Magyar mise Horvátjárfaluban

Magyar mise Horvátjárfaluban

- Kategória: Közélet

 December 26-án délelőtt 10 órakor a horvátjárfalui Szent Miklós plébániatemplomban magyar nyelvű misére került sor. Ennek a misének a különlegessége, hogy évente csupán két alkalommal, vagyis ilyenkor, Szent István első vértanú emléknapján, továbbá húsvéthétfőn mutatnak be ebben az egyházközségben magyar nyelvű miséket.

A ma már Pozsonyligetfaluhoz tartozó településről tudni illik hogy 1947-ig Magyarországhoz tartozott, s ekkor került Csehszlovákiához Oroszvárral és Dunacsúnnyal egyetemben. Ahogy Csúnyban, így Járfalun is horvátul rendszerességgel szolgálnak  miséket. Magyarul, szlovákul kombinálva Csúnyban hétfőnként, Járfaluban viszont  már szeptember óta tervben van a helyi plébános kezdeményezéseként bevezetni a tiszta magyar miséket.

Reméljük, kellő számú érdeklődőre talál, s fokozatosan rászoknak újra az emberek a magyar misékre. Szívesen besegítünk neki ebben Ligetfaluból.

December 26-án Adamkovics József vereknyei magyar káplán celebrálásában hallgatták meg a szentmisét helybéli, illetve Pozsony különböző városrészeiből összesereglett hívek. A mise elején Kemp József horvátjárfalui plébános üdvözölte József atyát, mint az egyházmegye Kateketikai Hivatalának igazgatóját, nem mellesleg pedig az Ispotály utcai Szent Erzsébet templom plébánosát s végül, de nem utolsó sorban mint Vereknye magyar káplánját. A szentleckét Hegyi György mérnök, helyi képviselő olvasta fel, aki egyben ministrált is.

József atya homíliájában ünnepelt szentünk, a kereszténység első vértanúja életéről elmélkedett, aki imádkozni tudott a megkövezőiért is, s halála előtt az Úr kezébe ajánlotta életét “Uram, Jézus, vedd magadhoz lelkemet” szavakkal.

Az új évtől tehát Kemp plébános elmondása szerint indulnának hétfői napokon a magyar misék, este hat órától. Az első január 4-én. Aki tud és teheti, alkalmanként nézzen el oda, tekintsen be hétfőnként Járfalura a magyar misékre támogatni, erősíteni a közösséget.

 Zilizi Kristóf

2016/1

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti