Évet értékelt a polgármester: Milliárdos többlet kiadással számolnak jövőre

Évet értékelt a polgármester: Milliárdos többlet kiadással számolnak jövőre

- Kategória: Hírek, Közélet

Csaknem egymilliárd többletkiadással számol a mosonmagyaróvári önkormányzat a megemelkedett költségek miatt jövőre. Ennek csak egy részét tudják előteremteni a megemelt adóbevételekből. A jelenlegi tervek szerint szinte minden fejlesztés elmarad 2023-ban. Évértékelésre kértük dr. Árvay István polgármestert.

– Nem indult könnyen a 2022-es év, hiszen a járvány miatt bevezetett központi intézkedések sújtották a mosonmagyaróvári önkormányzatot is. Ennek ellenére számos fejlesztés valósult meg.

– Júliusra minden olyan vészhelyzeti intézkedés megszűnt, ami forrásmegvonással járt. Rendeződött a város gazdasági helyzete, ami jó alapot adott az év második felére. Sokat segített eben a korábban a városnak megítélt milliárd forintos kormányzati forrás, aminek csaknem felét ebben az évben használtuk fel. Ebből számos közlekedési infrastruktúra-fejlesztés megvalósult az elmúlt hónapokban.

– Az energiaválság azonban mindent felülírt?

– Valóban új időszak kezdődött szeptembertől. Az energia- és ezzel együtt nyersanyagárak emelkedése az önkormányzatot is nehéz helyzetbe hozták. Először az élelmezési nyersanyag költsége drágult jelentős mértékben, majd ezt követte a nagyfogyasztók esetében a gáz árának drasztikus emelkedése, illetve a villamosenergia és a távhő tarifájának lényeges növekedése. Ennek finanszírozására pótlólagos forrásokat biztosított a képviselő-testület.

– Mit tudtak tenni az elszabadult energiaárak ellensúlyozására?

Költséghatékonysági programot indítottunk. A cél az volt, hogy tizenöt százalékos energia- megtakarítást tudjunk elérni. Rövidített nyitva tartást vezettünk be például a könyvtárban, a Futurában, vagy Hansági Múzeumban, emellett négynapos munkahetet rendeltünk el a hivatalban is. További kisebb energetikai korszerűsítéseket végeztünk el az intézményekben, amivel ugyancsak megtakarítások érhetők el.

– Az elmúlt hónapokban sikerült megvalósítani ezt a tizenöt százalékos spórolást?

– Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy el tudjuk érni ezt a mértéket, ám ennél nagyobb arányút nem lehet, hiszen például az óvodákban, bölcsődékben, főzőkonyhákban csupán minimális mértékben lehet visszavenni az energiafogyasztást.

– A spórolások mellett milyen mértékű többletkiadásokkal számolnak idén?

– Ebben az évben mintegy 200 millió forintos többlettel kalkulálunk a tavalyihoz képest, a megemelkedett energia árak miatt. Az elmúlt években jelentős mértékű tartalékokat képeztünk, amik biztos alapot adnak a város biztonságos működéséhez ebben a nehéz helyzetben is.

– Ezek a tartalékok kitartanak jövőre is?

– Mintegy másfél-milliárd forintos többletkiadással számolunk az idei évhez képest 2023-ban. Ennek egy része a tervezett tíz százalékos béremelés, ami csaknem 350 milliós többletet jelent. Emellett 600 millió forintos többlet az energiaárak növekedése. További 400 millióval kerül többe jövőre a városüzemeltetés, ez a növekedés elsősorban a közvilágítás terén jelentkezik a villamosenergia drágulása miatt. 160 millióval kerül többe jövőre a szociális ellátórendszer finanszírozása is.

– Az elmúlt hónapokban meghozott „megszorító” intézkedések fedezik ezeket a többletköltségeket?

– A bevezetett adóemelések, térítési díjak növelése, az eddigi ingyenes szolgáltatások megvonása a számítások szerint mintegy 500 millió forintos többletbevételt hoznak jövőre az önkormányzatnak. Ez azt jelenti, hogy a 2022. évihez képest egymilliárd forint többletforrást kell előteremteni. Szeretnénk minden munkahelyet megtartani és a város működését biztosítani. Ezt egyrészt a fejlesztések teljes elhagyásával és a tartalékok felhasználásával próbáljuk elérni. Bízunk azonban abban, hogy év közben a többletkiadások kompenzálásra állami támogatás is érkezhet. Így nem kizárt, hogy az év második felében kisebb fejlesztések is megvalósulhatnak.

 

Ez is érdekelhet...

Mindenki Karácsonyfája az újrahasznosítás jegyében

Hagyományteremtő szándékkal indított egy új kezdeményezést a Kétfecske