Egy múzeumi foglalkozás margójára

Egy múzeumi foglalkozás margójára

- Kategória: Közélet

A Hansági Múzeum állandó kiállításaihoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt az Ujhelyi-iskola ötödikesei, az Utazó Múzeum program keretében.

A téma Pannonia Provincia. A műtárgyak, a hozzájuk kapcsolódó ismeretanyag egy kicsit más oldalról világította meg számukra a már jól ismert tananyagot. A tárgyak mesélnek a múltról, s kézben tartani a múlt egy darabját fantasztikus érzés.

Mikor a helytörténeti kiállítás egy érdekes darabjáról beszélgettünk, a „Dunai Lovas­Istenek” ólomtábláról Pannóniából, mely Ad Flexum és Arra­bona között a szántóföldről került elő 2003-ban, azt boncolgattuk, mit is mond a mai ember számára a bonyolult ábrarendszer.

A gyermeki fantázia nem ismer határokat! Egymás szavába vágva alakították a történetet.

 Disegno Á. Szabó (1)

Dunai Lovasisten

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy főisten, aki annyira szerette az embereket, hogy meg akarta akadályozni, hogy háborúzzanak.

A hadviselő felek egyike a szárazföldet, a másik a tengert képviselte. A Föld ura megharagudott a tengerre, mert elárasztotta a földjeit. A Víz ura meg mérges lett a földiekre, mert szennyez­ték a vizet. A víz istene a vizet sóssá tette, így az emberek, állatok nem tudták fogyasztani. A Víz ura félt a Naptól, félt attól, hogy kiszárítja a tengert. Ezért megkérte a Holdat, hogy sose menjen le, így a Nap nem tud feljönni.

A főisten azért akarta megakadályozni ezt a harcot, hogy mindig süssön a nap, hullámozzon a tenger, nőjenek a növények, tehát mindenki békében éljen a másikkal.

Horváth Boglárka és Szalai Máté 5. osztályosok

2015/13

 

 

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár