Keresik a lehetőséget az olcsóbb gáz beszerzésére

Keresik a lehetőséget az olcsóbb gáz beszerzésére

- Kategória: Hírek, Közélet

Rendkívüli ülésén tárgyalta a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete a nagyfogyasztókat érintő földgáz beszerzési ajánlatot. A mintegy tizenhétszeresére növelt tarifát nem fogadták el, helyette új közbeszerzési eljárás keretében olcsóbb megoldást keresnek.

Rendkívüli ülésen tárgyalta a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete a nagyfogyasztóira érvényes földgáz beszerzést. Ez a 20 köbméter feletti mérőórával rendelkező létesítményekre vonatkozik. Október elsejével lejár ugyanis a 2020. szeptemberében kötött szerződés a nagyfogyasztók vonatkozásában, amiben nettó 95 forint volt köbméterenkénti tarifa. Amint azt dr. Árvay István elmondta: ilyen nagyfogyasztónak minősül a Városháza, a Soproni utcai szociális intézmény, az UFM Aréna, illetve a mellette lévő MKC munkacsarnok. A földgáz beszerzésére Mosonmagyaróvár gesztorságával huszonnyolc település indított közbeszerzési eljárást. A felhívásra egyetlen ajánlat érkezett az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. részéről, amiben nettó 1610,58 forintos árat adtak meg köbméteréért. Ez a jelenlegi ár közel tizenhétszerese. A polgármester kiemelte: jelenleg mintegy 50 millió forint a város éves gázszámlája, ezzel a tarifával viszont 794 millió forint lenne. A közbeszerzési eljárás kiírásában az is szerepelt, hogy amennyiben egyetlen önkormányzat is elutasítja az ajánlatot, úgy érvénytelen lesz az eljárás. Ez idáig több település is elutasította ezt a tarifát, így Mosonmagyaróvárnak is más megoldást kell keresnie a gáz beszerzésére.

A tanácskozáson Szabó Miklós és Vida István (MPKE) amiatt szólaltak fel, hogy ebben a fontos kérdésben bizottsági tárgyalás és előzetes érdemi párbeszéd nélkül döntenek. Ábrahám Tivadar (DK) pedig azt hangsúlyozta: a gázra októbertől is szükség van, fontos, hogy azt a legolcsóbban szerezzék be.

A testület végül két ellenszavazat mellett arról határozott, hogy központi közbeszerzési eljárás útján kérnek új ajánlatot oly módon, hogy az energiaárat úgynevezett floating eljárással állapítják meg, azaz havonta indexálják, így a fizetendő díj havonta követi a világpiaci változásokat. Ez jelenleg mintegy 850 forintos köbméterenkénti tarifát jelent. A polgármester hozzátette: ennek van ugyan kockázata, ám a földgáz jelenlegi világpiaci árának változása alapján így jóval alacsonyabb összegbe kerülhet a gáz beszerzése, amit az önkormányzat saját forrásból finanszírozni tud.

A döntés eredményét várhatóan a szeptember végi testületi-ülésen határoznak az új földgáz beszerzési szerződésről.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó