Lassan nem lesz, aki elvigye a szemetet

Lassan nem lesz, aki elvigye a szemetet

- Kategória: Közélet

Az osztrák munkaerőpiac elszívó hatása és Mosonmagyaróvár dinamikusan fejlődő gazdasága egyre nagyobb kihívás elé állítja a helyi cégeket, hogy megfelelő számú és képességű munkatársakat találjanak. A hirdetési kiadványok szinte már csak állásajánlatokat tartalmaznak, ám sokszor így is hiába, senki nem jelentkezik az adott munkakörre. Ezért az ország más részeiből, vagy a hátáron túlról érkező vendégmunkásokkal próbálják pótolni a hiányt. Azonban már nem csupán a gazdasági élet szereplőinek okoz fejtörést a térségben egyre súlyosbodó munkaerőhiány, hanem a város működésében is problémákkal jár. Így például a városüzemeltetés, vagy a hulladékszállítás terén is okozott némi fennakadást a közelmúltban ez a jelenség.

„Sajnos mostanra minket is elért ez a munkaerőhiány és az ezzel járó problémák.” – összegezte dr. Árvay István polgármester, a Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke. Mint mondta: eddig Viszonylag állandó volt a humán erőforrás állomány és alacsony a fluktuáció mind a városüzemeltetés, mind pedig a hulladékszállítás területén. Az elmúlt időszakban azonban ezeket a területeket is elérte az egyre súlyosbodó munkaerőhiány. Emiatt a közelmúltban például fennakadások is voltak a hulladék szállításban, amikor a szelektív és kommunális hulladékgyűjtő edényeket egyszerre kellett elvinni. Ugyancsak ez a probléma jelentkezett a válogatómű működésében is. Ezt a hiányt bérelt munkaerő foglalkoztatásával próbálják orvosolni, jelenleg tizenkét ilyen munkatársat foglalkoztat a társaság. Emellett bérfejlesztéssel és a munkakörülmények javításával törekednek arra, hogy megtartsák a meglévő munkaerőt.

A polgármester hozzátette: hasonló gondok jelentkeztek a városüzemeltetésben, jelenleg is több ember hiányzik a VÜF állományából a közterületek karbantartása terén. Erre a problémára próbálnak megoldást találni egyrészt gépesítéssel, illetve olyan közterületek kialakításával, amik kevésbé igényelnek folyamatos gondozást, másrészt pedig külső vállalkozásokat vonnak be ebbe a munkába. Már jelenleg is több közterületet gondoznak ilyen formában, ám – még ha többe is kerül – a jövőben tovább bővítik ezt a kört, a gondozott városkép érdekében.

Nem csupán a közszolgáltatások terén jelentkezik a súlyos munkaerőhiány. Hasonló a helyzet például az egészségügyben is. Jelenleg például a Karolina Kórház internetes oldalán csaknem harminc állásajánlatot kínálnak. Ezek között megtalálható egyebek mellett aneszteziológiai szakasszisztens,    ápoló, belgyógyász, illetve csecsemő és gyerekgyógyászati szakorvos,  a sürgősségi  osztályra gipszmester, konyhai kisegítő, tálalós, könyvelő, laboratóriumi asszisztens, munkaügyi ügyintéző,műtőssegéd, pszichiáter, tüdőgyógyász szakorvos, szemész, szülész-nőgyógyász, valamint szülésznő is.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint