Egyre több fiatal választja a cserkész életformát

Egyre több fiatal választja a cserkész életformát

- Kategória: Közélet

A Magyarországi Európai Cserkészek Egyesületének Mosonmagyaróvári csapata néhány éve alakult meg, azóta is egyre nagyobb érdeklődésnek örvend a szervezet. Az induláshoz képest már megtöbbszörözték tagjaik számát és folyamatosan várják a természetet szerető és a kalandra vágyó új cserkészek jelentkezését.

Hivatalos nevén az FSE – 1. számú Mosonmagyaróvár „Beretta Molla Szent Johanna” Cserkészcsapat négy évvel ezelőtt alakult Volpe Carlo kezdeményezésére. A csapat olasz származású megalapítója elmesélte, hogyan is fogalmazódott meg többek fejében a baráti körben az igény, hogy gyermekeik számára értelmes és hasznos elfoglaltságot szeretnének találni az iskola időn kívül. Innen az ötlet, hogy erre egy európai cserkészcsapat létrehozása kiváló megoldás lehet, mivel Carlo maga is gyermekkorának meghatározó részeként emlékezik vissza a cserkészetre. “Sokat adott számomra ez az életforma, ennek során tanultam meg fokozatosan a felelősségvállalást, az életcélok kitűzését és megvalósítását, az önállóságot.” Érdekes fordulat az is, miszerint négy évvel ezelőtt, 2017. februárjában Szlovákiából érkezett egy cserkészcsapat Mosonmagyaróvárra néhány napra. Ehhez a csapathoz csatlakoztak aztán három helyi fiúval és szerveztek közös programokat. A csapatvezető elmondta : a fiúknak nagyon tetszett ez a néhány nap, így ezt követően tartottak összejöveteleket. Később aztán közös kirándulásokat és táborokat is. Kezdetben a helyi cserkészcsapatnak csupán néhány tagja volt, ám mostanra már több mint húszan vannak. Van már saját egyenruhájuk, nyaranta pedig táborokat is szerveznek. Szoros kapcsolatot ápolnak a szövetség más, külföldi csapataival is, így például a szlovák és a lengyel cserkészekkel, akikkel közös nyári tábort is szerveztek már 2017-ben. Nem beszélve a folyamatos olasz kapcsolatokról is, hiszen az óvári felfedezők (így hivják a 12-16 éves közötti fiúkat) már kétszer is táboroztak Itáliában az Alpok lejtőin.

A Covid járvány sajnos kissé megváltoztatta a terveiket, mert a találkozóikat az online térben kellett folytatnunk. Tavaly nyáron, amikor a tevékenységek személyesen folytatódtak, nyári táborokat tarthattak különböző korosztályok számára, és 2020. októberében megszervezték az éves Nyílt napot az óvári vár árokban, melynek a legfőbb célja az ismeretségük és a tagok számának növelése volt.

Jelenleg van egy Felfedezők őrs és egy Útmutatók őrs is (12-16 éves fiúk és lányok) és két éve elindult egy „falka” a Farkaskölykökből (8-11 éves fiúk), ahová majdnem az összes mosonmagyaróvári iskolából járnak gyerekek.

A kislányoknak most alakul csoport, amelyhez vezetőknek várják gyerekekkel szívesen foglalkozó 18 év feletti lányok jelentkezését.

A cserkészcsapattal kapcsolatban további információk találhatók a facebook oldalukon (www.facebook.com/fseovar), valamint várják a jelentkezéseket az fseovar@gmail.com címen.

Az Európai Útmutatók és Cserkészek Nemzetközi Egyesülete – az Európai Cserkész Szövetség (UIGSE-FSE) közel 70.000 tagot számlál világszerte. 2003-ban a Szentszék elismerte mint nemzetközi krisztushívők magántársulása.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit