Közlekedjünk okosan, csökkentsük a dugókat és a baleseteket! – Fontos forgalmi változások a kerékpárút kialakításával

Közlekedjünk okosan, csökkentsük a dugókat és a baleseteket! – Fontos forgalmi változások a kerékpárút kialakításával

- Kategória: Közélet

Portálunkon több alkalommal foglalkoztunk már Mosonmagyaróvár egyre súlyosbodó közlekedési problémáival. A drasztikus ütemben növekvő gépjármű forgalomhoz a meglévő úthálózat egyre kevésbé elegendő. Emiatt gyakorta – főleg a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején – alakulnak ki torlódások város szerte. Rovatunkban a város közlekedés szempontjából kritikus pontjait járjuk végig, illetve veszünk sorba különböző közlekedési szituációkat Rácz Tamás gépjármű szakoktató segítségével. A szakember konkrét példákon keresztül próbál jó tanácsokkal szolgálni olvasóinknak, amik alkalmazásával enyhülhet a zsúfoltság és torlódás az adott útszakaszon, csomópontban, illetve elkerülhetjük a baleseteket.

Ezúttal a közelmúltban, a Szent István király út mentén, illetve Mosonban a vasútállomás felé elkészült kerékpárúttal kapcsolatban ad néhány jó tanácsot Rácz Tamás a balesetek elkerülése érdekében. A szakember mint mondja: a Szent István király út mentén lévő járda kiszélesítésével  alakították ki a bicikliutat is, ahol burkolati jel és tábla is jelzi, hogy az aszfaltcsík melyik része a gyalogosoké, illetve a kerékpárosoké. Balesetveszélyesek lehetnek azonban, ezért nagyobb odafigyelést igényelnek a gépjármű vezetőktől is ezt a bicikliutat keresztező csomópontok. Az egyik ilyen „kritikus” hely például a Szent István király út és Erkel Ferenc utca kereszteződése. A Szent István király útról jobbra lekanyarodó járműveknek itt nem csupán a gyalogosok, hanem a biciklisek számára is elsőbbséget kell biztosítani. Rendkívül fontos itt a kellő körültekintés, hiszen a kerékpárosok a gyalogosoknál jóval nagyobb sebességgel haladnak, így hirtelen kerülhetnek az autó elé.

Rácz Tamás hozzátette: a kerékpárút kialakítása lényeges változást hozott a mosoni városrészben, a Soproni utca forgalmi szabályozásában, így itt is kellő körültekintéssel közlekedjenek az autósok. A Soproni utca ugyanis a Radnóti utcától egyirányú lett a Szent István király út felől. Ugyanakkor szemből kerékpárosok behajthatnak, így erre a járművezetőknek figyelniük kell. Egyébként a Soproni utca ezen szakasza, illetve – szintén a kerékpárút kialakítása miatt – az Iskola utca a városban az a két útszakasz, ahol forgalommal szembe is mehetnek a biciklisek. Egyéb egyirányú utcákban ezt nem tehetik meg a biciklisek. A szakember felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a Soproni utcán, a Háromsarok köz után nem rakták ki újra az egyirányú utca táblát. Így a kereszteződést követően nem tisztázott a forgalmi szabályozás, amit érdemes lenne egyértelműsíteni.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti