Közel négyszáz buszt értékesítettek – Folyamatos a fejlesztés a Kühnében

Közel négyszáz buszt értékesítettek – Folyamatos a fejlesztés a Kühnében

- Kategória: Közélet

Összesen 365 magyar gyártmányú Credobus állhat forgalomba a VOLÁNBUSZ Zrt.-nél, miután a Kravtex-Kühne Csoport a közelmúltban aláírta az erről szóló szerződést a társaság flottakezelőjével. Az elmúlt évtized legnagyobb egyidejű buszbeszerzését követően az ország szinte minden térségébe eljutnak a Mosonmagyaróváron és Győrben készült járművek. Ezzel hosszú távon biztossá vált a Kühne Zrt. hosszú távú működése is.

Noha az elmúlt időszakban, járvány alatt lényegesen kevesebb volt a megrendelése a Kravtex-Kühne cégcsoportnak, nem álltak le a termeléssel és kockázatot vállalva folyamatosan gyártották az autóbuszokat. Ennek köszönhetően a mosonmagyaróvári üzemben sem kényszerültek létszám leépítésre. Az elkészült buszokat a cég telephelyein tárolták várva arra, hogy majd értékesíteni tudják azokat.

Amint azt Süli Csaba, Kühne Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: három gyártó összesen 503 autóbuszt szállíthat a VOLÁNBUSZ Zrt.-nek, miután a közelmúltban lezárultak a társaság flottakezelőjének közbeszerzési eljárásai. A Kravtex-Kühne cégcsoport az 503-ból 365 alacsony belépésű busz szállítására nyert lehetőséget. A Credobus ajánlata a járművek vételára és üzemanyag-felhasználása alapján is a legkedvezőbb volt. Emellett a Credobus vállalta, hogy az alapmennyiséget mindössze 4 hónap alatt átadja, 150 darab busz pedig már a szerződéskötést követő első hónap forgalomba állhat.

A cégvezető hozzátette: A nyertes típus, a Credobus Econell 12 szóló elővárosi autóbusz 90 + 1 férőhellyel rendelkezik, akadálymentes a kerekesszékkel közlekedők és a babakocsival utazók számára. Az ultrakönnyű konstrukciójú, gazdaságosan üzemeltethető buszokkal akár tizenöt százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el, amely éves szinten több mint 3 ezer  tonnával csökkenti a károsanyag kibocsátást. A cégcsoport eddigi legjelentősebb megrendelése nemcsak a helyközi közlekedés modernizációját szolgálja, hanem mintegy 600, a magyar buszgyártáshoz kapcsolódó munkahely megőrzéséhez is hozzájárul.

A 365 járműből a tervek szerint 183 a nyugati, míg 182 a keleti országrészben áll forgalomba. Pest kivételével az összes, tehát 18 megyében jelennek meg az új Credobusok. A márka hazai elterjedtségére jellemző, hogy az összes jármű forgalomba állását követően csak az Econell típusból már több mint ezer darab fog üzemelni a közszolgáltatónál. Őszre a Credobusok száma a VOLÁNBUSZ Zrt. flottájában megközelíti majd a 2.400 darabot.

Süli Csaba kiemelte: a fejlesztés is folyamatos az elmúlt időszakban a vállaltnál, mind a gyártmányok, mind pedig a termelés területén. Hamarosan bemutatnak egy teljesen új autóbusz családot. Ezek küllemében és paramétereiben is teljesen eltérő lesz az eddigi gyártmányaiktól. Csökkentett súlya miatt jóval gazdaságosabban lehet majd üzemeltetni az új típusú járműveket és a károsanyag kibocsátás is lényegesen alacsonyabb lesz.

Fejlesztik emellett a termelést is, végéhez közeledik a Kühne Zrt. telephelyén egy 4 ezer négyzetméteres új csarnok építése, ami szintén a buszgyártást szolgálja majd. A kapacitás növelése mellett technológiai fejlesztéseket is végrehajtanak a mintegy 2 milliárd forintos beruházás során, amit teljes egészében saját erőből valósít meg a cégcsoport.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint