Koncepció, értéktár és menetrend

Koncepció, értéktár és menetrend

- Kategória: Közélet

Menetrend változtatásról, átszálló jegy és harmincnapos bérlet bevezetéséről, a város jövő évi költségvetési koncepciójáról, az adórendelet módosításáról is döntött a képviselő-testület novemberi ülésén. Napirend előtt szóba került a szociális tűzifa, a falevelek elszállítása és az egységesített digitális közigazgatási rendszer bevezetése is.

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testületének novemberi ülése. Kovács Tamás több témában is kérdezett a polgármestertől. A szocialista képviselő azt tudakolta, kapnak-e Mosonmagyaróváron is szociális tűzifát a rászorulók, mikor viszik el a házak előtt összegyűjtött és bezsákolt faleveleket, illetve pótolják-e az Őzikés Óvoda udvarán kiszedett kültéri játékokat. Árvay István polgármester válaszában kifejtette: volt és jelenleg is zajlik a szociális tűzifa osztása a városban. Idén eddig összesen negyvennégy igénylőnek állapítottak meg ilyen jellegű támogatást, összesen 398 ezer forint értékben. A kérelmek elbírálása folyamatos. A falevelekkel kapcsolatban a polgármester elmondta: idén már két alkalommal gyűjtötték be a zsákokat a város egész területéről. December közepéig zajlik a falevelek begyűjtése. Az Őzikés Óvoda kültéri játékai a fogyasztóvédelmi felülvizsgálat áldozatául estek. Az intézmény korábban 3,5 millió forintot kapott erre a célra, amit azonban szükségszerűen csoportszoba bővítésre fordítottak. A jövő évben várható a játékok pótlása.

Jávor Miklós napirend előtt az önkormányzati ASP rendszer bevezetésével kapcsolatban fejtette ki aggályait. Úgy véli, az egységesített digitális közigazgatási rendszer ellent mond az önkormányzatiság eszmerendszerével. A jobbikos városatya szólt továbbá a cigány magyar együttélésről, amiben szerinte Mosonmagyaróváron vannak problémák, főként a mosoni városrészben. Árvay István visszautasította a felvetést, mint mondta: régóta nincs cigánykérdés Mosonmagyaróváron. A város szorosan együttműködik a roma nemzetiségi önkormányzattal, elnökük például tagja a bérlakás-ellenőrzési munkacsoportnak, valamint szervezi a roma közmunka programot is.

 DSC_1190
Átszállójegy és vasúti csatlakozás

 A napirendek tárgyalásának sorát az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ jövő évi menetrend javaslatával kezdte a testület. Az autóbusz-menetrend kialakítása az elmúlt év utasforgalmi tapasztalatai, illetve a korábbi egyeztetések, az önkormányzat által megfogalmazott kérések alapján történt, figyelembe véve a vasúti csatlakozások biztosítását is. Muráncsik László kiemelte: továbbra sem változik a díjszabás a buszközlekedésben. Ugyanakkor új menetjegy és bérlettípusok bevezetését is tartalmazza a javaslat. Eszerint már átszálló jegyet is lehet majd váltani a buszokon. Ennek tarifája 350 forint és a megváltástól számított hatvan percen át korátlan utazásra jogosít a helyi járatokon. Ennek bevezetését azért szorgalmazta az önkormányzat, mert számos esetben csak átszállásokkal lehet eljutni több városrészből a vasútállomásra. Ugyancsak újdonság lesz a harminc napos általános, illetve tanulóbérlet. Ez a megvásárlástól számítva a következő hónap ugyanazon napjáig lesz majd érvényes. A képviselő szerint az új jegy és bérlet típusok kedvezőbbé teszik a helyi tömegközlekedést. Kovács Tamás magasnak tartotta az átszálló jegy 350 forintos tarifáját, legfeljebb 300 forintos mértéket javasolt. Ezt a javaslatot már a szakbizottság ülésén is leszavazták, így most sem talált támogatásra.

Az új menetrendet itt tekinthetik meg: menetrend   vasúti csatlakozások

DSC_1164

A helyi adórendelet módosításának tárgyalásakor Jávor Miklós kifogásolta az idegenforgalmi adó emelését, amivel szerinte a kis- és középvállalkozásokat sújtják. Árvay István hangsúlyozta: ezt az adónemet nem a vállalkozások, hanem vendégéjszakánként az itt megszálló vendégek fizetik. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy széles a mentességet élvezők köre. Példaként említette, hogy a munkavállalási megszállók nem fizetnek idegenforgalmi adót. A polgármester hozzátette: előbb-utóbb szükségessé válik ennél az adónemnél is a fokozottabb ellenőrzés. A hivatalos adatok szerint ugyanis alig húsz százalékos a helyi szálláshelyek kihasználtsága, ami vélhetően nem tükrözi a valóságot. Ennek az adónemnek a mértéke a városban 2006. óta 250 forint vendégéjszakánként. Ez a jelenlegi a törvényi maximnak kevesebb, mint fele. A mostani emeléssel a környező szigetközi falvak szintjére emelik Mosonmagyaróváron is az idegenforgalmi adót. A testület döntése értelmében a jövő évtől az idegenforgalmi adó mértéke 350 forint lesz vendégéjszakánként.

DSC_1173
Legfontosabb a bérek rendezése

Hosszasan vitáztak a képviselők az önkormányzat jövő évi költségvetési koncepciójáról. Frauhammer Csaba hozzászólásában kiemelte: a jövő évi büdzsé összeállításakor kiemelt szerepet kap a köztisztviselők, illetve önkormányzati dolgozók béreinek rendezése. A költségvetést nagyban érintő változás lesz a korábbi évekhez képest, hogy januártól a közoktatási intézmények működési feladatait átveszi az állam. A város azonban továbbra is segíteni kívánja az iskolákat, ezért tervezik egy köznevelési alap létrehozását. A év elejére elkészülő sportcsarnok működtetése is feladatokat ró az önkormányzatra, amivel szintén számoltak a koncepció összeállításakor. Emellett a fejlesztéseket, beruházásokat is számba veszi a tervezet. Goda Bálint aggályosnak tartotta, hogy a béremelést önerőből kell megoldania a városnak, erre nem kapnak állami támogatást. Kovács Tamás az 550 milliós normatíva kiesésre hívta fel a figyelmet, amit a város jó adóerő képessége miatt vonnak el. Jávor Miklós a köznevelési intézmények állami működtetésbe kerülésével kapcsolatban fejtette ki aggályait. Ugyancsak erről beszélt Szabó Miklós is, aki szerint nehezebb lesz az iskolák helyzete ebben a formában.

Árvay István kifejtette: a helyi adók már közel felét teszik ki az önkormányzat bevételeinek, ezért fontos azok szinten tartása. Erre a bevételi forrásra számíthat a város elsősorban céljai megvalósítására. A polgármester kiemelte: százmilliós többlet kiadást jelent a törvényi változásból adódó béremelés, továbbá ugyanennyit terveznek a köztisztviselői illetményalap emelésére is. „A költségvetés összeállításakor első helyre a bér jellegű kiadások finanszírozása kerül. Minden más ezt követi.” – jelentette ki a polgármester. Árvay István beszélt továbbá az iskolák működtetésének állami átvételéről. Mint mondta: mindent meg tesznek annak érdekében, hogy az intézmények legalább olyan színvonalon működjenek tovább, mint jelenleg is. Az önkormányzat nem engedi el az iskolák kezét, továbbra is mellettük állnak. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az oktatási intézményekben jelentősebb fejlesztéseket eddig is csak állami, vagy uniós finanszírozásban tudtak megvalósítani.

DSC_1169

Az ülésen napirenden volt a települési értéktár bizottság tevékenységének beszámolója is. Ebből kiderül, hogy az előző beszámoló óta eltelt időszakban javaslat benyújtására nem került sor.   Éppen ezért a bizottság döntött arról, hogy széles körben felhívást tesznek közzé, amelyben felhívják a lakosság figyelmét a települési értéktár bizottság tevékenységének céljára: a helyi értékek tudatosítása, számbavétele és védelmének biztosítása, továbbá arra, hogy várják a lakosság javaslatait a helyi értékekre vonatkozóan.

Döntött a képviselő-testület továbbá a polgármester jutalmazásáról is. A költségvetési rendelet szerint az év során hat havi jutalom adható a polgármesternek. Júniusban döntött már a testület két havi jutalomról, most a bizottság szintén két havi illetményt javasolt, amivel a képviselők többsége is egyet értett.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti