Felelőtlen szülők, balesetveszélyes helyzetek, torlódások

Felelőtlen szülők, balesetveszélyes helyzetek, torlódások

- Kategória: Közélet

Naponta alakul ki közlekedési káosz és számos balesetveszélyes helyzet a reggeli órákban, iskolakezdés előtt a mosonmagyaróvári oktatási intézmények környékén. Ezen torlódások és veszélyes helyzetek betudhatók ugyan a megnövekedett forgalomnak is, ám többségében a felelőtlen szülők szabálytalankodásából adódik, akik amellett, hogy ezzel veszélyeztetnek másokat – vagy akár saját csemetéjüket -, még meglehetősen rossz példát is mutatnak a gyerekeknek.

Nagyon sok szülő ugyanis kizárólag az iskola kapujában hajlandó csak kirakni gyerekét, függetlenül attól, hogy talál-e ott szabad parkolót, vagy nem. Általában a reggeli időszakban nincs üres hely az iskola bejáratánál, csupán néhány tíz méterrel arrébb. Ez a néhány tíz méteres gyaloglás viszont sok szülő számára vállalhatatlan kihívást jelent. Így rendre az iskola kapujánál, az út közepén parkolnak le, amíg a csemete kiszáll, óriási torlódást okozva ezzel az adott útszakaszon.

Az iskolák környékén reggelente kialakuló közlekedési problémák egyik fő oka, hogy az oktatási intézményeket és környéküket annak idején nem ekkora gépjármű forgalomra tervezték. Ma már szinte mindenki autóval viszi iskolába a gyermekét. A legnagyobb gondot azonban az okozza, hogy sok szülő az iskola kapujában akar megállni, noha néhány méterrel arrébb találna üres parkolóhelyet. – mondta el érdeklődésünkre Makó László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Hozzátette: ezzel számos konfliktust és jelentős forgalmi torlódást okoznak. A rendőrség főként a tanévkezdés idején fokozottan ellenőrizte az iskolák környékét a reggeli és délutáni órákban és lehetőségeikhez mérten teszik ezt folyamatosan. A tapasztalatok szerint a szabálytalankodó autósok közül többen sérelmezték a rendőri intézkedést. Az alezredes a szülők felelős közlekedésének fontosságára figyelmeztetett, hiszen az ilyen szabálytalanságokkal saját gyermeküket is veszélyeztetik. Javasolta továbbá, hogy az iskolák szülői értekezleteken és egyéb fórumokon hívják fel a szülők figyelmét ezekre a veszélyekre.

A város összes oktatási intézményéhez hasonlóan a Móra-iskola környékén is rendszeres a közlekedési káosz reggelente. Dr. Makk Zoltán igazgató elmondta: minden lehetséges fórumon próbálják felhívni a szülők figyelmét erre a problémára és a szabályos közlekedésre. Az iskola két utcáról is megközelíthető, ezért kérték, hogy az alsósok előröl, a felsősök pedig a hátsó bejárat felől érkezzenek reggelente. Ezzel is próbálják a forgalmi torlódásokat megelőzni. Ezzel együtt rendszeresen felhívják a szülők figyelmét a felelős közlekedésre, hogy lehetőség szerint keressenek a közelben parkolóhelyet és biztonságosan, gyalog kísérjék a gyermeküket az iskolába.

Az iskolák körüli reggeli közlekedési anomáliák az önkormányzat előtt is ismertek és ahol lehet, megpróbálják a szabályozással kezelni a helyzetet. – mondja dr. Árvay István polgármester. Hozzátette: türelemmel és nagyobb odafigyeléssel még többet javulhatna a helyzet.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint