Hulladékcsökkentési Hét: Újrahasznosítás a jövőért

Hulladékcsökkentési Hét: Újrahasznosítás a jövőért

- Kategória: Közélet

A Földművelésügyi Minisztérium szervezésében Magyarország ebben az évben is részt vett az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányában, aminek a jelmondata ezúttal az volt: „Adj új életet tárgyaidnak!”. Az esemény keretében a mosonmagyaróvári Móra-iskola kisdiákjai ismerkedhettek az újrahasznosítás fontosságával.

Ez a mottó utal arra, hogy ennek a hétnek a fókuszában a hulladékképződés megelőzésére való figyelemfelhíváson túl, a termékek élettartamának meghosszabbítása, újra-használatuk vagy megjavításuk szerepel. A kampány azt kívánja bizonyítani, hogy a mindennapok során egy kis odafigyeléssel, az erőforrásokkal való takarékosság, a figyelmes létezés során jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, megőrizhető a természeti tőke, növelhető a termékek élettartama és végső soron a pazarlásról is le lehet szokni.

DSC_8861DSC_8922

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétre minden év november utolsó teljes hetében kerül sor. A héthez kapcsolódóan közösségek, civil szervezetek, oktatási intézmények, magánszemélyek saját hulladékképződést megelőző egyszerű, innovatív ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a termékek, tárgyak, anyagok újrahasznosítására, megjavíthatóságára, azaz a keletkező hulladék mennyiségének  csökkentésére.

DSC_8918

A kampányhoz csatlakozók saját, helyi lehetőségeiket, körülményeiket felmérve valósítják meg és teszik közkinccsé környezetkímélő, takarékosságot eredményező ötleteiket annak érdekében, hogy azokat mások is megismerjék, hosszú távon bevésődjenek a mindennapi gyakorlatba. A hulladékcsökkentési hét azt kívánja bizonyítani, hogy az erőforrásokkal való takarékosság során jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, növelhető az anyagok élettartama.

DSC_8831DSC_8855

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében a mosonmagyaróvári Móra-iskolában tartott rendezvényen a résztvevő gyerekek kézműves foglalkozásokon mutatták be a hulladék újrahasznosítási lehetőségeket, valamint játékos formában szerezhettek új ismereteket a környezetvédelemből.

DSC_8914

A keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére, ezzel  együtt a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet az eseményen dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Emlékeztetett arra a régi mondásra, miszerint a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Éppen ezért kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy megóvjuk környezetünket. Az államtitkár kitért arra, hogy életünk megkönnyítésére egyre több elektronikus eszközt és kütyüt használunk. A folyamatos technikai fejlődés következtében ezek az eszközök néhány év alatt elavulnak, feleslegessé válnak, kimennek a divatból.

DSC_8822

Dr. Nagy István ezen tárgyak újrahasznosítására is felhívta a gyerekek figyelmét. Mint mondta: a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt feladatainak egyike a környezetvédelem. A munkatársak rendszeresen szerveznek úgynevezett cserebere börzéket. Ide mindenki elhozhatja a jó állapotú, de feleslegessé vált (kinőtt, megunt) használati tárgyait, amelyeket mások még használni tudnak. Egy ilyen, úgynevezett „csere délután” megszervezését javasolta az iskola diákjainak is. „Ez az egyik fő üzenete, az adj új életet tárgyaidnak jelmondatnak.” – hangsúlyozta az államtitkár. „Ti vagytok a jövő. Ez a világ olyan lesz, amilyenné ti teszitek. Vegyétek kezetekbe a jövőtöket, tanítsátok meg szüleiteket, nagyszüleiteket, miként kell vigyázni a Földre!” – hangsúlyozta dr. Nagy István. Hozzátette: ennek egyik módja a megelőzés. Az elromlott eszközt próbáljuk meg megjavíttatni kidobás előtt. A még használható, jól működő, de feleslegessé vált berendezéseidet pedig a jótékony célra ajánlhatjuk fel. – tette hozzá.

DSC_8807

A Hulladékcsökkentési Hét mosonmagyaróvári rendezvényének házigazdája, a Móra-iskola nevelési programjában  hosszú ideje kiemelt szerepet kap a környezettudatosság. Az intézmény kilencedik éve viseli az Öko-iskola címet. Folyamatos környezettudatos nevelésük eredményeként pedig néhány éve elnyerték az örökös Öko-iskola rangot is. Amint azt dr. Makk Zoltán igazgató elmondta: hosszú ideje kiemelt figyelmet fordítanak a környezettudatosságra. A számos saját rendezvény mellett rendszeresen csatlakoznak az országos és nemzetközi akciókhoz is. Így például évek óta rendszeresen különböző programok szervezésével megemlékeznek a környezetvédelemhez kapcsolódó jeles napokról, papírt gyűjtenek és egyéb, a környezettudatosságra nevelő foglalkozásokat  tartanak a diákoknak. A szelektív szemétgyűjtés mellett kiemelt figyelmet fordítanak a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére is. A Hulladékcsökkentési Hét keretében pedig az iskola vállalta, hogy használt ruhaanyagokból karácsonyfa díszeket készít, amikkel aztán az iskola karácsonyfáját díszítik fel.

DSC_8842 DSC_8836

A Hulladékcsökkentési Hét alkalmából szervezett rendezvényen a Móra-iskola diákjai számos érdekes, a környezetvédelemmel kapcsolatos játékban, vetélkedőben vehettek részt, aminek végén kisebb jutalmakban is részesültek és a szervezők megvendégelték a gyerekeket.

 Tématámogatás. Készült a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti