Egyelőre nem épül új Piarista-iskola az Ipartelepen – A meglévő épületet modernizálják

Egyelőre nem épül új Piarista-iskola az Ipartelepen – A meglévő épületet modernizálják

- Kategória: Közélet

Nagyszabású tervek készültek az elmúlt években arról, hogy az egykori ipartelepi laktanya területén a helyi Piarista-iskola új iskola központot építene fel. Az elkészült tervek számos rangos, nemzetközi építészeti díjat is nyertek. Az elképzelések szerint 2022 végére készült volna el az új létesítmény kormányzati támogatással. Egyelőre azonban úgy tűnik, mégsem épül meg az új iskola az Ipartelepen. A jelenlegi helyzetben a korábbi nagyszabású tervek meghaladják ugyanis a piarista rend anyagi lehetőségeit. Emiatt úgy döntöttek, hogy az új létesítmény építése helyett a jelenlegi, belvárosi épületegyüttest újítják fel.

Amint azt Zsódi Viktor, a mosonmagyaróvári Piarista-iskola igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: a tervezési értékbecslés szerint az új iskola költségvetése 10 milliárd forintnál is magasabb lenne. Tisztában vannak azzal, hogy a mostani gazdasági helyzetben ez meghaladja a rend anyagi lehetőségeit. Ezért arra az elhatározásra jutottak, hogy az iskola jelenlegi épületegyüttesét újítják fel, modernizálják. Ezt a döntést a szülők is megértették és elfogadták, támogatják az elképzelést.

A Piarista-iskola épületegyüttese 1739-ben, az akkori lakóépületek egybenyitásával alakult ki, ami azóta is változatlan formában ad helyet az intézménynek. Időközben hozzákapcsolódott az egykori Habsburg-palota, illetve a levéltártól és a régi városháza épületéből is bérelnek helyiségeket. A hazai piarista rend legrégebbi használatban lévé épülete ez. A műemlék épületegyüttesen az elmúlt évtizedekben nem történt nagyobb léptékű felújítás, így mára igencsak megérett a rekonstrukcióra. Az igazgató hozzátette: a kormányzat is elkötelezett abban, hogy anyagi támogatást nyújtanak ehhez a fejlesztéshez. A tervek szerint több ütemben, szakaszosan valósulna meg a felújítás, ami összességében milliárdos nagyságrendű beruházást jelent.
Zsódi Viktor kiemelte: ezeknek a régi falaknak különleges hangulata van. A város történelmét adja át az itt tanuló diákoknak. A rekonstrukció során az épület műemléki hangulatát megőrzik, ám teret adnak a modern pedagógiai eszközök alkalmazásának. Ez az épület lehet majd a szimbóluma az ősi értékek és a jövő pedagógiai eszközök vegyítésének.
Az igazgató hozzátette: jelenleg folynak az egyeztetések az önkormányzattal az érintett ingatlanok tulajdonjogának rendezéséről. A piarista rend továbbra is elkötelezett annak érdekében, hogy egy új iskolaközpontot építsenek a városban, amire ha rövidtávon nem is, de az elkövetkezendő időszakban sor kerülhet.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint