Kegyeleti megemlékezés a Gyásznapon – Hatvannégy éve dördült el a gyilkos sortűz Mosonmagyaróváron

Kegyeleti megemlékezés a Gyásznapon – Hatvannégy éve dördült el a gyilkos sortűz Mosonmagyaróváron

- Kategória: Közélet

„Megbocsáthatatlan bűn, ami hatvannégy évvel ezelőtt ezen a téren történt.” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Benkő Tibor, honvédelmi miniszter hétfőn a mosonmagyaróvári Gyásznapon. A városban ezúttal is több helyen emlékeztek meg az 1956-os sortűz mosonmagyaróvári áldozatairól.

A hagyományoknak megfelelően idén is számos helyszínen tartottak megemlékezést 1956 október 26-i mosonmagyaróvári események évfordulóján. A főhajtások sora Gulyás Lajos emléktáblájánál kezdődött, ahol Csáfordy Julianna református lelkipásztor mondott beszédet. Ezután a Karolina Kórház udvarán lévő emléktáblánál folytatódik a megemlékezés, ahol Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület elnöke szólt a megjelentekhez, majd a vár épülete előtti emlékműnél koszorúztak az emlékezők, ahol dr. Kalmár Sándor, egyetemi docens, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület alelnöke idézte fel a hatvannégy évvel ezelőtt történteket. A megemlékezések sora a polgármesteri hivatalnál folytatódott, ahol Németh Alajos helytörténész, a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület tagja mondott beszédet.

A magyaróvári temetőben Varga Bálint történelemtanár, a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület tagja idézte fel az 1956-os eseményeket, összevetve a Rákóczi-szabadságharc, illetve az 1848-49-es eseményekkel.

A temetőtől ezúttal is gyalogos felvonulás indult a Gyász térre. Az ipartelepi laktanya előtt Benkő Tibor honvédelmi miniszter ünnepi beszédében az emlékezés fontosságát hangsúlyozta, ám hozzátette: ugyanilyen fontos a jövő nemzedékének tanítása is a hazaszeretetre. A szónok kifejtette: Mosonmagyaróvár lakossága példát mutat az emlékezés fontosságában, ugyanis nem engedik az itt élők, hogy a feledés homályába vesszenek az 1956-os történések.

A beszédet követően az áldozatokért és  túlélőkért imát mondott Zsódi Viktor piarista. Ezután „Ki tett itt csontból, húsból törvényt?” címmel a Piarista Diákszínpad műsorát tekinthették meg a résztvevők, majd katonai tiszteletadás mellett koszorúzással zárult az ünnepség.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti