei rendezvények megtartásához. Idén sem maradtak el a fejlesztések, az önkormányzat támogatásából mindkét épületben a fűtéskorszerűsítését végezték el.

Székely Zoltán kiemelte: a múzeum elkészítette középtávú stratégiai tervét, amiben az elkövetkezendő évek fontosabb céljait határozták meg. Ez főként infrastrukturális fejlesztéseket tartalmaz. Ennek legfőbb eleme a kiállítások korszerűsítése. Az állandó tárlatok már megérettek a felfrissítésre, főként a helytörténeti kiállítás esetében van szükség teljes cserére. Ennek az előkészítése már megkezdődött, ám a tervezéssel, kivitelezéssel együtt ez hosszú folyamat, ám az igazgató a most kezdődött ötéves ciklus végére szeretné megvalósítani. Ugyancsak a tervek közt szerepel a Cselley-ház kapualjában egy fogadótér kialakítása.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint