Évet értékelt a polgármester: Milliárdos többlet kiadással számolnak jövőre

Évet értékelt a polgármester: Milliárdos többlet kiadással számolnak jövőre

- Kategória: Hírek, Közélet

Csaknem egymilliárd többletkiadással számol a mosonmagyaróvári önkormányzat a megemelkedett költségek miatt jövőre. Ennek csak egy részét tudják előteremteni a megemelt adóbevételekből. A jelenlegi tervek szerint szinte minden fejlesztés elmarad 2023-ban. Évértékelésre kértük dr. Árvay István polgármestert.

– Nem indult könnyen a 2022-es év, hiszen a járvány miatt bevezetett központi intézkedések sújtották a mosonmagyaróvári önkormányzatot is. Ennek ellenére számos fejlesztés valósult meg.

– Júliusra minden olyan vészhelyzeti intézkedés megszűnt, ami forrásmegvonással járt. Rendeződött a város gazdasági helyzete, ami jó alapot adott az év második felére. Sokat segített eben a korábban a városnak megítélt milliárd forintos kormányzati forrás, aminek csaknem felét ebben az évben használtuk fel. Ebből számos közlekedési infrastruktúra-fejlesztés megvalósult az elmúlt hónapokban.

– Az energiaválság azonban mindent felülírt?

– Valóban új időszak kezdődött szeptembertől. Az energia- és ezzel együtt nyersanyagárak emelkedése az önkormányzatot is nehéz helyzetbe hozták. Először az élelmezési nyersanyag költsége drágult jelentős mértékben, majd ezt követte a nagyfogyasztók esetében a gáz árának drasztikus emelkedése, illetve a villamosenergia és a távhő tarifájának lényeges növekedése. Ennek finanszírozására pótlólagos forrásokat biztosított a képviselő-testület.

– Mit tudtak tenni az elszabadult energiaárak ellensúlyozására?

Költséghatékonysági programot indítottunk. A cél az volt, hogy tizenöt százalékos energia- megtakarítást tudjunk elérni. Rövidített nyitva tartást vezettünk be például a könyvtárban, a Futurában, vagy Hansági Múzeumban, emellett négynapos munkahetet rendeltünk el a hivatalban is. További kisebb energetikai korszerűsítéseket végeztünk el az intézményekben, amivel ugyancsak megtakarítások érhetők el.

– Az elmúlt hónapokban sikerült megvalósítani ezt a tizenöt százalékos spórolást?

– Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy el tudjuk érni ezt a mértéket, ám ennél nagyobb arányút nem lehet, hiszen például az óvodákban, bölcsődékben, főzőkonyhákban csupán minimális mértékben lehet visszavenni az energiafogyasztást.

– A spórolások mellett milyen mértékű többletkiadásokkal számolnak idén?

– Ebben az évben mintegy 200 millió forintos többlettel kalkulálunk a tavalyihoz képest, a megemelkedett energia árak miatt. Az elmúlt években jelentős mértékű tartalékokat képeztünk, amik biztos alapot adnak a város biztonságos működéséhez ebben a nehéz helyzetben is.

– Ezek a tartalékok kitartanak jövőre is?

– Mintegy másfél-milliárd forintos többletkiadással számolunk az idei évhez képest 2023-ban. Ennek egy része a tervezett tíz százalékos béremelés, ami csaknem 350 milliós többletet jelent. Emellett 600 millió forintos többlet az energiaárak növekedése. További 400 millióval kerül többe jövőre a városüzemeltetés, ez a növekedés elsősorban a közvilágítás terén jelentkezik a villamosenergia drágulása miatt. 160 millióval kerül többe jövőre a szociális ellátórendszer finanszírozása is.

– Az elmúlt hónapokban meghozott „megszorító” intézkedések fedezik ezeket a többletköltségeket?

– A bevezetett adóemelések, térítési díjak növelése, az eddigi ingyenes szolgáltatások megvonása a számítások szerint mintegy 500 millió forintos többletbevételt hoznak jövőre az önkormányzatnak. Ez azt jelenti, hogy a 2022. évihez képest egymilliárd forint többletforrást kell előteremteni. Szeretnénk minden munkahelyet megtartani és a város működését biztosítani. Ezt egyrészt a fejlesztések teljes elhagyásával és a tartalékok felhasználásával próbáljuk elérni. Bízunk azonban abban, hogy év közben a többletkiadások kompenzálásra állami támogatás is érkezhet. Így nem kizárt, hogy az év második felében kisebb fejlesztések is megvalósulhatnak.

 

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit